Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Instytut Reumatologii
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sewa
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2014 6:54 pm    Temat postu: Re: Instytut Reumatologii na ul. Spartańskiej w Warszawie Odpowiedz z cytatem

madelaine napisał:
Witam ponownie po dłuższej niobecności Smile

Już na dniach wybieram się na oddział do Instytutu a konkretnie do polikliniki reumatologii w związku z na razie wstępną diagnozą Z. Sjogrena i Z. Cogana. Mam być tam diagnozowana w kierunku tych chorób , gdyż tracę słuch z niewiadomych powodów. Chciałabym uzyskać od Was jakieś informacje na temat pobytu w tym szpitalu tzn. jakie są tam warunki, jedzenie, personel, czy jest możliwość korzystania z internetu, czy można wziąć ze sobą leki, które się na co dzień przyjmuje itd.

Jestem przerażona i szczerze mówiąc zastanawiam się czy tam wogóle iść, gdyż gdzieś przeczytałam bardzo złe opinie o tym szpitalu, które dotyczyły m.in. ogólnych warunków (że stary budynek, brudno, rozpadające się łóżka i warunki ogólnie straszne), sprzętu do badań (że stary, często się psuje), personelu (niemiłe pielęgniarki, lekarze nieangażujący się ) i że wogóle na diagnostyce długo się tam siedzi, bo wszystko się przedłuża a pacjentów mają gdzieś...Poza tym podobno niedługo mają go likwidować z powodu braku pieniędzy... CZY TO WSZYSTKO JEST PRAWDĄ ? Był może ktoś z Was tam ostatnio ? Wogóle nie wiem jak tam wytrzymam, bo ja ogólnie bardzo źle znoszę pobyt w szpitalu, do tego mam nerwicę i teraz również depresję a jak jeszcze jest tam tak, jak to ludzie opisują to nie wiem co ze mną będzie... Będę wdzięczna za pomoc i przede wszystkim za aktualne informacje, bo te powyżej są sprzed 7 lat.

Hej, ja leżałam w październiku zeszłego roku na oddziale chorób tkanki łącznej. Moim zdaniem źle nie było Smile Warunki może nie są jakieś świetne, ale jest czysto, wszystko w miarę nowe, łazienki w pokojach. Na korytarzu lodówka, w której można trzymać swoje jedzenie, w kuchni można korzystać z mikrofalówki i czajnika. Z internetu można bez problemu korzystać Smile Jedzenie w szpitalu średnie, zależy od dnia, ogólnie do przeżycia. Jakby co jest bufet z dobrym, domowym jedzeniem Wink
Ja nie miałam żadnych złych doświadczeń z personelem, pielęgniarki były naprawdę miłe i starały się pomóc, wszyscy lekarze też wywarli na mnie dobre wrażenie. Także jak na szpital to naprawdę jest wg mnie ok Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
madelaine
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2014 7:59 pm    Temat postu: Instytut Reumatologii na ul. Spartańskiej w Warszawie Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedź, bardzo mnie pocieszyłaś i uspokoiłaś, może tam trochę się poprawiło teraz jeśli chodzi o warunki. Ale czy oddział chorób tkanki łącznej na którym byłaś i poliklinika Reumatologii to jest ten sam oddział ?
Bo może tak źle jest właśnie na innych oddziałach ? A z tym internetem to można korzystać w sensie, że jest tam jakiś komputer dla pacjentów ?Bo ja niestety laptopa nie posiadam a aparat tel. tez mam bez dostępu do internetu Sad A Ty byłaś na leczeniu czy diagnostyce ? Ja mam iść na badania na razie i obawiam się, że będą mnie tam długo trzymać, ta babka co mnie zapisywała nic nie wie na ten temat a od kogoś dowiedziałam się, że min. tydzień, dla mnie trochę długo, myślalam, że to tylko 2 dni potrwa.
Powrót do góry
sewa
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2014 9:10 pm    Temat postu: Re: Instytut Reumatologii na ul. Spartańskiej w Warszawie Odpowiedz z cytatem

