Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

problemy gastryczne
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 12, 2012 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

odświeże temat..własnie dzisiaj robilam gastro pacjentce z silnym refluksem i niestety z zachłystowym zapaleniem płuc...trudne leczenie,w perspektywie bronchoskopia,mam nadzieje ze grube antybiotyki pomoga...refluksowcą radze nie jesc po 17stej i spac z lekko uniesionym tulowiem i glowa(klin)..sprawa moze byc powazna w efekcie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Deimos
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Mar 12, 2012 1:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej,
ja od jakiegoś czasu walczę z refluksem żółciowym - zastanawiają mnie różne zalecenia typu nie jeść po 17:00... po 18:00 i ich zastosowanie w moim przypadku, ponieważ generalnie późno chodzę spać...
Do której mogę jeść kolację zakładając, że chodzę spać średnio o 2:00? Czy jest jakieś generalne zalecenie na ile godzin przed snem można zjeść ostatni danego dnia posiłek?
Jakbym ostatni posiłek jadł o 18:00 to koło 1:00 nieźle burczałoby mi już w brzuchu.
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 12, 2012 2:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to ze idziesz pozno spac nie znaczy ze w tych poznych godzinach rownie zwawo pracuja twoje narzady wewnetrzne...,watroba,trzustka i zoładek tez chca odpoczącSmile jezeli istotnie siedzisz do tej drugiej w nocy(choć to nie zdrowo) i nie mozesz z glodu wytrzymac to ewentualnie mozesz sprobowac zjesc jakas mala dietetyczna przekaske..ale ja osobiscie nie zalecam..rozumiem ze przyjmujesz leki na ten refluks? a jak sie on u ciebie objawia?
Powrót do góry
Deimos
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Mar 12, 2012 2:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na refluks obecnie nic nie biorę. 2 lata temu brałem sporo leków na refluks, utrzymywałem ostrą dietę i refluks co chwilę wracał, a wyniki wątroby się pogorszyły.
W międzyczasie zdiagnozowano u mnie poważniejsze rzeczy niż refluks i zajmuję się tym wszystkim po kolei - AIH najpierw, zaraz przyjdzie kolej Sjogrena (i pewnie plaquenil) i później reszta (refluks itp.).

Objawy refluksu u mnie? - Powiedziałbym, że żadne... chyba, że troszkę bardziej mi się odbija obecnie niż x lat temu kiedy refluksu na pewno nie miałem... ale nie jestem pewny czy to objaw refluksu czy po prostu jest to norma.

Ostatnio zmieniony przez Deimos dnia Pon Mar 12, 2012 2:57 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Mar 12, 2012 2:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zapytalam o objawy poniewaz powiedziales ze "walczysz"..w takim razie jesli objawow nie ma to nie ma leczenia Smile
Powrót do góry
Deimos
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Mar 12, 2012 2:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz rację... nadużyłem słowa "walka" Wink
mag
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sob Lip 05, 2014 7:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak sobie pomóc przy bólu,odruchach wymiotnych- najlepiej bez lekarza Laughing ,siemię testowane nie działa-za stan mojego żołądka obwiniam leki
alva_alva
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lip 05, 2014 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jakie leki lykasz? Ja dałam radę łykać Plaquenil trzy tygodnie, z 3 dniowa przerwa, bo mam taki jadlowstret i mdłości po tym, ze schudłam mimo sporych dawek sterydu. Nie łykam od kilku dni, a jadlowstret dalej mam.
Toczen sam w sobie moze zajmować układ pokarmowy. Mogą być inne choroby autoimmunologiczne układu pokarmowego.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: