Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Janek Junior

|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Witam. Po odebraniu wyników badań ana hep 2 wzrosły z 1:640 homogenny, ziarnisty do 1:2560. Dodam tylko, że czuję się lepiej niż przed rokiem, kiedy poziom był niższy. Czy któraś z osób może podzielić się podobnym spostrzeżeniem względem siebie? Czyli wzrost = lepsze samopoczucie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Janek mój lekarz mówi,że wyniki nie są odwzierciedleniem naszego samopoczucia. Jak dobrze się czujesz to sie ciesz  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 9:09 pm Temat postu: |
|
|
Moje ANA podczas ostrego rzutu choroby byly na poziomie 1280..teraz 20480..... _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Jesteś nową osobą na forum dlatego wydzieliłam Ci osobny wątek
co do przeciwciał , wartość wzrosła u Ciebie tylko raz .a więc nie jest to dużo
to pomoże Ci zrozumieć jak to wygląda
Cytat: |
Miano ANA i typ świecenia
* Miano wskazuje jak wiele razy technik laboratorium musiał rozcieńczyć próbkę, by otrzymać roztwór wolny od przeciwciał przeciwjądrowych, na przykład, miano 1:640 pokazuje większą koncentrację przeciwciał niż miano 1:320 albo 1:160.
* Widoczna znaczna różnica między mianami może wprowadzać w błąd, ponieważ każde rozcieńczenie podwaja ilość badanego roztworu, więc oczywiste jest, że miana rosną gwałtownie (między 1:160 a 1:320 jest tylko jedno rozcieńczenie a wyższy wynik nie musi bezpośrednio świadczyć o większej aktywności choroby).
* Miano ANA waha się w trakcie przebiegu choroby i może bądź nie obrazować aktywność chorobową. Dlatego nie zawsze jest możliwe stwierdzenie jak aktywny i ciężki przebieg tocznia ma dana osoba |
tak że samo ANA niewiele mówi o chorobie , nie zawsze jest tak że aktyność choroby jednak jest inna niż pokazuje ANA.
są lekarze którzy nie zlecają tego badania , bo wolą oprzeć się na innych wynikach niż wskaznik ANA.
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 9:39 pm Temat postu: |
|
|
Janku,
Niestety nie jest tak, jak myślisz. Teoretycznie im wyższe miano tym bardziej choroba atakuje. Z drugiej strony, wyniki nie zawsze idą w parze z objawami i samopoczuciem. Krótko mówiąc - reguły nie ma.
Tak czy inaczej dobrze, że następuje poprawa samopoczucia - leczy się w końcu pacjenta, a nie wyniki Trzymam kciuki, aby było tak dalej. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Janek Junior

|
Wysłany: Nie Mar 09, 2014 11:17 pm Temat postu: |
|
|
Ok. Dziękuję za odpowiedzi. Dodam jeszcze, że już lekarza z nowym wynikiem odwiedzać nie będę, bo się umawialiśmy, że mam to zrobić jeśli pojawią się jakieś zmiany skórne czy ewentualne bóle stawów. Odpukać, takich rzeczy nie mam to poprzestanę tylko na rozmowie na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 10, 2014 9:29 am Temat postu: |
|
|
Witam i ja ciepło i serdecznie.
U mnie podobnie moje wyniki nigdy ,nie były adekwatne do tego jak się czuję . Obecnie czuje się dobrze ,odpukać w moje wyniki jakoś nie za bardzo są takie jakbym chciała a Ana wysokie 1;10000 .
Ale grunt że dobrze się czuję....
Tego i Tobie życzę . Pozdrawiam. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|