madelaine napisał:
Dzięki za odpowiedź, bardzo mnie pocieszyłaś i uspokoiłaś, może tam trochę się poprawiło teraz jeśli chodzi o warunki. Ale czy oddział chorób tkanki łącznej na którym byłaś i poliklinika Reumatologii to jest ten sam oddział ?
Bo może tak źle jest właśnie na innych oddziałach ? A z tym internetem to można korzystać w sensie, że jest tam jakiś komputer dla pacjentów ?Bo ja niestety laptopa nie posiadam a aparat tel. tez mam bez dostępu do internetu Sad A Ty byłaś na leczeniu czy diagnostyce ? Ja mam iść na badania na razie i obawiam się, że będą mnie tam długo trzymać, ta babka co mnie zapisywała nic nie wie na ten temat a od kogoś dowiedziałam się, że min. tydzień, dla mnie trochę długo, myślalam, że to tylko 2 dni potrwa.

Ja jednak pomyliłam nazwy, byłam w Poliklinice Reumatologii ( http://www.instytutreumatologii.pl/pion-medyczny/klinika-i-poliklinika-reumatologii ), czyli tam, gdzie masz skierowanie Wink
Hm, czy komputer jest to niestety nie wiem Sad Kiedyś leżałam na oddziale wieku rozwojowego i tam były komputery w bibliotece do dyspozycji, ale jak jest tutaj to się nie orientuję.
Ja byłam na leczeniu połączonym z diagnostyką (miałam zdiagnozowaną główną chorobę, ale pojawiły się nowe objawy). Leżałam 5 dni. Z tego, co rozmawiałam z osobami, które przyjechały tam na diagnostykę, to taki pobyt to zazwyczaj co najmniej tydzień, a nawet 2, zależnie od tego, jakie badania są wykonywane...
Powrót do góry
denim85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 10, 2014 11:26 am    Temat postu: Re: Instytut Reumatologii na ul. Spartańskiej w Warszawie Odpowiedz z cytatem

madelaine napisał:

W wiekszosci szpitali internet jest tylko dla personelu ja kupiłam sobie tani tablet z 3G. S
Skarbie jak ty sobie wyobrazasz diagnostykę w 2 dni (dzien pierwszy- pobranie krwi, dzien 2 -wypis) a gdzie miejsce na inne badania konsultacje lekarskie widać ze nigdy w szpitalu nie byłaś. Nikt ci nie powie jak dłogo bedziesz leżeć bo to zalezy od ilosci badań które beda potrzebne. Najważniejsza jest diagnoza a tydzień w szpitalu przy diagnostyce to kruciutko jest.
A jeśli chodzi o warunki to czystośc jest wazna ale co ci zalezy czy śpisz na łózku które ma 3 czy 30 lat, jedzenie nie smakuje są sklepiki, zabytkowy budynek na trudno.
Ri
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lip 16, 2014 8:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie,

Chciałam zapytać osoby, które leżały w Instytucie kiedy dowiedziały się o dacie przyjęcia. Pani w sekretariacie nie potrafi określić bliżej terminu, mówi jedynie sierpień-wrzesień, a ja muszę choć trochę uporządkować sprawy przed wycięciem się z codziennego życia (uprzedzić w pracy, zorganizować prace na czas mojej nieobecności, męża jakoś przygotować Wink ). Ile wcześniej Was poinformowano kiedy macie się stawić?

Druga rzecz, o którą chciałam zapytać to jak długo leżałyście? Ja mam zostać przyjęta na oddział chorób tkanki łącznej.

