Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Janek
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Mar 09, 2014 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Po odebraniu wyników badań ana hep 2 wzrosły z 1:640 homogenny, ziarnisty do 1:2560. Dodam tylko, że czuję się lepiej niż przed rokiem, kiedy poziom był niższy. Czy któraś z osób może podzielić się podobnym spostrzeżeniem względem siebie? Czyli wzrost = lepsze samopoczucie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
basia20101984
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Mar 09, 2014 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Janek mój lekarz mówi,że wyniki nie są odwzierciedleniem naszego samopoczucia. Jak dobrze się czujesz to sie ciesz Smile
Powrót do góry
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Mar 09, 2014 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moje ANA podczas ostrego rzutu choroby byly na poziomie 1280..teraz 20480.....
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Mar 09, 2014 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Jesteś nową osobą na forum dlatego wydzieliłam Ci osobny wątek
co do przeciwciał , wartość wzrosła u Ciebie tylko raz .a więc nie jest to dużo
to pomoże Ci zrozumieć jak to wygląda

Cytat:
Miano ANA i typ świecenia

* Miano wskazuje jak wiele razy technik laboratorium musiał rozcieńczyć próbkę, by otrzymać roztwór wolny od przeciwciał przeciwjądrowych, na przykład, miano 1:640 pokazuje większą koncentrację przeciwciał niż miano 1:320 albo 1:160.
* Widoczna znaczna różnica między mianami może wprowadzać w błąd, ponieważ każde rozcieńczenie podwaja ilość badanego roztworu, więc oczywiste jest, że miana rosną gwałtownie (między 1:160 a 1:320 jest tylko jedno rozcieńczenie a wyższy wynik nie musi bezpośrednio świadczyć o większej aktywności choroby).
* Miano ANA waha się w trakcie przebiegu choroby i może bądź nie obrazować aktywność chorobową. Dlatego nie zawsze jest możliwe stwierdzenie jak aktywny i ciężki przebieg tocznia ma dana osoba

tak że samo ANA niewiele mówi o chorobie , nie zawsze jest tak że aktyność choroby jednak jest inna niż pokazuje ANA.
są lekarze którzy nie zlecają tego badania , bo wolą oprzeć się na innych wynikach niż wskaznik ANA.

pozdrawiam
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Mar 09, 2014 9:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Janku,
Niestety nie jest tak, jak myślisz. Teoretycznie im wyższe miano tym bardziej choroba atakuje. Z drugiej strony, wyniki nie zawsze idą w parze z objawami i samopoczuciem. Krótko mówiąc - reguły nie ma.

Tak czy inaczej dobrze, że następuje poprawa samopoczucia - leczy się w końcu pacjenta, a nie wyniki Smile Trzymam kciuki, aby było tak dalej.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Janek
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Mar 09, 2014 11:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok. Dziękuję za odpowiedzi. Dodam jeszcze, że już lekarza z nowym wynikiem odwiedzać nie będę, bo się umawialiśmy, że mam to zrobić jeśli pojawią się jakieś zmiany skórne czy ewentualne bóle stawów. Odpukać, takich rzeczy nie mam to poprzestanę tylko na rozmowie na tym forum.
Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 10, 2014 9:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam i ja ciepło i serdecznie.

U mnie podobnie moje wyniki nigdy ,nie były adekwatne do tego jak się czuję . Obecnie czuje się dobrze ,odpukać w moje wyniki jakoś nie za bardzo są takie jakbym chciała a Ana wysokie 1;10000 .
Ale grunt że dobrze się czuję....
Tego i Tobie życzę . Pozdrawiam.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: