Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lalybab Junior

|
Wysłany: Czw Mar 20, 2014 8:24 am Temat postu: |
|
|
Bardzo to miłe, że jest tyle powitań dla mnie:) dzięuję zaraz wpadnę do kawiarenki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 20, 2014 11:39 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ania ha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Życzę zdrowia i wytrwałości. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Deimos Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
jak mnie choroba zaczyna dołować to wracam do wypowiedzi kobiety z międzynarodowego forum tocznia. LindaJ całe życie przeżyła z toczniem. Została zdiagnozowana 47 lat temu - cała epoka świetlna jeśli chodzi o medycynę i udowadnia, że można sobie poradzić nawet przy tych najpoważniejszych komplikacjach związanych z toczniem:
Proszę nie traktuj diagnozy tocznia jak sądu ostatecznego. Nawet jeśli twoje nerki są zajęte to wcale nie znaczy, że umrzesz. Mam tocznia od 14 roku życia. Toczeń został u mnie zdiagnozowany późno i nerki były już zajęte... białko w moczu i biopsja nerek. Zaczęłam się leczyć, zajęło 3 miesiące, żeby mnie postawić na nogi, ale przeżyłam. Moje nerki zawsze budziły najwięcej niepokoju. Miałam parę zaostrzeń w swoim życiu (teraz mam 61 lat i ciągle jestem na chodzie!!!) i każde zaostrzenie dotykało moich nerek. Za każdym razem leki pomogły wyprowadzić mnie na prostą. Ostatecznie w wieku 41 lat nerki nie wytrzymały wysokiego ciśnienia krwi i musiałam rozpocząć dializy. Ale to nie był koniec - pracowałam na pół etatu zajmowałam się 2 dzieci i mężem. Rok później dostałam nową nerkę. Minęło 19 lat i nadal tu jestem - pracuję jako nauczyciel i zajmuję się moją rodziną.
Masz jeszcze całe życie przed sobą. Nie bój się - ja sobie poradziłam i Ty też dasz radę.
_________________ Diagnoza: Zespół Sjogrena, Autoimmunologiczne Zapalenie Wątroby
Leki: essentiale forte |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 7:22 pm Temat postu: |
|
|
Deimos dziękuje Ci!!!! _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
- Szynszyle i mamusia"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 7:28 pm Temat postu: |
|
|
Deimos - doskonały sposób na anty-doła  |
|
Powrót do góry |
|
 |
lalybab Junior

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 10:29 am Temat postu: |
|
|
Faktycznie:) podtrzymuje na duchu...
Nie, ja się nie dołuję, tylko czasami złoszczę na siebie, że coś się dzieje, kiedyś tak nie było...np. poszłam dzisiaj na targ, jak zwykle we wtorki i po pewnym czasie poczułam, że z moimi stopami dzieje się coś dziwnego, jakby stały się większe, czy co, w butach zrobiło mi się ciasno, kuśtykając ledwo wróciłam do domu. W domu zdejmuję buty, skarpety, patrzę, a palce u lewej stopy sztywne - wcale się nie zginają w stawach, są proste i sztywne jak sztuczne.
Szlag mnie trafił, nigdy czegoś takiego nie było, a teraz trudno mi chodzić, boli cholerstwo.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 10:43 am Temat postu: |
|
|
Lalybab
Moze zwyczajnie nogi Ci przemarzły??
Chociaż dla mnie to było pierwszym objawem polineuropatii- właśnie na jesień przy pierwszych przymrozkach było to bardziej wyczuwalne.. poczytaj tu: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1432&highlight=polineuropatia
No i koniecznie obgadaj temat z lekarzem.
Pozdrawiam _________________
SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
lalybab Junior

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 5:03 pm Temat postu: |
|
|
Ojej...chyba faktycznie muszę to obgadać z p. Doktor. W poniedziałek mam wizytę, zobaczymy:)
Dzięki za podpowiedzi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|