Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Mar 26, 2014 4:06 pm Temat postu: |
|
|
ja po mleku
dobrze, że wstawiłaś link lepiej to robić, by potem nie było problemów _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Mar 26, 2014 4:13 pm Temat postu: |
|
|
Ja mleka jako takiego też nie mogę, ale w kawie czy potrawach jest ok.
Linki zawsze wstawiam, wczoraj wieczorem tylko mi to jakoś umknęło... Ale już naprawione _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2014 6:28 pm Temat postu: |
|
|
Jajka, które zrobiły u mnie wczoraj furorę
Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
jajka [5 szt.] (ugotowane na twardo)
łosoś [100 g] (wędzony)
papryka czerwona [1 szt.] (potrzebne jest 1/4 średniej papryki)
sól [1 szczypta] (do smaku)
pieprz cytrynowy [1 szczypta] (do smaku)
majonez [1 łyżka] (czubata)
cytryna [1 łyżeczka] (soku z cytryny)
*** ja jeszcze dodałam odrobinę sosu rybnego
Przygotowanie:
Jajka ugotować, ostudzić, obrać i każde z nich przekroić na pół. Delikatnie wyciągnąć żółtko, rozkruszyć je i wrzucić do miseczki. Łososia pociąć w drobna kosteczkę (jeden plasterek zostawić do dekoracji) i dodać do żółtek. Paprykę posiekać w drobniutką kosteczkę, dodać do żółtek. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Napełniać otwory po wyciągniętych żółtkach, udekorować plasterkami łososia i posiekanej papryki. Można dodać po gałązeczce koperku.
Przepis pochodzi z portalu Wizaż.pl
Fotka moja
_________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2014 6:00 pm Temat postu: |
|
|
Quiche z botwinką i pieczarkami
http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/2014/05/quiche-z-botwinka-i-pieczarkami.html
to przepis podstawowy
ja zrobiłam większą porcję
użyłam mąki jaglanej, z brązowego ryżu oraz amarantusa
cebuli zapomniałam dać, za to wrzuciłam świeże pomidory pokrojone w plasterki
i dużoooo botwinki
sos doprawiłam inaczej i nie dałam pomarańczy
rewelacja _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
iwus Master butterfly
Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2014 7:22 pm Temat postu: |
|
|
Wygląda baaardzo apetycznie Chyba w tym tygodniu to zrobię Też czasami korzystam z tych przepisów |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pią Maj 09, 2014 8:40 am Temat postu: |
|
|
iwus napisał: |
Wygląda baaardzo apetycznie Chyba w tym tygodniu to zrobię Też czasami korzystam z tych przepisów |
można znaleźć całkiem fajne i przystępne
a z innych propozycji przepisowych to polecam - botwinkę
w tym tygodniu już drugi gar pysznej zupki zrobiłam
szczaw na łące pozbierać i składniki na zupkę nr 2 też są
i rabarbar się pojawia powoli można szaleć i szaleć w kuchni _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
Dołączył: 03 Lip 2012 Posty: 7089
|
Wysłany: Pią Maj 09, 2014 8:57 am Temat postu: |
|
|
Kinga ale mi apetytu narobilas!
Chyba sie pokusze... _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Nie Maj 11, 2014 8:13 pm Temat postu: |
|
|
po raz pierwszy skusiłam się na szparagi
czemu wcześniej je omijałam? są pyszne i tak łatwo i szybko je przygotować
zielone szparagi umyłam, osuszyłam
odłamałam zdrewniałe końcówki
pozostałą część obgotowałam w posolonej wodzie (+ łyżka masła) ok. 10 minut
na blaszkę dałam trochę oliwy z oliwek, wrzuciłam tam szparagi, obtoczyłam w oliwce
zapiekłam ok 10 minut w 200st.
na wierzch posypałam mozzarellą i zapiekłam do zarumienienia się serka
przepyszne _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Pon Maj 12, 2014 10:05 am Temat postu: |
|
|
Kinga i same zjadłaś czy jako dodatek do czegoś? Ja już jakiś czas się nastrajam by je spróbować _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Maj 12, 2014 1:53 pm Temat postu: |
|
|
same je jadłam, ale równie dobrze mogą stanowić dodatek do np. ryżu, kasz, mięsa... co kto lubi _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karii Master butterfly
Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4372
|
Wysłany: Pon Maj 12, 2014 2:33 pm Temat postu: |
|
|
szparagi są genialne!!!
Zwykle kupuje zielone i te jak najbardziej polecam. Ostatnio skusiłam się na białe.. chyba były stare bo wyszły paskudne _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sob Cze 07, 2014 9:38 pm Temat postu: |
|
|
propozycja przepisu - kiszona młoda kapusta
szybko, łatwo i smacznie zdrowo
każdy może zrobić
potrzebna kapusta
marchewka (ale nie musi być)
i sól
szatkujemy, solimy, wsadzamy do słoika i odstawiamy w zacienione miejsce _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Nie Cze 08, 2014 12:27 pm Temat postu: |
|
|
Kinga a proporcje gdzie Tak na oko _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2014 10:32 am Temat postu: |
|
|
meguchna napisał: |
Kinga a proporcje gdzie Tak na oko |
no tak jakby na oko
ile kto chce u mnie były to dwie małe główki kapusty, 5 czy 6 marchewek i sól.... tak żeby było słone, ale nie za bardzo
trzeba próbować
_________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
iwus Master butterfly
Dołączył: 22 Cze 2012 Posty: 2560 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2014 12:44 pm Temat postu: |
|
|
Ooooo, ciekawy pomysł z tą kapustką młodą kiszoną Jutro zagonie młodego, żeby kupił |
|
Powrót do góry |
|
|
|