Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

POCZĄTEK CHOROBY?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iwona1980
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Sie 03, 2014 12:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najwiekszy problem to wlasnie jednak te stawy,bol,bol ,bol,chrupanie,strzykanie..martwi mnie tez wysiek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Iwona1980
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Sie 03, 2014 1:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To w duzym stopniu kwestia osobowosci,ja jestem niecierpliwa, z natury tez histeryczka,a takim osoba trudno powstrzymac sie od szukania na wlasna reke,zreszya gdyby nie ten bol..to on jest wszystkiego poczatkiem i przyczyna,pozdrawiam Wszystkich i zycze milej niedzieli,niestety w domku,bo wyjsc sie nie da ,za goraca..
Powrót do góry
katarzynadudek7
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sie 03, 2014 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Iwono !

Tak jak mówią dziewczyny - tylko spokój może nas uratować Wink

Ja też miałam problem z zostawieniem dziecka. Miałam z kim ale była maluteńka i to było coś strasznego. Trafiłam na mądrą lekarkę rodzinną która wykluczała krok po kroku inne choroby i do szpitala trafiłam praktycznie z kompletem badań i diagnozą.

Do szpitala nawet na diagnostykę cito trzeba jednak czekać. W jednym szpitalu tydzień , w innym nawet rok. Rozpatrz się na spokojnie za konkretnym lekarzem do którego będziesz mieć zaufanie. Będzie to potrzebne chociażby po to aby uwierzyć gdy powie że leczenie nie jest jeszcze potrzebne lub gdy włączy immunosupresję.

Ja przez te lata nauczyłam się nie nakręcać, nie doczytywać.

Co masz przeciwbólowego ? Są leki których nam brać nie wolno , trzeba czytać skład.

Pisałaś że w rodzinie jest rzs. Może i w Twoim przypadku się wykluwa. Nie zawsze wyniki go wykazują od razu. Zalecany konkretny lekarz i kupa cierpliwości. Ciesz się dzieckiem ! Miłość jest silniejsza od bólu. Przerabiałam. Witamina M daje siłę by żyć bo ma się dla kogo. Były chwile, szczególnie po wypadku samochodowym że tylko wózek mnie czeka. Przyszła myśl - jak ogarnę młodą na spacerze - to dało siłę by walczyć.
Dzisiaj chodzę , pracuję w wymarzonym zawodzie , studiuję , działam w wolontariacie . Łatwo się mówi gdy nie boli . Pewnie tak ale często nie śpię po nocach z bólu. Odwracam wtedy uwagę dobrą książką , przytulam się do młodej i od rana zaczynam nowy dzień.

To forum daje mega siłę ! Szczególnie gdy omija się z politowaniem posty sfrustrowanych osób.

Oglądałaś film "Chce się żyć" ? Jeśli nie to oglądnij. To co my mamy to przy takiej sytuacji nic.

Zapraszam do kawiarenki ! Tam toczy się normalne życie obok choroby.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sie 03, 2014 7:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasia jak ja uwielbiam Ciebie czytac.....
aiwka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sie 04, 2014 1:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ankanow przyznaj sie, ze miedzy grzebaniem we flaku i rurze wydechowej grzebierz w necie i szpiegujesz Smile

Kiedy ja trafiłam na forum nikt mnie nie straszył, nie nakręcał.
Na własna rękę robiłam tylko 1raz badanie Ana, bo i tak bym musiała zapłacić oraz badania moczu.
Gdy trafiłam do pierwszego reuma babka powiedziała, ze zanim dojdziemy do tocznia to najpierw trzeba sprawdzić wszystkie chlamydie, mykoplasma ureaplasma, yersinia i borelioze bo dają bardzo podobne objawy.
Wszystko było ujemne, a moje bóle stawów i dolegliwości spowodowane były 3 rodzajami bakterii w moczu. Po serii antybiotyków bóle stawów minęły.

Nie twierdze oczywiście, ze tak jest u ciebie, ale jest to przykład na to, ze chorób jest całe dzikie mnóstwo i cos co wydaje sie jedna choroba
Moze być czymś innym.
abisynka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sie 04, 2014 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Iwona Smile

może sięuda bez hospitalizjacji, ale może to potrwać nieco dłużej, wiadomo na badania się czeka, tak samo do poradni i to wydłuża ew diagnozę. Z drugiej strony sporo osób mimo licznych pobytów nadal może wisieć w próżni.