Czy jest to oddział, na którym nie będzie krzyku o łażenie w dresie, zamiast ciągłego leżenia i pocenia się w piżamie? Wink

Jak rozumiem warunki nie są tam najlepsze, ale to nie jest najważniejsze. Byleby było czysto... Smile
Powrót do góry
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lip 16, 2014 8:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej!
Ja się dowiedziałam około tygodnia przed przyjęciem.
Co do leżakowania w piżamie, to raczej nikt tego tam nie praktykuje Smile czasem ciężko odróżnić pacjenta od odwiedzającego Smile dlatego zalecam pilnowanie rzeczy typu telefon, portfel itp.
Ja byłam na oddziale ok 10 dni, jak dobrze pamiętam Wink
Powrót do góry
Ri
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lip 22, 2014 9:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Smile 10 dni to dosyć długo. Naiwna liczyłam na szybką diagnostykę, łatwiej mi oswoić się w ten sposób z myślą o szpitalu Wink
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Lip 22, 2014 9:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

10 dni to wcale nie jest długo, wierz mi.
Na same przeciwciała czeka się czasem 4 tygodnie albo i więcej. Na szczęści (najczęściej) już nie w szpitalu.

Powrót do góry
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lip 22, 2014 9:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To fakt, choć dziwne jest to, ze w IR robili nam przeciwciała w ciągu 3 dni i zawsze wychodziły niskie a w Krakowie 2-3 tyg. i wysokie Smile
alva_alva
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lip 22, 2014 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To zależy tez od metody. Elisa jest przeważnie szybko i to jest tzw. skreening , a metoda immunofluorescencji pośredniej trwa i mówi jaki typ świecenia oraz jskie miano. Mam podobne doświadczenia, to znaczy te szybkie w normie, a te z typem świecenia i mianem dodatnie i wcale nie takie niskie. Te metody maja różna czułość. Różnymi metodami robi sie tez ANA 3, czyli panel ENA. Czasem trzeba robic ten panel metodami kombinowanymi, aby cos wyszło. Tak powinno sie teoretycznie robic u osób z ANA dodatnimi, ale ujemnym panelem ENA gdzie standardowo jest on robiony jednym rodzajem metody, ale najcześciej olewa sie to, bo w kryteriach wystarczy mieć ANA dodatnie.
Powrót do góry
Ri
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lip 23, 2014 8:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ANA miałam robione dwukrotnie i wiem, że trzeba czekać. Może nie będzie potrzeby wykonywania ponownie skoro kilka miesięcy temu robiłam.
Wiem, że 10 dni to teoretycznie nie jest długo, ale czasem to długo i krótko zarazem. Pewnie każda z nas tutaj zawsze chciałaby się ulotnić jak najszybciej ze szpitala Smile
Czy w standardzie mają zlecanie jakichś konkretnych badań w podejrzeniu choroby tkanki łącznej? Subiektywnie patrząc wydaje mi się, że mam dużo badań zrobionych, więc może nie ma potrzeby ich powtarzać.

Leżałam dwukrotnie na Szaserów. Standardem było to, że po kilku dniach dostawało się przepustkę do domu i w domu oczekiwało na wyniki (około tygodnia trzeba było czekać np. na opis rezonansu). Po otrzymaniu wyników, dopiero wypis. Sprytne to ze strony szpitala, na pewno korzystne dla nich Smile
Rozumiem, że IR tak nie działa? Wink
Powrót do góry
alva_alva
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lip 23, 2014 2:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wypis powinno sie dostać do ręki w dniu wyjścia, nawet jak nie ma wszystkich wynikow. Robi sie wypis tymczasowy, wpisuje sie do niego, ze to tymczasowy wypis i ze brakuje kilku badań, a potem robi sie wypis końcowy z końcowym rozpoznaniem. Tak powinno być zgodnie z przepisami, ale wiadomo, ze nie wszędzie tego przestrzegają. Efekt taki, ze czasem pacjent na cos chory nue ma wypisu przez 3 miesiące. Takie przypadki tez widziałam.
W IR nie lezalam, ale wysyłano do nich z innego szpitala surowice, to równo 10 dni to trwało.Na Szaserow ze 3 tygodnie. W MSWiA wyniki ANA i panelu ENA sa na drugi dzień nawet.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: