|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Złota... Junior

Dołączył: 22 Lip 2014 Posty: 14 Skąd: woj. zachodniopomorskie/Berlin
|
Wysłany: Czw Lip 24, 2014 10:54 pm Temat postu: |
|
|
Podała go nenya. Piąty post, piąty wers od dołu. _________________ Uśmiech jest najprawdziwszym, kiedy jednocześnie uśmiechają się oczy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Lip 24, 2014 10:59 pm Temat postu: |
|
|
tak podawałam linki- bo sa tam bardzo ciekawe informacje, jest tez wiele dyskusji w temacie.
Warto zawsze poznać wszystkie za i przeciw.
fajny temat - trudny , bo w sumie do teraz nie wiadamo w 100% czy hormonalna terapia jest dla nas dozwolona czy zakazana
w ktoryms z tych linkow jest sporo artykułów wrzucanych przez Nenya, w ktorych toczy sie dyskusja czy dla nas jest anykoncepcja dozwolona czy zakazana.
są tez badania naukowe .Słowem warto przeczytać i raz jeszcze dobrze sie zastanowić czy warto zaryzykować? są plusy i minusy _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lip 24, 2014 11:15 pm Temat postu: |
|
|
Badania sa z 2004 roku, 10 lat temu. To duzo dla wielu chorób autoimmunologicznych. Co do pigułek dwuskladnikowych raczej nie ma wątpliwości, ze toczen i wylew sa przeciwskazaniami. Na ten temat jest troche juz nowszych opracowań medycznych. Na temat miedzi w spiralach nie spotkałam sie z żadna ani pozytywna ani negatywna opinia w kontekście tocznia, ale trzeba poszperać na Termedii czy w Czytelni Medycznej. W Termedii jest osobny dział reumatologii i oni maja tam bazę najnowszych doniesień medycznych. Poszperam jutro, bo temat dotyczy tez mnie. Mysle o tym Gynefixie tez, a co do pigułek z estradiolem to nie zdecyduje sie na to na pewno. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Złota... Junior

|
Wysłany: Czw Lip 24, 2014 11:24 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem, mi nigdy nic nie dolegało po jakichkolwiek lekach.
A wkładki sobie odpuszczę, za duży koszt jak dla mnie. Ale z tego co czytałam to bardzo wiele dziewczyn z toczniem bierze pigułki i nie mają żadnego nawrotu choroby. To jest zależne od organizmu człowieka.
Ale ja uciekam. Jutro ruszam w Polskę, (Kołobrzeg - Sunrise Festival, że aż się pochwalę ) muszę się wyspać Miłego weekendu i dziękuję za dotychczasowe informacje  _________________ Uśmiech jest najprawdziwszym, kiedy jednocześnie uśmiechają się oczy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lip 24, 2014 11:27 pm Temat postu: |
|
|
Dam znać jak cos znajdę w temacie tej miedzi. Milej zabawy!
Popatrzyłam nieco i wszędzie pisza, ze antykoncepcja hormonalna nie jest wskazana, ale o wkladkach,a tym bardziej z miedzią,bez hormonów , nic nie znalazłam. Miedź raczej nie jest zagrożeniem jesli chodzi o zespol antyfosfolipidowy, ma działanie wyłącznie miejscowe w macicy i raczej ma sie to nijak do ewentualnej zakrzepicy. Co do zaostrzenia TRU po wkladkach z miedzią tez nic nie znalazłam. Jest duzo artykułów z listami substancji mogących TRU zaostrzać, ale miedzi tam nie dopatrzylam sie. Nikt nic o tym nie pisze, chyba ze akurat tego nie znalazłam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Złota... Junior

|
Wysłany: Wto Lip 29, 2014 5:29 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem co mogę napisać... Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Nie mam pojęcia jeszcze co zrobię. Ale fajnie, że jest taka grupa bo dużo rzeczy można się dowiedzieć. _________________ Uśmiech jest najprawdziwszym, kiedy jednocześnie uśmiechają się oczy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|