|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bellybelly Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 01, 2012 1:57 pm Temat postu: |
|
|
Deimos Nie masz wyjścia. Stawiasz  _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Deimos Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sie 23, 2012 11:11 am Temat postu: |
|
|
Belly - stawiam z przyjemnością i to nie tylko piwko/alkohol, ale i obiad
Daj tylko znać jak będziesz we Wrocku  _________________ Diagnoza: Zespół Sjogrena, Autoimmunologiczne Zapalenie Wątroby
Leki: essentiale forte |
|
Powrót do góry |
|
 |
bellybelly Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 26, 2012 4:46 pm Temat postu: |
|
|
Deimos Mi dwa razy mówić nie trzeba...dzisiaj z na spotkaniu północnopolskim deklarowaliśmy z Łukaszem gotowość spotkań w różnych częściach Polski...a zjeść to ja potrafię  _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Deimos Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2014 10:37 am Temat postu: |
|
|
Wracam na forum jak bumerang zawsze kiedy coś się dzieje...
Ostatnie 1,5 roku nie łykałem w zasadzie żadnych tabletek, ale ostatnimi czasy niepokoją mnie moje nerki. Problem w tym, że sikam więcej niż wcześniej (czasami nie wiem skąd mocz się bierze w porównaniu z ilością wypijanych płynów) i mocz się pieni. Wcześniej badania moczu robiłem ze 2 lata temu i było wszystko ok.
Zrobiłem sobie więc badania:
badanie ogólne moczu
Przejrzystość przejrzysty
Barwa jasnożółty
Ciężar właściwy 1,011 kg/l [norma 1,015 1,030] L
pH 5,0 [norma 5,0 7,0] N
Glukoza nieobecna mg/dl
Ketony nieobecne
Urobilinogen w normie
Bilirubina nieobecna
Białko nieobecne
Azotyny nieobecne
Ery/Hb nieobecne
Leukocyty nieobecne
Osad moczu
Nabłonki płaskie nieliczne
Leukocyty 0-1 wpw 0 5
Erytrocyty wyługowne 0-1 wpw 0 5
Bakterie nieliczne
Elektrolity (Na, K)
Sód 140 mmol/l [norma 136 145] N
Potas 3,83 mmol/l [norma 3,50 5,10] N
Mocznik
Mocznik 22 mg/dl [norma 10,0 50,0] N
Kreatynina
Kreatynina 1,00 mg/dl [norma 0,70 1,20] N
eGFR >90 ml/min/1,73m2
Kwas moczowy
Kwas moczowy 7,3 mg/dl 3,4 7,0 H
Czekam jeszcze na wynik Cystatyny C.
Kreatynina, mocznik, eGFR i kwas moczowy mam na poziomie sprzed 2-3 lat.
Martwi mnie niski ciężar właściwy co uzasadniałoby częstsze latanie do toalety. Przeczytałem już tutaj wszystkie wątki o nerkach.
Dodatkowo: nie wstaję w nocy do toalety, ciśnienie 140/90, nie puchnę, skóra mi się łuszczy, apetyt mam i przemęczony nie jestem. Cieszy mnie, że nie ma białka i jednak wyniki z krwi są dobre - tylko to zagęszczenie moczu (nie piłem nadmiernych ilości w dniu poprzedzającym badanie).
Za 2 tygodnie mam wizytę u nefrologa - nie wiem czego się spodziewać. Boję się, żeby zmiany w nerkach nie były jakoś mocniej zaawansowane.
Jakie mieliście odchylenia w badaniach, gdy wykryto u Was nefropatię?
Wiecie jakie są wskazania do biopsji nerek?
Już 3 lata temu mój mocz mi się niezbyt podobał, ale wszystkie wyniki były dobre. W międzyczasie zaczął się pienić, biegam częściej do toalety i chciałbym zacząć brać jakieś leki i poczuć, że sprawy idą w dobrym kierunku - wtedy będę spokojny o moje nerki. _________________ Diagnoza: Zespół Sjogrena, Autoimmunologiczne Zapalenie Wątroby
Leki: essentiale forte |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|