Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Cze 01, 2014 2:54 pm Temat postu: |
|
|
Aria poderzewam ze w Angli też jest sporo firm produkujących dany lek ale tam nikt pacjenta nie informuje że za każdym razem dostaje inna firmę a u nas jet taki "handel" że lekarz potrafi nawrzeszczeć na pacjenta bo wziął innego producenta niż on zapisał. Chociaż czasami warto się trzymać jednej firmy. _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aria Kadet

|
Wysłany: Nie Cze 01, 2014 3:49 pm Temat postu: |
|
|
Na pewno jest wiele takich firm, bo w końcu ktoś to musi produkować . Plus taki, że dany producent nie ma takiego wpływu na lekarzy jak w Polsce. A co za tym idzie na sposób leczenia. Lekarz może się skupić na chorobie a nie na jak największej ilości przepisanych leków aby jak najwięcej zarobić. Przepisuje dany lek zgodny z chorobą i nie ma wpływu na to jaki lek sie dostanie w jakiej aptece. Myślę, że to jest lepsze dla pacjenta. Jak jest z aptekami to nie wiem. Bo zdaża mi się dostać te same leki w różnych opakowaniach czasem z jednej apteki. Inna sprawa, że apteki zazwyczaj zamawiają specjalnie dla mnie i pewnie mają jakichś swoich dostawców. Nie wiem jak to działa dokładnie.
Inna sperawa, ze tu w ogole mało leków przepisują. Trzzreba miec naprawdę duży problem, żeby dostać jakieś silniejsze leki. Raczej panuje zasada aby zwalczać choproby nauralnymi sposobami a jak się nie da to wtedy farmakologicznie. Chyba się uważa, że leki to jednak chemia i jedno leczą a drugie kaleczą. Pewnie coś w tym jest. Nie wiem jednak co jest lepsze. Pewnie zalezy od danej sytuacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
magdalena laura Master butterfly

|
Wysłany: Nie Cze 01, 2014 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Czasami jest się posiadaczem wielu chorób wzglednie różnych i niestety by żyć trzeba brać mnóstwo leków niestety i nie jest to wpływ firm na lekarza |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aria Kadet

|
Wysłany: Nie Cze 01, 2014 5:27 pm Temat postu: |
|
|
Eh, mówiłam, że kiedy problem jest powazny leki są przepisywane normlanie. Ale osoby z Polski, które nie są przewlekle chore czesto narzekają tutaj, że nie dostają antybiotyków za każdym byle przeziębieniem. Niestety jak zawsze kij ma dwa końce i bez leków czasem się nie da.
W Polsce niestety moda na antybiotyki wciąż trwa. Często leki nie są potrzebne przy niektórych dość małych dolegliwościach, które ławo można zwalczyć prostymi sposobami bez użycia chemi. U mnie tak się zaczęła choroba. Dostałam 3 antybiotyki jeden po drugim i jeden po drugim coraz bardziej osłabiał mój organizm. A wystarczyłaby może aspiryna i rosołek w łóźku. Po 2 tygodniach miałam tak wyjałowiony organizm, że prawie zeszłam. Chodzi o to aby wszytskiego używać z umiarem do lekarza powinno należeć mądra diagnioza i zastosowanie odpowiedniego leku. Niestety nie u wszytskich tak to wygląda. Sama to widziałam kiedy 3 moich znajomych poszła do tego samego lekarza w ciągu około 3 tygodni z różnymi problemami zdrowotnymi i wszyscy dostali dokładnie ten sam lek. Coś tu chyba nie gra. Nie chce też generalizować, bo wiem, że rózni są lekarze i różn ludzie. I tak samo w Polsce czy gdziekowliek na świecie są lekarze i konowały niestety. Jednak sprawa sprzedaży leków lekarzom jest niepokojąca. Przynajmniej dla mnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Cze 01, 2014 5:42 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny - proponuję rozmowę na temat różnic przenieść tutaj http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1625
 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aria Kadet

|
Wysłany: Nie Cze 01, 2014 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo proszę moderatora o przeniesienie postów.
To, tak samo się rozwinęło . Dziekuję |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Cze 01, 2014 6:17 pm Temat postu: |
|
|
moderatorzy aż takiej władzy tu nie mają
trzeba skopiować i dać do drugiego tematu
a temat ciekawy i można porozmawiać  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aria Kadet

|
Wysłany: Nie Cze 01, 2014 10:31 pm Temat postu: |
|
|
Ok, zrobione , mam nadzieję, że w miarę przejżyście. Może ktoś ma ochotę się podzielić swoimi doświadczeniami. |
|
Powrót do góry |
|
 |
IvyBlue Senior

|
Wysłany: Pią Cze 06, 2014 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Moja reumatolog postanowiła, że od poniedziałku robimy przerwę od Arechiny - miesięczna próba, a potem się zobaczy Metypredu nie biorę już od 10 miesięcy. _________________ If you could return to the past, is there anything you'd have changed? There's nothing I'd whant to change. Be it good or bad, it's all a part of me! It's an irreplaceble part of my life and I accept it ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin K Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2016 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Cześć, odgrzebuje troszke stary temat, ale nie chce zakładac nowego, mam nadzieje, że udało mi sie wstrzelić z moim pytaniem w opowiedni temat
Motylki, pytanie mam takie - czy to normalne, że Martynie odstawili IPP? Wcześniej brała IPP 20 i wydawało mi się to całkowicie normalne bo przecież przy tych wszystkich lekach jakie bierze (16 Metypred, Warfaryna, Arechina 2x500, Levetracetam, CellCept 1000 mg i inne), a jednak już drugi pobyt nie ma przypisywanego tej osłony...nie wiem czy to przez przypadek pominęli czy to celowy zabieg.
Wypisy zawsze są tworzone na podstawie poprzedniej karty wypisowej - wtedy nie przypisali IPP, mam nadzieje, że teraz odruchowo przepiali nie zwracając uwagi na to, że nie ma IPP. _________________
www.tynaTRU.blogspot.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2016 9:39 pm Temat postu: |
|
|
Martyna powinna mieć lek osłonowy .
Możesz podejśc do lekarza rodzinnego , powinien bez problemu coś przepisać . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin K Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2016 9:42 pm Temat postu: |
|
|
Z dostepnością nie ma problemu bo mamy IPP jeszcze zapas, ale troszke nie rozumiem dlaczego juz drugi pobyt na klinice nie ma przypisywany... _________________
www.tynaTRU.blogspot.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2016 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Dopytaj kolejnym razem dlaczego nie ma przepisanego leku osłonowego na żołądek. Mogło być tak jak myślisz. Ktoś zapomniał o tym wczesniej. Teraz po prostu spisano zalecenia z poprzedniego wypisu.
To się zdarza czasem . Jak ktoś robi x wypisów w ciągu dnia może po prostu się pomylić .
Ważne że Ty myslisz i to się ceni .
Od początku było to IPP? może warto zmienić na coś innego - polecam Controloc. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmm... Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2016 10:04 pm Temat postu: |
|
|
Akurat mnie IPP bardzo słuzyło, wcześniej brałam polprazol, bioprazol. A potem przerwałam i kiedyś przy problemach z żołądkiem pani w aptece wydała mi IPP. Aktualnie nie biorę nic osłonowego...może powinnam? _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2016 10:21 pm Temat postu: |
|
|
Asia a sterydy bierzesz?
Jeśli tak to powinnaś chronić żołądek .
Mnie kiedyś mówiono żeby co jakiś czas zmieniać lek osłonowy. Nie wiem czy to było słuszne czy nie ? To było wielki temu .
Brałam już chyba wszystko , no ale mam niezły zestaw leków a leczenie - za niedługo będzie jubileusz - 25 lat. Szmat czasu , więc miałam kiedy zapoznać się z tymi lekami  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|