Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 9:56 am Temat postu: |
|
|
Witam ciepło i serdecznie:) _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ania ha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Danuta
Życzę zdrówka.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
DanutaS Junior

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 8:27 pm Temat postu: |
|
|
O rety -takie serdeczne przywitanie!!! Dziękuję Wszystkich z osobna i razem!
Od dzisiaj zaczynam brać Plaquenil - mam nadzieję że efekty zobaczę pod koniec lata.
Boję się tylko słoneczka bo w rożnego rodzaju czapkach/kapeluszach wyglądam okropnie!!! Zapewne coś doradzicie .
Jeszcze raz-dziękuje za ciepłe przyjęcie.! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 29, 2014 12:38 am Temat postu: |
|
|
Ja też witam serdecznie
Co do kapeluszy przestałam się przejmować czy mi pasuje czy nie. Jak jest duże ostre słońce nie patrzę na ludzi, muszę wyjść - kapelusik i wychodzę. Teraz jest taki wybór w kapeluszach i chustach, czapki z daszkiem. Zawsze można cosik wybrać.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 29, 2014 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Też mam w nosie, co o mnie ludzie pomyślą - kapelusik na głowę i idę. A niech sie oglądają za mną  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nagamaga Kadet

|
Wysłany: Sob Kwi 05, 2014 11:29 pm Temat postu: |
|
|
Wpadam z rewizytą
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam, ale Plaquenil jest lekiem stosowanym nie tylko na Sjogrena. Poznałam w szpitalu dziewczyny leczone nim również przy toczniu, podobne historie są tu na forum. O ile rozumiem jest to lek podawany zazwyczaj właśnie jako pierwszy. Nie wiem jakie masz objawy, ale trzymam kciuki, żeby pomógł możliwie szeroko, niezależnie od tego jak ostatecznie nazwą to lekarze. Mi Quensyl (inna nazwa, substancja ta sama) pomógł stosunkowo szybko - kilka tygodni. Niestety lekarka ostrzegała, że są to leki wolno działające. Podobno czasem ocena może być po kilku miesiącach. To jednak tylko statystki, a nasze życie sobie. Powodzenia! |
|
Powrót do góry |
|
 |
DanutaS Junior

|
Wysłany: Sro Kwi 09, 2014 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za rewizytę. Ostatnio robiłam USG ślinianek. Torbiel ślinianki podrzuchwowej oraz guz 11mm w tarczycy-do punkcji. Nie wiem kiedy zrobię bo z prACY NIE MAM WYJŚCIA i urlopu nie moge wziąść.
Ale u mnie są objawy tocznia ale tylko przeciwciała Ro- SSa. Więc chyba tarczyca odpada. to może być tylko przypadek.Ogólnie od niedawna biorę Plaquenil więc nic jeszcze nie widać. Mam nadzieję że rozpracowalam to dziadostwo w pore i moje leczenie będzie bez sterydów !!!
Życzę wszystkim jak najmniej leków, wizyt i duuuzo dobrego samopoczucia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
DanutaS Junior

|
Wysłany: Sob Cze 21, 2014 7:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam ponownie Wszystkich !
Ponieważ ostatnio doszły nowe objawy? ( 3m brania Plaquenilu) mam pytanie - czy ktoś z Was miał odczucia podobne do poparzenia pokrzywą?? Czuję kłucia boląco -swędzące najczęściej na rękach i nogach. Raz tu -raz tam.Im więcej sie drapię tym gorzej. Nie wiem czy to ma związek z chorobą czy jakas inna przyczyna. Na twarzy pojawiają sie brązowe plamki przebarwienia ale to chyba jest wliczone w Sjogrna/toczeń ? .Chyba jednak zacznę się smarowac filtrami. Czy ktoś miał podobne "pokrzywy" ??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Cze 25, 2014 9:56 am Temat postu: |
|
|
Hej.
Tutaj masz watek o pokrzywce-przejrzyj, moze znajdzuesz tam cos podobnego.
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=113&start=0
Brązowych plamek nie kojarzylabym z Sjogren-em/toczniem.
Co do innych objawow to pewnie moga byc niezliczone przyczyny.
Proponowalabym skonsultowac to z reumatologiem a jesli objawy beda zbyt uciazliwe a termin wizyty zbyt odlegly to porozmawialabym z lekarzem pierwszego kontaktu.
Daj znac co i jak.
Pozdrawiam.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
DanutaS Junior

|
Wysłany: Pią Cze 27, 2014 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Skontaktowałam się a moją reumatolog i dostałam Diphergan i ALAnerv. Bo ja nie mam wysypki/ pokrzywki tylko czuję jakby mnie poparzyły pokrzywy-( ostre, piekące kłucia). Nie wiem co to za cholerstwo ale jest nieprzyjemne i uporczywe. Brązowe plamki to według lekarki nic niepokojącego.Moze to jakiś uboczny objaw brania Plaquenilu?!Dziękuje za szybką reakcję.<3 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Cze 27, 2014 6:27 pm Temat postu: |
|
|
Danuta a łykasz może jakieś tabletki, które mają w składzie dziurawiec? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nagamaga Kadet

|
Wysłany: Czw Lip 03, 2014 11:37 am Temat postu: |
|
|
Ja mam skórę bardzo skłonną do przebarwień, w tym roku jednak na Plaquenilu jest istny szał brązowych plamek. Zrzucam to na karb nietolerancji słońca przez ten lek i po prostu nie rozstaję się z filtrami. Może to podobne powody? |
|
Powrót do góry |
|
 |
DanutaS Junior

|
Wysłany: Wto Lip 22, 2014 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Kinga- nie biorę nic poza tym co pisałam( na Sjogrena).Nic z dziurawcem. Plamki pojawiaja się ale małe. Te kłucia "pokrzywą" po przepisanych lekach juz minęły i myśle że nie wrócę.
Dziękuję za wasze odpowiedzi . |
|
Powrót do góry |
|
 |
|