|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2014 6:26 pm Temat postu: Badanie pet ct |
|
|
mam pytanie do osub które miały robione to badanie, poczytał o nim w necie ale nie rozumiem co ona właściwie wykrywa : komórki szybko dzielące się czy komórki kótrw maja tan zapalny jest to badnie które obrazuje głownie tętnice i żyły czy tez przechodzi do tkanek i pokazuje np obszar?? _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2014 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Badanie PET-TK (pozytonowa tomografia emisyjna połączona z tomografią komputerową) to innowacyjna metoda diagnostyki obrazowej, która pozwala na wykonanie szybkiego, bezbolesnego i bezpiecznego badania ciała pacjenta, umożliwiając:
wczesną identyfikację zmian nowotworowych
ocenę zaawansowania choroby nowotworowej
precyzyjne planowanie leczenia (np. radioterapii)
precyzyjne planowanie przedoperacyjne (dokładne określenie zasięgu guza)
monitorowanie leczenia
wczesne określanie skuteczności leczenia
najszybsze możliwe wykrycie wznowy choroby nowotworowej
Badanie PET-TK (pozytonowa tomografia emisyjna połączona z tomografią komputerową) to innowacyjna metoda diagnostyki obrazowej, która pozwala na wykonanie szybkiego, bezbolesnego i bezpiecznego badania ciała pacjenta.
PET-TK stanowi skojarzenie dwóch metod diagnostycznych:
Tomografia Pozytonowa (ang. Positron emission tomography, PET), technika obrazowania podobna do tomografii komputerowej, w której zamiast promieniowania rentgenowskiego z zewnętrznego źródła, rejestruje się promieniowanie emitowane przez radioaktywny znacznik, który został uprzednio podany pacjentowi. Metoda ta pokazuje przemianę konkretnego metabolitu we wszystkich komórkach organizmu uwidaczniając zaburzenia metaboliczne. Najczęściej podawanym radioznacznikiem jest 18F fluorodeoksyglukoza - FDG, której metabolizm (identyczny z glukozą) w porównaniu z komórkami zdrowymi jest dużo intensywniejszy w komórkach nowotworowych, co pozwala na ich zlokalizowanie i wczesne wykrycie choroby, jeszcze przed uwidocznieniem się zmian strukturalnych.
Tomografia Komputerowa (TK) to badanie, w którym serie zdjęć powstałych w wyniku wysyłania promieni rentgenowskich z obracającej się wokół pacjenta lampy, są łączone ze sobą w celu stworzenia trójwymiarowych, wielowarstwowych przekrojowych obrazów wnętrza ciała, o grubości kilku milimetrów. W trakcie trwającego kilka minut badania, urządzenie wykonuje nawet kilka tysięcy zdjęć przekrojów diagnozowanej części ciała.
Połączenie metod PET i TK umożliwia obrazowanie zarówno własności anatomicznych jak i czynnościowych badanego narządu, pozwalając na diagnostykę patologii na poziomie komórek, co ma szczególne znaczenie dla identyfikacji wczesnych zmian nowotworowych.
źródło
opis inny
i jeszcze inny _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2014 6:46 pm Temat postu: |
|
|
dziękuje za odpowidz trochę mi rozjaśniłaś, zwłaszcza tym kawałkiem o diagnozowaniu konkretnych narządów bo nie mogłam zrozumieć jak ono jest stosowane przy chorobach reumatycznych. _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|