|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2012 4:06 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Pią Sie 10, 2012 4:50 pm Temat postu: |
|
|
sos paprykowo- pomidorowy
3 kg papryki czerwonej
20 dkg papryczek chili
3 głowki czosnku
3 koncentraty pomidorowe
cukier 1 szklanka
1/2 szklanki octu
sol pieprz i papryka słodka
papryki oczyścić z pestek zmielić, czosnek zmielić lub przecisnąc przez praskę ,dodać pozostałe składniki , wymieszać , włozyć do garnka i gotować do 10 minut
gorące wkładac do słoików , można zagotowac ale nie trzeba
pyszny dodatek do pizzy , do wędlin , jako sos do makaronow, wtedy dodajemy tylko pomidory z puszki , lub kartonu
, moi chłopcy wyjadają go łzyką
jest bardzo pikantny
zeby był łagodnieszy mozna zmiejszyc ilośc papryczek chili. do 15 dkg i zmiejszyc ilośc czosnku
polecam
wychodzi z tej proporcji jakies 12 do 15 słoiczków po dżemie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2012 2:13 pm Temat postu: |
|
|
Sałatka brokułowa z jajkiem
(przepis braci Kuroniów)
• 1 duży brokuł (500g)
• 4 jajka
• 2 pomidory
• Szczypior
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka majonezu
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• Sól, pieprz
Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ale żeby nie był ciapowaty, ma być lekko miękki i jędrny). Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i dodać posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem, można dodać nieco cukru. Do salaterki nałożyć brokuły, jajka pokrojone w ćwiartki i pomidory pokrojone w ósemki. Całość polać sosem czosnkowym i posypać szczypiorkiem. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
esqa Master butterfly


Dołączył: 26 Cze 2013 Posty: 570 Skąd: wrocław
|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 7:44 pm Temat postu: |
|
|
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
Składniki
-3 kg ogórków
ZALEWA :
-1 szklanka octu 10%
-1,5 szklanki cukru (może być więcej według uznania)
-3 łyżki soli
-5 łyżek musztardy
- pieprz, ziele angielskie, gorczyca
- 1 litr wody
Zagotować 1l wody. Dodać ocet, sól, cukier.Wystudzić i dopiero dodać musztardę (ja daję sarepską). Ogórki obieram i kroję w ćwiartki. Poukładać pionowo ogórki w słoiczkach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ziarna pieprzu i ziela i 5 ziarenek gorczycy. Zalać zalewą i pasteryzować ok 12 min. _________________ powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 8:12 pm Temat postu: |
|
|
super dziękuję
chyba w tygodniu się skuszę
czy ogórki trzeba koniecznie obierać?
a jak znajdę, to podrzucę super przepis na ogórki w zalewie curry pyszne  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
esqa Master butterfly


Dołączył: 26 Cze 2013 Posty: 570 Skąd: wrocław
|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 8:47 pm Temat postu: |
|
|
niektórzy nie obierają, ale mi bardziej smakują obrane  _________________ powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