Sama wiszę kilka lat, ale stawy to mój najmniejszy problem więc łatwo mi sie pisze. Mogę powiedzieć ze przyczyn bólów stawów może być całe mnóstwo, ważne by czymś się wspomóc.
Np moja kuzynka spełnia większość kryteriów do tocznia (poza przeciwciałami i problemami z nerkami), wmawiano nerwicę itd, obserwowowana jest w kierunko tocznia, dostała leczenie (sterydy) mino braku diagnozy, czuje się o 90% lepiej, zwłaszcza jeśli chodzi o ból. Za mało by dać dignozę ale za dużo by cierpieć, miedzy czasie szukają ew innej przyczyny ale już na spokojnie.

życzę ci aby lekarze przepisali ci cos co pomoze zwalczyć ból, uśmierzyć go chociaż na tyle ile jest to możliwe i abyś lepiej sie poczuła, to można zrobić jeszcze bez diagnozy Smile. Na pewno warto udać sie do poradni przeciw bólowej, może tam uda sie dobrać inaczej terapie bólową wspieraną dodatkowo innymi metodami niekoniecznie farmakologicznymi Smile
Iwona1980
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Sie 05, 2014 1:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie!
Otoz,wyniki badan,jakie odebralam ujawniaja zanizony poziom c 3 oraz c 4,hmmm.. a ja chcialabym raz jeszcze skorzystac z Waszego doswiadczenia i tym samym Dizewczynki, mam pytanie. Jak u Was wyglada kwestia antykoncepcji, stosujecie ja? Ja ze wzgledu na endometrioze powinnam,aktualnie odstawilam lecz nie wiem czy to sluszne,na ten temat nie rozmawialam jeszcze z zadnym lekarzem. Dziekuje i pozdrawiam! I.
Powrót do góry
perelka20
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sie 05, 2014 1:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Iwonko Buziak
Ciesz się życiem Smile mimo choroby - mówi Ci to panikara dobrze tutaj znana Very Happy
Powrót do góry
Iwona1980
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Sie 05, 2014 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basiu,
ja tez jestem straszna panikara i histeryczka , ale to akurat ciezkow sobie zmienic,taka natura:) Pozdrawiam!
Powrót do góry
perelka20
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sie 05, 2014 2:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Iwonko wiem, ale staram się pracować nad sobą. Są już małe osiągnięcia Very Happy
Pozdrowionka !
Powrót do góry
Iwona1980
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Sie 05, 2014 3:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciesze sie,ze potrafisz sobie z tym radzic Basiu ,to pewnie kwestia pracy nad soba,dytsansu..ja tez bede się starac:)
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Sie 05, 2014 3:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Iwona Basia dostała od nas takie baty - że daje radę, idzie jej całkiem niezle.
jak sobie przypomnę jej panikarstwo Hary Hary
trochę my , wiekszość lekarz i Basia sama - jak się chce to wiesz.....
Wink
Iwona1980
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Sie 05, 2014 4:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moniko, wiec tym bardziej bede sie starac..i ciesze sie z istneinia tak pomocnego forum;)
Powrót do góry
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 08, 2014 9:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Iwonka witaj na forum!

Widzę, że jesteśmy z tego samego rocznika Smile
Co do antykoncepcji to wpisz hasło w wyszukiwarkę. Temat był już wiele razy poruszany.
Trzymaj się cieplutko i nie panikuj, z naszymi chorobami naprawdę da się całkiem nieźle i normalnie żyć Smile
Powrót do góry
Iwona1980
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Wrz 11, 2014 1:57 pm    Temat postu: Po wizycie lekarskiej.. Odpowiedz z cytatem

Kochani!!!!!
Wracam do Was z nowymi informacjami,jestem po wyczekwianej wizycie u dobrego reumatologa(dzisiaj) , rozpoznanie na tle badan - PODEJRZENIE TOCZNIA UKKALDOWEGO oraz MALE PRAWDOPODOBIENSTWO RZS, musze wykonac badania , ktore powedruja do Warszawy, poki co wykupilam leki, MEDROL -4 MG RANO. ARECHINA 1 TABL.WIECZOREM..Skutki uboczne stosowania tych lekow,przerazajace:(((((((((((((((((((( Wiem, wciaz jestem laikiem .. a jakie sa Wasze dawki i jak sie czujecie po nich(jeslli stosujecie podobne leki) ? Dziekuje i Wszystkich pozdrawiam! Iwona.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: