Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kieuran Junior

|
Wysłany: Sro Cze 11, 2014 10:06 pm Temat postu: Co to ja za tocznia mam? |
|
|
Witajcie,
jest to chyba mój pierwszy post na forum, jednak odkąd mnie zdiagnozowali zaglądam tutaj i wiele się nauczyłem.
I też przeglądając forum dużo rzeczy mi się ze mną nie zgadza.
Dlatego chciałbym po krótce opisać swój przypadek i poprosić o radę.
We wrześniu 2012 przebiegłem swój pierwszy maraton, łączyło się to z dużym wysiłkiem, także niepewna sytuacja w pracy oraz problemy w domu (mam żonę i 1,5 roczne dziecko). Jakoś w listopadzie, zaczałem się bardzo słabo czuć niewyspanie apatia, niemal spałem w pracy i ogólne otępienie.
Zaraz po tym zaczęły mi się robić plamy na policzkach, takie naciekowe.pojedyncze też na ciele no i na łokciach krostki.
Poszedłem do lekarza w u siebie w Warszawie, okazał się także lekarzem z kliniki reumatologii na koszykowej. Odrazu powiedział, że toczeń i do szpitala. to było 2 grudnia.
W badaniach wyszło osłabienie niski poziom krwinek białych neutrocytów itp ale powiedzmy do 15-20% poniżej normy, testy watrobowe słabo, wit.D duużo poniżej normy. Mocz dobrze, żadnego białka itp. Zaznacze też ze od lat oddawałem krew i nigdy nie zadzwonili że im coś niepasuje, czasem tylko zbyt niski poziom płytek był aby krew oddać
Biopsja stwierdziła: Obraz morfologiczny może odpowiadać rozpoznaniu klinicznemu DLE. czyli nie układowy tylko ten skórny.
I w sumie tyle.
Dali arachine po której mało nie zszedłem, zamieniłem na Plaquenil 2x dziennie, do tego wyproszone Devicap.
Najbardziej mnie irytuje, że nikt się nie przejmie nie pogada nie wyjaśni, tylko smarować się kremem UV (mam UV 110 ze stanów jakby ktoś chciał) robić badania i tyle. W sumie jestem wdzięczny, że ktoś szybko rozpoznał bo czytałem jak się ludzie nachodzą. Ale z drugiej strony też czytam co wy bierzecie, z czym się męczycie a u mnie jakby albo początkowe stadium, a może to nie to? Takie objawy pasują do inncyh chorób, zchorzeń, uczulenia na gluten itp.
Niechce nie dać sobie wmówić, że to nie to i tak dalej, już to zaakceptowałem i życie jest jakie jest, ale żeby jakieś badania powiedziały to w 100%, żeby ktoś powiedziałe, będzie gorzej, albo będzie lepiej, potwierdził. A tak naprawde jestem taki pociemku chodzący, z czytanych postów wiem, że wszyscy z tym się męczymy tj. niewiedzą, ale może ktoś coś z Was wie? Ja wiem, że wszystko co usłysze, wszystko co powiedzą lekarze, sprawdzam i tu, bo nikt tak o nas nie dba jak my sami.
Dzięki za wysłuchanie, i z góry dziękuje za każde odpowiedzi, ja się deklaruje tak samo dzielić wiedzą i radą
Kuba _________________ Wybiegam te cholere |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Cze 11, 2014 10:18 pm Temat postu: |
|
|
cześć
przeniosłam Twój post do właściwszego działu
czy miałeś robione przeciwciała?
przy okazji - gratulacje ukończenia maratonu  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kieuran Junior

|
Wysłany: Sro Cze 11, 2014 10:58 pm Temat postu: |
|
|
kinga napisał: |
cześć
przeniosłam Twój post do właściwszego działu
czy miałeś robione przeciwciała?
przy okazji - gratulacje ukończenia maratonu  |
Oh, dzięki,
przeciwciał chyba nie miałem, jeśli są to IGg itp. chyba że inaczej jeszcze się nazywają, akurat jutro robie wsyztskie kontrolne to może i to zrobie sobie.
Za maraton też dzięki, miałbyć pierwszy z wielu a teraz to chyba niemogę się forsować _________________ Wybiegam te cholere |
|
Powrót do góry |
|
 |
perelka20 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2014 7:19 am Temat postu: |
|
|
Witaj
Będzie dobrze, super,że diagnoza była taka szybka, a co do choroby nie ma reguły,każdy organizm inaczej przechodzi.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2014 7:46 am Temat postu: |
|
|
Witaj,
Kindze chodziło o przeciwciała przeciwjądrowe ANA. Powinieneś mieć koniecznie takie wykonane. _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
- Szynszyle i mamusia"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2014 7:49 am Temat postu: |
|
|
Witaj na naszym forum!
Ja akurat mam mieszaną chorobę tkanki łącznej, czyli wszystkiego po trochu u mnie diagnoza trochę trwała, niektóre osoby czekają na nią latami, więc możesz się cieszyć że u Ciebie postawiono ją tak szybko.
Życzę dużo zdrówka! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kieuran Junior

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2014 8:54 am Temat postu: |
|
|
Ah w takim razie to: ANA - wynik ujemny.
Liluu ja właśnie może też takiego szejka mam, no ale tu pewnie i ja musze swoje odczekać, czort wie _________________ Wybiegam te cholere |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2014 9:00 am Temat postu: |
|
|
Witaj Ujemne ANA o niczym nie przesądza  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2014 9:17 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum Kubo
Martwisz sie co bedzie dalej. Czy bedzie lepiej? A moze gorzej? Na 100% tego nikt nie wie. Uczepilabym sie mysli, ze jak lek zacznie działać to objawy ustapia na dlugie lata a Ty zapomnisz, ze na cos chorujesz.
Trzymam kciuki za taki właśnie rozwój sytuacji!
Problem w tym, ze nasze chorobska sa dosc trudne w diagnozowaniu jak i przewidywaniu ich przebiegu. Wazne jest to aby byc pod kontrola specjalisty, ktory zadziala jesli wystapia jakies niepokojace zmiany.
Pozdrawiam i zdrowka zycze.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2014 11:04 am Temat postu: |
|
|
Witaj Na forum. Dużo zdrowia i wytrwałości życzę ! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kieuran Junior

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2014 11:09 am Temat postu: |
|
|
Dziękuje za życzenia,
jestem bardzo miło zaskoczony zainteresowaniem, moim kumplem toczniem i ogólnie mną.
Od zachorowania tyle życzliwości nie spotkałem
Mam nadzieje, że będe mógł się z czasem odwdzięczyć _________________ Wybiegam te cholere |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2014 11:18 am Temat postu: |
|
|
możesz zaprosić na lody  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 12, 2014 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Kinga no wiesz tak Młodego naciągać  |
|