Dołączył: 28 Lip 2008 Posty: 2666
|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 9:26 pm Temat postu: |
|
|
ala sałatka
solone matjasy, ogórki kiszone, cebulka, papryki
składniki:
ok 8 płatów solonych matjasów
3 nieduże papryki (żółta, czerwona, zielona)
ok 7 niedużych ogórków kiszonych
2 małe cebulki (lub jedna większa)
olej (tyle ile zapełni się w naczyniu)
słodka mielona papryka (pół czubetej łyżeczki na szklankę oleju)
mniej więcej tak aby były równe proporcje warzyw w stosuku do pokrojonych śledzi ale jak śledzi będzie trochę mniej to nic nie szkodzi (ja zawsze mam mniej)
przygotowanie:
płaty śledzi wrzucić na sitko i odsączyć z nadmiaru zalewy (aby nie ciekły za bardzo ale nie płukać), następnie odsączone pokroić w tzw dzwonki
paprykę pokroić w kostki mniej więcej o rozmiarach 1x1cm (chociaż wg uznania też można). kolorów nie mieszać, odłożyć każdy do miseczki osobno.
ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostę i wrzucić do oddzielnej miseczki
cebulę również obrać z łupiny i pokroić w kostkę, również do osobnej miseczki.
nastpęnie do szklanej przeźroczystej miski (bo tak wygląda bosko) wkładać kolejno niewielką ilość składników
najpierw trochę jednego koloru papryki, na to kolejne, trochę ogórków i cebulki i wyłożyć śledzików trochę,
następnie powtórzyć papryka, ogórki cebulka i sledzie, tak do zapełnienia naczynia
następnie wlać olej do szklanki i wsypać pół czubetej łyżeczki słodkiej papryki i wymieszać do uzyskania jednolitego roztworu (będzie widać mini pływającą paprykę), tym doprawionym olejem zalać nasze pyszności w misce, gdy trzeba to zrobić kolejną szklankę oleju i powtarzać aż całkowicie zaleje się wszystko. miskę przykryć talerzykiem i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Tak przygotowane śledzie mogą stać w lodówce ok miesiaca.
Jak ktoś nie ma szklanej przeźroczystej miski, może wykonać to w słoiku, cały efekt w przekładanych warstwach widoczny jest tylko w przeźroczystym naczyniu, ale oczywiście można zrobić to w każdym szklanym, smak się nie zmienia
nakładając na talerzyk starać się jak najmniej nabierać oleju, pomocne są takie łyżki z dziurkami . łakomczuszki pamiętać że oleju nie wylizujemy
smacznego  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 6:09 am Temat postu: |
|
|
Ogórki konserwowe
Składniki
• ogórki ilość dowolna
Zalewa
• 1 szklanka octu 10%
• 5 szklanek wody
• 1 płaska łyżka soli
• 5 czubatych łyżek cukru (można dodać więcej cukru, wg uznania)
Dodatki
• gorczyca
• ziele angielskie
• kwiat kopru z nasionami
• pieprz w ziarnach
• korzeń chrzanu
• czosnek
• liście laurowe
Ogórki zalać bardzo zimną wodą, pozostawić na 30 min. Słoiki umyć, wyparzyć, odstawić do góry dnem. Na dno słoików ułożyć koper, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, kawałek oskrobanego korzenia chrzanu, liść laurowy, 2 łyżeczki gorczycy, po 2 pokrojone ząbki czosnku. Umyte osączone ogórki ułożyć w słoiku, zalać letnią zalewą. Pasteryzować 4 min od zagotowania, wyjąć gorące, ustawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem, odstawić do wystygnięcia.
Polecam ogóreczki,są chrupiące i bardzo smaczne.
Jeżeli lubimy bardziej słodkie, możemy wsypać 7 czubatych łyżek cukru. |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 6:14 am Temat postu: |
|
|
Papryka konserwowa
Składniki
1,5 -2kg papryki oczyszczonej (może być różnokolorowa) pokroić w paski (lub w sposób, który nam odpowiada)
3 cebule pokroić w grubsze piórka
1 duża łyżka soli
zalewa :
4 szklanki wody (1 l)
1 szklanka octu 10% ( można zmniejszyć ilość)
20 dkg cukru
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 goździki
Pokrojoną paprykę i cebulę nasolić na 2 godz. po czym odsączyć.
Zagotować zalewę z cebulą.Paprykę i cebulę układać ciasno w słoikach, zalać tą samą wrzącą zalewą, dać po 1 łyżce oliwy na wierzch i pasteryzowac ok. 8-10 minut. |
|
Powrót do góry |
|
 |
esqa Master butterfly


Dołączył: 26 Cze 2013 Posty: 570 Skąd: wrocław
|
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 12:11 pm Temat postu: |
|
|
OGÓRKI W CHILLI
SKŁADNIKI:
- 2,5 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 2 główki czosnku
- 8 łyżek oleju
- 1 torebka chilli (ostrej papryki)
- 1,5 szklanki octu
- 0,5 kg cukru
Ogórki pokroić w ćwiartki (bez obierania). Dodać czosnek, zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 5 godzin.
Zagotować zalewę - 1,5 szklanki octu, 0,5 kg cukru. Po wystudzeniu dodać do ogórków i zostawić na 12 godzin.
Po 12 godz. podgrzewamy lekko olej i wsypujemy do niego paprykę. Po wystudzeniu dodajemy do ogórków i dobrze mieszamy. Układamy do słoików i pasteryzujemy 5 min. _________________ powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
esqa Master butterfly


