Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lula Junior

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2014 7:51 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie,
To mój pierwszy post na forum. Przepraszam z góry jeśli nie w tym miejscu powinnam go umieścić
Toczeń zdiagnozowano u mnie w styczniu 2013, ale nie miałam odpowiedniego lekarza. Teraz trafiłam do specjalisty w Bydgoszczy i nadarzyła się okazja, aby zrobić badania i sprawdzić czy kwalifikuję się do podania Benlysty.
Czy ktoś kto brał lek mógłby mi poradzić czy mam się zdecydować? Czy lek pomógł komuś z Was?
Pozdrawiam!
Lula |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2014 8:17 am Temat postu: |
|
|
Hej
Benlysta to lek biologiczny, który jest na etapie badan klinicznych (nie jest refundowany przez nfz).
Oznacza to, że zgadzasz się na branie udział w badaniu- 50% osób dostaje benlyste, a 50% placebo- nie wiadomo do jakiej grupy trafisz.
Bez względu na to nic nie tracisz -a możesz zyskać
Ja niestety się nie kwalifikuję, ale z tego co słyszałam i widziałam ludzie b dobrze znoszą lek i lepiej się po nim czują- pozdrawiam
Ps. napisz cos więcej o sobie- ja też jestem z bydzi i tez lecze się w bizielu  _________________
SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2014 8:21 am Temat postu: |
|
|
cześć
wydzieliłam Twój post i przeniosłam tutaj
będzie czytelniej
pozdrawiam ciepło  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2014 9:14 am Temat postu: |
|
|
Witam i ja ciepło i serdecznie .
Co do leku szarlotka już Ci napisała ja nawet się nie dopytywałam lekarza o ten lek .
Powodzenia w leczeniu ,życzę dużo zdrówka!!! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2014 10:25 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum
Mysle, ze moze ten watek Cie zainteresowac...
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=2585&start=0
Pozdrawiam.
Zdrowka i szmych sukcesow w leczeniu!  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
adamo567 Junior

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2014 3:30 pm Temat postu: |
|
|
witam również lecze sie w bdg i niedługo mam otrzymać benlyste z prywatnych informacji które dostałem wynika że raczej warto spróbować.
pozdro  |
|
Powrót do góry |
|
 |
lula Junior

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2014 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Wszystkim za miłe powitanie i podpowiedzi!
Na razie też nie jestem pewna czy się zakwalifikuję, w poniedziałek będę miała badania.
Jestem trochę zaskoczona szybką reakcją lekarza na pierwszej wizycie ( prywatnej). Wcześniej leczyłam się rok j reumatologa, nie będącego raczej specjalistą od tocznia. Biorę Arechinę i choć początkowo lepiej się czułam, od jakiegoś czasu znowu zaczynam odczuwać bóle stawów, dlatego postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręcę i zmienić lekarza.
Zobaczymy co przyniesie poniedziałkowy wizyta w szpitalu...
Pozdrawiam serdecznie!!!
lula |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2014 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Przede wszystkim powodzenia podczas poniedziałkowej wizyty: trzymam kciuki, aby wszystko poszło po myśli.
Zmiana lekarza i/lub leków nie zawsze przynosi natychmiastowe rezultaty. Jeśli jednak nie ma innego wyjścia, możesz spróbować - a nuż widelec...
Co do Benlysty niestety nie pomogę, ale Ewela oraz Szarlotka udzieliły sporo ciekawych informacji. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ania ha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 2:59 pm Temat postu: |
|
|
Witaj lula powodzenia w poniedziałek, pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lula Junior

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 8:40 am Temat postu: |
|
|
Witajcie,
10 marca miałam badania i teraz czekam na wyniki około 4 tygodnie. I może to się Wam wyda dziwne, ale nie wiem czy bardziej się boję, że nie zostanę zakwalifikowana czy tego, że mi się uda i zostanę zakwalifikowana - czytając na umowie działania niepożądane leku, które występowały u niektórych chorych mam po prostu pietra. Od razu widzę siebie. Ciężkie jest życie panikary....
Pozdrawiam deszczowo!!!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 8:58 am Temat postu: |
|
|
Lula..
Jakbys poczytala ulotki "od deski do deski" lekow jakie w domu posiadasz i zazywasz to wlosy stanelyby Ci deba. Ryzyko wystapienia skutkow niepożądanych istnieje zawsze. Warto przeanalizowac wszystkie "za" i "przeciw".
Pamietaj, ze skutki te moga a nie musza wystapic.
Glowa do gory!
Trzymam kciuki !  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 10:12 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
estem trochę zaskoczona szybką reakcją lekarza na pierwszej wizycie ( prywatnej). Wcześniej leczyłam się rok j reumatologa, nie będącego raczej specjalistą od tocznia. |
Lula- kazdy reumatolog zna się na leczeniu tocznia- wszak toczniowcy są leczeni właśnie przez tych specjalistów
Rozumiem, że trafiłaś prywatnie do dr Kolossy? Lub do kogos z lekarzy w Bizielu? Widzisz- dr Kolossa i oddział w Bizielu prowadzi akurat programy biologiczne- więc dlatego tak szybko Cię skierowała na kwalifikację do takiego leczenia.
Jeśli się nie zakwalifikujesz- cóż, to znaczy, ze choroba nie jest tak aktywna- i tylko się cieszyć
Pozdrawiam! _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
lula Junior

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 11:02 am Temat postu: |
|
|
Lula- kazdy reumatolog zna się na leczeniu tocznia- wszak toczniowcy są leczeni właśnie przez tych specjalistów |
No mam wrażenie, że toczeń nie był "konikiem" mojego poprzedniego lekarza
Rozumiem, że trafiłaś prywatnie do dr Kolossy? |
Tak. Ale u poprzedniego lekarza też się leczyłam prywatnie.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
lula Junior

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 11:08 am Temat postu: |
|
|
Jakbys poczytala ulotki "od deski do deski" lekow jakie w domu posiadasz i zazywasz to wlosy stanelyby Ci deba. |
Wiem, wiem czasami czytam Tylko, że to były działania niepożądane konkretnie u osób, biorących udział w tym samym badaniu leku biologicznego... Ten typ tak ma, że niestety wszystko bierze do siebie
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 11:30 am Temat postu: |
|
|
Lula- nie chodzi o to, ze prywatnie.
Czy tamten lekarz był z Biziela?? Brutalne to co napiszę, ale lekarze, którz nie są prowadzni przez lekarzy z tego konkretnego szpitala( gdzie są prowadzone badania kliniczne) niestety rzadko trafiają na leczenie biologiczne.
Znam ludzi którzy tylko dlatego chodzą do dr Kolosy bądź ordynatora dr Jekę... i rozumiem to- każdy chce się ratowac.
Tak czy siak- nawet jeśli się nie zakwalifikujesz to będziesz pod dobra opieką- dr Kolosa jest super lekarzem.  _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
|