|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gaga1972 Senior

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 11:36 am Temat postu: Pierwszy raz z Wami |
|
|
Witam Was serdecznie. Jestem tu nowa ale często Was odwiedzam.
Jestem w trakcie diagnostyki : Niezróżnicowana choroba tkanki łącznej i gruczolak przysadki mózgowej.
Gruczolak jest od 2003 roku i jest leczony z powodzeniem😊. W czerwcu trafiłam do szpitala na neurologię bo miałam niedowład prawej strony, problemy z mówieniem , logicznym myśleniem, zawroty głowy. Poza tym od 2009 roku mam bóle stawów, mięśni, jestem bardzo osłabiona, mam stany podgorączkowe.Mam uczulenie na słońce-wysypka i czerwony rumień na twarzy. Neurolog diagnozowała mnie w kierunku stwardnienia rozsianego i dlatego wykonano mi badanie ANA. Stwardnienie wykluczono😊. Wyniki z czerwca :
- ANA miano 1:1000, typ świecenia ziarnisty jądrowy,
-ds-DNA wynik 189 przy normie (0 -100),
inne przeciwciała nie stwierdzone.
Dano mi skierowanie do reumatologa : Podejrzenie tocznia układowego.
Trafiłam do Szpitala reumatologicznego w Ustroniu.
Wyniki: ANA 1:1000, typ świecenia homogenny i ziarnisty.
Inne p/c nieobecne.
W lutym br znalazłam się w klinice ŚUM w Katowicach.
Wyniki: ANA miano 1:3200 typ świecenia homogenny, pANCA stwierdzono obecność, CRP i OB nieznacznie
podwyższone. Prolaktyna trochę powyżej normy.
Przepisano mi najpierw Metyred a od sierpnia biorę arechin. Na gruczolaka biorę Dostinex.Czuję się raz lepiej raz gorzej ale daję radę 😊.
Mam pytanko.. Czy p/c ds-DNA mogą się pojawiać i znikać? I czy jeżeli pojawiły się raz to oznacza że to może być toczeń? Raczej nie mam w zwyczaju panikować ale chciałabym wiedzieć czego mogę się spodziewać.Wiem,że każdy przypadek jest inny..
Kolejna wizyta w klinice w sierpniu. Pewnie wtedy będę wiedziała coś więcej.
Pozdrawiam serdecznie😊 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 11:45 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum.
Pisalas, ze od jakiegos czasu przegladasz forum, czytalas ten watek?
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957&start=0
-sa tam zawarte informacje o przeciwcialach.
Cytat: |
Przeciwciała anty dsDNA są zwykle powodem pozytywnego wyniku ANA. Ludzie, którzy mają przeciwciała ANA, a nie mają anty dsDNA mają przeciwciała przeciw innym elementom jądra. |
Przyczyn pojawienia sie przeciwcial jest wiele. Mysle, ze wazne jest polaczenie calego obrazu: wyniki, objawy.. Dobry reumatolog powinien byc pomocny.
Rozgosc sie.
Mysle, ze odezwa sie osoby mogace precyzyjniej odpowiedziec na Twoje pytanie.
Pozdrawiam.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gaga1972 Senior

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 11:56 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za szybką reakcję 😊. Przeczytałam już chyba wszystkie wątki na forum..Niby przyjęłam to do wiadomości ale zawsze to raźniej jeżeli ktoś potwierdzi to osobiście 😊. |
|
Powrót do góry |
|
 |
magdalena laura Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 12:15 pm Temat postu: |
|
|
Cześć witaj
życzę zdrówka cierpliwości w tym wszystkim - u mnie też ds DNA pojawiały się i znikały ale uzyskałam tylko odpowiedz że tak bywa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gaga1972 Senior

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 12:27 pm Temat postu: |
|
|
Czyli trzeba uzbroić się w cierpliwość i wziąć wszystko na klatę 😊. Jakoś to będzie 😊. Ludzie nie takie mają problemy. Dzięki Wam zrozumiałam , że jeżeli nawet to będzie toczeń to można z tym żyć w miarę normalnie. Zaprzyjaźniłam się z gruczolakiem to i przygarnę to co mi los da. Ważne by dobrze poznać chorobę żeby umieć sobie z nią poradzić. Jestem w tej kwestii raczkująca ale widzę, że mogę na Was liczyć. Dziękuję 😊😊 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 1:41 pm Temat postu: |
|
|
Witam na forum  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
ania ha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Życzę zdrowia i wytrwałości. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 3:03 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!!!
Dokładnie musisz uzbroić się w cierpliwość
Pozdrawiam _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 3:15 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum, życzę szybkiej diagnostyki
Cytat: |
Czy p/c ds-DNA mogą się pojawiać i znikać? I czy jeżeli pojawiły się raz to oznacza że to może być toczeń? |
Muszę Cię zmartwić, że niestety tak.. ja chyba nigdy nie miałam pozytywnych ds DNA, natomist ana3 nawet do ponad 1:10.000 - toczeń od lat bardzo aktywny.
Wszystko zależy od innych badań, objawów.
Pozdrawiam  _________________
SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
gaga1972 Senior

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za tak miłe i liczne powitanie😊. Mam nadzieję, że będę pisać same dobre wiadomości 😉. No, może na początek zadowolę się brakiem złych wiadomości 😉. Pozdrawiam Was gorąco i życzę zdrówka😊. |
|
Powrót do góry |
|
 |
boguslaw4321 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Witaj gaga1972
cierpliwością się wykazujesz, wiec dołączam się do życzeń pomyślnego diagnozowania
U mnie sprawy toczniowe wyglądają trochę podobnie - również jest od wielu bardzo silne uczulenie na słońce-wysypka,czerwony rumień na twarzy, szyi, przedramionach, od wiosny do jesieni swędzenie , na które nic nie pomaga. Od 2 - 3 lat okresowo coraz bardziej dokuczają stawy, również okresowo osłabienie, bóle głowy, dziąsła, itd..., już się nie chwalę. Za to pc i ANA - wynik negatywny, tylko LBT wykazał IgG++.
Pani dermatolog stwierdziła toczeń skórny SCLE, ostatnio miesza się z DLE. A reumatolog ostatnio stwierdziła (objawy, wyniki,...), że konsekwentnie rozwija się SLE... No i widzę z roku na rok to staje coraz silniejsze, jakieś nowe objawy.
Ale ja nauczyłem się godzić z tym, no i on się toczy, ja robię swoje, ignorujemy siebie nawzajem i już!
No więc jeszcze raz życzę pogody i cierpliwości!
A tu jest bardzo dużo sympatycznych, życzliwych osób  _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 12:58 am Temat postu: |
|
|
Witaj.
Również cieszę się, że na forum znalazłaś inspirację do życia i walki z chorobą. W końcu chcieć to móc, a pozytywne nastawienie to duża część sukcesu.
Powodzenia w diagnozowaniu. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gaga1972 Senior

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 6:28 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za miłe słowo😊 i wsparcie.
Pozdrawiam 😊 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 8:31 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum
jakie obrazki/ gify dajesz w swoich postach, że mi się tylko kwadraciki pokazują? używasz forumowych emotek? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
gaga1972 Senior

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Witaj. Nie wiedziałam, że te z klawiatury są niewidoczne. Będę używała tych ze stronki. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|