Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Izabela T Super senior

|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2014 10:46 am Temat postu: Pękające pięty |
|
|
Witam Was serdecznie
Chciałam poruszyć temat stóp i pękających pięt.
Czy macie problem ze stopami???
Bo ja odkąd zachorowałam na toczeń, walczę z tą dolegliwością.
Stosuje 2 razy dziennie kremy do stóp, natłuszczam maścią ochronną z vit. A, na troszkę się to uspokoi i od nowa. Czasem to jest taki ból, że nie mogę chodzić.
Może powinnam jakieś witaminy łykać???
Nie byłam u dermatologa z tym problemem, próbuje na razie sama sobie pomóc.
A druga rzecz, która mnie nurtuje to spuchnięte nogi, w kostkach tak strasznie puchną, że masakra. Łykam furosemid, to zlecił mi nefrolog ale nic po za tym i może troszkę opuchlizna schodzi ale na wieczor znów są jak banie...
Może macie jakieś swoje sposoby na te moje dolegliowości ??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2014 10:58 am Temat postu: |
|
|
Izabela nie zwalajmy wszystkiego na toczen.
znam masę osob zdrowy ktorzy mają ten problem , bo to jest problem przynajmniej 40% społeczenstwa a moze i więcej.
Ile wsrod nich choruje ? kilka procent maxymalnie.
reszty szukaj w poradach na 100% znajdziesz .
to jeden z wielu wątków http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1284&highlight=puchn%B1ce+kostki+n%F3g
wyszukiwarka to skarb , zanim się załozy nowy temat warto sprawdzic czy taki juz jest . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mniamdzia31 Super senior

|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2014 11:56 am Temat postu: |
|
|
Moja mama od wielu lat ma problem z pekającymi piętami, wypróbowała juz pewnie wiekszosc rzeczy dostępnych na rynku, dowiem się wieczorem co moglaby polecic. Z tego co pamiętam to jakiś czas uzywała produkty z Scholla ale wiecej info bede miała wieczorem  _________________ "Człowiek tak bardzo uskarża się przy każdym bólu, a tak rzadko uśmiecha gdy go nie czuje...." |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2014 1:00 pm Temat postu: |
|
|
na zmiękczenie skóry stóp najlepsze są produkty na bazie mocznika (Ziaja ma super produkt). Do tego można pilingować, tarkować, i różne inne cuda robić. Przyczyn pękającej skóry jest cała masa. Może masz złe obuwie, może masz nierówno obciążone stopy (można zrobić badanie na podoskopie, żeby to sprawdzić i ew.dobrać wkładki do butów, które rozłożą nacisk równomierny na stopy)... Powodzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2014 3:45 pm Temat postu: |
|
|
nie mam problemu z pękającymi piętami (co innego puchnięcie stóp )
Koleżanka moczyła sobie co kilka dni w wywarze z siemienia lnianego. Doskonale jej natłuszczało  _________________
SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
mag Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2014 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Szarlotko możesz podać proporcje?[/b] _________________ http://www.poomoc.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2014 4:25 pm Temat postu: |
|
|
Oj przykro mi ale nie wiem dokładnie- ale wydaję mi się, że tak jak do picia- jedna czubata łyżka zmielonego siemienia na 2 szklanki- zagotować, gotować jakieś 5 minut, aż będzie taka gęsta papka- i taką ciepłą papką wmasowywać w piętki. _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
iza.b Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2014 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Moczenie stóp w lekkim krochmalu, albo woda po ugotowaniu ziemniaków pomaga- próbowałam działa. A ostatnimi czasy moczę stopy w soli iwonickiej, ze wzgl.na ostrogi i piętki mam jak niemowlę, oczywiście przed moczeniem tarkowanie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2014 7:15 am Temat postu: |
|
|
Iza, tarkowanie na sucho przed moczeniem?  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2014 8:12 am Temat postu: |
|
|
aaaa- faktycznie iza przypomniała mi o babcinym moczeniu nóg w krochmalu!  _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
Izabela T Super senior

|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2014 9:14 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję Wam za te rady, skorzystam ze wszystkich, bo bardzo cierpię, naprawdę..
Miłego dzionka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
iza.b Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2014 9:56 am Temat postu: |
|
|
Tak Paulina na sucho najpierw ta grubsza strona a pozniej wygładzanie delikatniejsza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sewa Kadet

|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2014 10:31 am Temat postu: |
|
|
Ja co prawda nie mam aż takich problemów, pięty są trochę przesuszone i nic poza tym, ale chciałabym polecić naprawdę fajny krem do stóp- Intensive Creme z serii Fusswohl z Rossmanna ( http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=53279 ) . Jest tani, a świetnie nawilża i wygładza, łagodzi podrażnienia. Warto spróbować, u mnie cała rodzina jest z niego zadowolona  |
|
Powrót do góry |
|
 |
taxi Junior

|
Wysłany: Pią Wrz 19, 2014 12:32 pm Temat postu: |
|
|
Ja też nie sądzę, żeby pękanie pięt było absolutnie związane z toczeniem. Moja mama nie choruje na toczeń, a pięty ma w okropnym stanie. Potwierdzam wcześniejsze opinie - najlepiej sprawdzają się kremy z wysokim stężeniem mocznika (urea) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|