Dołączył: 26 Cze 2013 Posty: 570 Skąd: wrocław
|
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 12:24 pm Temat postu: |
|
|
OGÓRKI CURRY
-2 do 2,5 kg ogórków
- liście i gałązki selera
- 0,75 cebuli
- gorczyca
ZALEWA:
- 1 l wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 1 przyprawa curry
Ogórki bez obierania kroimy w ósemki, układając do słoików przekładamy krążkami cebuli i kawałkami selera. Wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy. Zalewę zagotować i zalać ogórki w słoikach. Pasteryzować ok. 3 min. _________________ powinniśmy być Aniołami Stróżami dla siebie nawzajem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 1600 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 1:07 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli mowa o ogórkach bardzo lubię i polecam:
Ogórki w zalewie z kalafiorem
małe ogóreczki(5cm)
małe różyczki kalafiora(surowego)
czosnek
marchew w krążkach
cebula w pół księzyce
koper
gorczyca
układać warstwowo w słoiczkach
Zalewa:
1l wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
można zamiast kalafiora dodać czerwoną paprykę.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sob Sie 24, 2013 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Sałatka z mieszanką sałat i mozzarellą, z orzechami włoskimi
Składniki:
Opakowanie mieszanki sałat z rukolą
Małe kuleczki mozzarelli
Garść orzechów włoskich
Łyżka majonezu
Łyżeczka miodu
Łyżeczka musztardy
Sałatę wykładamy w naczynie, wrzucamy na wierzch pokrojone na pół kuleczki mozzarelli, oraz uprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
Przygotowujemy sos z majonezu, miodu i musztardy, dobrze wymieszanym sosem polewamy sałatkę i gotowe. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 6:12 pm Temat postu: |
|
|
poczyniłam na imprezę dwie sałatki, wyszły super, więc się dzielę pomysłem twórczym
nr 1
- opakowanie roszponki
- pomarańcza
- ciemne winogrona (ilość dowolna)
- opakowanie serka typu feta
- pół zielonego ogórka
- oliwa z oliwek
- pieprz biały
Roszponkę umyć, osuszyć i oderwać korzonki.
Pomarańczę pokroić na małe kawałki.
Winogrona umyć i pokroić na 4 kawałki każde (usunąć pestkę).
Serek feta rozkruszyć.
Ogórek umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wszystko zmieszać, dolać troszkę oliwy (ile kto lubi), dopieprzyć do smaku.
Połączenie smaków słodki i słony, plus świeżość ogórka - rewelacja i furora wieczoru.
nr 2
- 200 g brązowego ryżu pełnoziarnistego
- papryka żółta
- papryka czerwona
- opakowanie mrożonego brokuła/ jeden świeży
- kawałek sera żółtego
- ananas (miałam z puszki)
- jogurt grecki
- oliwa z oliwek
- sól morka
- pieprz kolorowy
- zioła prowansalskie
Ryż ugotować na sypko ( u mnie to był jakieś 30-40 minut). Odsączyć i ostudzić.
Brokuła ugotować na parze, tak by go nie rozgotować. Musi być jędrny Potem podzielić go na małe kawałki.
Ananasy odsączyć i pokroić na małe kawałki.
Paprykę umyć i pokroić na drobną kostkę.
Ser żółty pokroić bardzo drobno.
Wszystko zmieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, ciut oliwy i jogurtu greckiego.
Smacznego  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2014 5:18 pm Temat postu: |
|
|
zrobiłam sałatkę w/g Kingi ze strony poprzedniej( tą z mandarynkami ) i mogę ja reklamowac wszystkim smakowała
dzięki _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|