Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Vajola Junior

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 12:18 pm Temat postu: A jak to się u Was zaczęło? podzielmy się historiami |
|
|
Witam,
Mam na imię Viola. Mam 24 lata. Na forum jestem nowa
Sama zachorowałam na tocznia. Jednak wciąż szukam przyczyn. Może będzie nam razem łatwiej znaleźć odpowiedź skąd i dlaczego? Zawsze warto spróbować Oczywiście wiem, że przyczyn może być wiele, jednak myślę, że ciekawie było by zobaczyć ile rzeczy się pokrywa a ile nie Na pewno są jakieś wspólne mianowniki.
Może zacznę od siebie:
Pierwszy objaw ‘namacalny” : spuchnięty palec wskazujący-myślałam, że go wybiłam bo to było po zajęciach w-fu (rok 2008)
Objawy się powtarzały, co raz częściej. Bóle stawów, „spuchnięcia’ stawów.
W 2010 roku potwierdzony. Hospitalizacja.
Inne schorzenia: w okresie dojrzewania trądzik różowaty.
Póki co tyle, oczywiście chętnie odpowiem na pytania
Mam nadzieję, że POMOŻECIE
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 12:45 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko.
Przenioslam Twoj watek do pierwszych krokow- tutaj sie witamy i przedstawiamy. Poczytasz troche forum i zauwazysz,ze tyle ile osob tyle historii , choc pewne cechy bywaja wspolne.
Mielgo buszowania.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie
Aaaaaa u mnie na początku była niekończąca się infekcja grypopodobna (finalnie wyszło zapalenie płuc...), straszne bóle stawów, zmiany skórne na całym ciele. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Ostatnio zmieniony przez monia85 dnia Pon Mar 24, 2014 3:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
ania ha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 2:32 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
U mnie pierwsze to czerwony rumień na nosie,potem policzki
palce rąk,stawy i tak leci dalej
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 3:02 pm Temat postu: |
|
|
Witaj serdecznie:)
U mnie zaczęło się zespołem Reno:)
Pozdrawiam:) _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 3:25 pm Temat postu: |
|
|
hej hej- witamy na forum
Moimi pierwszymi objawami był zespół reno i podobnie jak u Ciebie spuchnięte, zaczerwienione, bolące palce i bolące stopy..
Pytasz o przyczynę choroby- hmmm- tego nawet druidzi nie wiedzą
Są prawdopodobne źródła- u niektórych ciąża, stres, zakażenie bakteryjne, wirusowe, genetyka... Co pacjent to inna historia. _________________
SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
Izabela T Super senior

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
U mnie zaczęło się gorączką, samopoczucie jak przy grypie, ból i niedowład rąk i kończyn.
Jak sobie przypomnę ten okres to mi ciarki przechodzą.
Okres przedświąteczny a ja w łóżku, leżąca i płacząca, że nie mogę nic zrobić...
Iza |
|
Powrót do góry |
|
 |
Vajola Junior

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 5:15 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję wszystkim za tak szybką reakcję I dziękuję za ciepłe powitanie
ewela.t - nie ma problemu dopiero się wdrążam
monia85 napisał: |
Witam serdecznie
Aaaaaa u mnie na początku była niekończąca się infekcja grypopodobna (finalnie wyszło zapalenie płuc...), straszne bóle stawów, zmiany skórne na całym ciele. |
- u mnie przed wystąpieniem w/w objawów często chorowałam na anginę i byłam ładowana antybiotykami
szarlotka napisał: |
hej hej- witamy na forum
Moimi pierwszymi objawami był zespół reno i podobnie jak u Ciebie spuchnięte, zaczerwienione, bolące palce i bolące stopy..
Pytasz o przyczynę choroby- hmmm- tego nawet druidzi nie wiedzą
Są prawdopodobne źródła- u niektórych ciąża, stres, zakażenie bakteryjne, wirusowe, genetyka... Co pacjent to inna historia. |
- własnie dlatego wg mnie warto o tym rozmawiać....jak nie my to kto ma stwierdzić skąd to się bierze ? jesteśmy jakby nie było żywymi dowodami nie możemy tego zmarnować Wiem, że nie każdy lubi o tym mówić ale uważam, że powinniśmy się podzielić tym co wiemy
Słuchajcie teraz pytanie pomocnicze ile miałyście lat jak to u was się zaczęło ? Ja miałam 18  |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 7:04 pm Temat postu: |
|
|
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=2712
proszę bardzo - wątek o gdybaniu i przyczynach jest _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 1:10 am Temat postu: |
|
|
Witaj.
Początki - u każdej osoby na forum zaczęło się inaczej. Osobiście ni z tego ni z owego w ciągu kilku tygodni straciłem prawie wszystkie siły, ale było minęło i póki co nie wraca.
Ważniejszy od początku jest jednak powrót do normalności. Mam nadzieję, że już wkrótce go doświadczysz i oby na jak najdłużej. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aga_szefu_85 Junior

|
Wysłany: Pon Maj 12, 2014 1:57 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie,
U mnie zaczęło się od rumienia, a dokładnie naciekowych krwistoczerwonych plam na całym ciele. Lekarz mówi, ze to postać skórna DDLE, ale niedawno pojawiły się antyciała ANA2.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
cyryliaa Master butterfly

|
Wysłany: Wto Maj 13, 2014 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
oj tak... już tu dużo było o tym "jak to się zaczęło..."
ja miałam 9 lat (więc już 18 lat temu ) i jak mam komukolwiek opowiadać - jak to się zaczęło - to dostaję wysypki
najbardziej pamiętam czerwone plamki na twarzy i bóle stawów - ale prawda jest taka, że pamięć nie jest taka dobra i połowe już zapomniałam być może dlatego, że wolę żyć przyszłością, a nie przeszłością  _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją |
|
Powrót do góry |
|
 |
boguslaw4321 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Cze 02, 2014 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie ,
to jeszcze moje trzy grosze.
Miałem dokładnie 21 lat (menegi, menegi wstecz...) gdy ujawniła się nadwrażliwość na słońce. Tak nagle: nie było, i pewnego dnia na plaży w Stegnie pojawiło się i trwa.
Ok. 8 lat temu zaczęły pojawiać się pojedyncze plamy na twarzy. Pobyły i znikały, znów się pojawiały. "Stare" w tych samych miejscach, ale i nowe też. No, a potem to już poszło... Sukcesywnie - SCLE, DLE, SLE, i cdn., jak mówi moja pani reumatolog.
No i OK, można przyzwyczaić się... _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
 |
|