Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
monika0512 Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 8:17 pm Temat postu: Toczeń czy nie toczeń? |
|
|
Witam serdecznie
Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość w przypadku nie tego działu/tematu czy czegokolwiek innego
Sprawa wygląda tak: mam 21 lat a od ok 3 włóczę się od jednego lekarza do drugiego. Wszystko zaczęło się od bardzo niskiej liczby leukocytów i wysokiej nautrofili. Leżałam na oddziale hematologicznym, wykluczono wszytkie choroby szpiku ( miałam robioną biopsję, trepanobiopsję i milion innych badań). Skierowano mnie do immunologa - znów milion badań i żadnych konkretów. Ostatnio po raz drugi trafiłam do reumatologa. I się zaczęło: ANA dodatnie, miano 1:620, typ świecenia ziarnisty, obniżona wit D3, dodatkowo geody w kościach śródręcza. Pani doktor przepisała mi Plaquenil (swoją drogą boję się tego leku jak cholera).
Lekarze wspominają o toczniu ale nie chcą nic powiedzieć na pewno. Straszono mnie już przeróżnymi chorobami włącznie z nocną napadową hemoglobinurią, przeszczepami szpiku itp, także powoli zaczynam mieć już tego dość.
Mam nadzieję, że ktoś z Was dotrwał do końca i ze swojego doświadczenia powie mi, czy mam się bać czy spać spokojnie
ps. przepraszam za te wypociny, mam nadzieję, że ilość tekstu Was nie przerazi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Przede wszystkim bez obaw - jeszcze dłuższe powitania się zdarzały
Napisałaś w nieco złym dziale, ale moderatorzy przeniosą go gdzie trzeba.
Pytasz, czy bać się, czy spać spokojnie: mimo dyskomfortu wynikającego z niepełnej diagnozy, powinnaś unikać strachu, bo to tylko pogarsza sprawę. Na forum znajdziesz wiele inspiracji do trzymania fasonu mimo choroby. Pamiętaj, że to my ją mamy, a nie odwrotnie
A co do obaw przed lekami: nawet najgorszy lek jest lepszy, niż nieleczona choroba. Nie powinnaś więc się obawiać.
Życząc odwagi, łączę pozdrowienia. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 8:52 pm Temat postu: |
|
|
witaj
pewnie jeszcze trochę poczekasz na konkrety w diagnozie, ważne że włączają leczenie by pomóc, o to w tym chodzi. Co do obaw przed lekiem, cóż wiele ma skutki uboczne ale nie oznacza że muszą one akutar wystąpić. gdybym miała skupiać się na tym co w ulotce, nie wziełabym nawet aspiryny. Bierz lek, jak będzie coś się działo to zgłaszasz sie do lekarza, a może nic ci po nim nie będzie. W ten spoób do tego podchodz, lek jest po to by pomóc.
Zgadzma się z Łukaszem, leoszy najpaskudniejszy lek niż brak możliwości leczenia.
pozdrawiam i uszka do góry  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 9:04 pm Temat postu: |
|
|
witaj
od razu pytanie dlaczego boisz się tego leku ?
to jeden z lepszych leków , nowoczesny , dobrze oczyszczony .
Ma niewiele skutków uboczych w stosunku do jego Polskiego odpowiednika Arechiny.
na resztę pytan i obaw odpowiedział juz Łukasz.
Nie wiem po co lekarze strasza ? nie rozumiem tego , najpierw diagnoza pełna diagnoza . Potem można coś powiedzieć - udzielić wskazówek ale straszyć ? dla mnie to totalne nieporozumienie.
To tak jakby straszyć śmiercią chorego na zapalenie płuc- bo czasem ktoś na zapalenie płuc umiera . Bezsens to mało powiedziane - chyba bardziej odpowiednie będzie słowo głupota.
Ręce opadają
Glowa i uszy do góry - poczytaj forum , masa tu chorych , ktorych nikt nie straszył .
Wręcz przeciwnie- pocieszał tak , ale straszyć  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aisha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 9:05 pm Temat postu: |
|
|
witaj monika..
spokojnie, im wcześniej wprowadzone leczenie, tym większa szansa na to, że choroba się nie rozwinie.
życzę szybkiej poprawy
pozdrawiam
p.s.
biorę plaquenil piąty rok, nie mam żadnych skutków ubocznych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Monika B napisał: |
To tak jakby straszyć śmiercią chorego na zapalenie płuc- bo czasem ktoś na zapalenie płuc umiera |
W tym momencie przypomniało mi się porównanie życia z chorobą do jazdy samochodem.
Wypadki, kraksy, kolizje: pełno o tym informacji, zawsze i wszędzie. Tylko czy to jest argument, aby nie jeździć? W żadnym razie... Podobnie w przypadku choroby: trzeba przynajmniej starać się żyć normalnie, bo inaczej daleko się nie zajedzie  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam i ja życzę powodzenia i duuuzoo cierpliwości ważne że już jakieś leczenie jest, dużo zdróweczka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monika0512 Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 9:43 pm Temat postu: |
|
|
dzięki za ciepłe powitanie
głównie boję się skutków ubocznych związanych ze wzrokiem. No i tego, że tej choroby nigdy się do końca nie wyleczy.
Generalnie zawsze miałam gdzieś co pletli lekarze ale od jakiegoś czasu bardzo zaczęłam się tym wszystkim przejmować...
Dobrze, że tu trafiłam, bo jak widzę dobrych dusz tu nie brakuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aisha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 9:58 pm Temat postu: |
|
|
Pamiętaj, że przy plaquenilu konieczna jest kontrola okulistyczna co pół roku. Powinnaś także mieć zgodę okulisty na jego wprowadzenie.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monika0512 Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 10:08 pm Temat postu: |
|
|
A propos okulisty. Czy powinien wykonać szczegółowe badania? dno oka włącznie z zakrapianiem itp czy takie "standardowe" badanie. Bo ja się załapałam na to drugie i zastanawiam się czy nie skonsultować się jeszcze z innym lekarzem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2014 6:44 am Temat postu: |
|
|
monika0512 napisał: |
A propos okulisty. Czy powinien wykonać szczegółowe badania? dno oka włącznie z zakrapianiem itp czy takie "standardowe" badanie. Bo ja się załapałam na to drugie i zastanawiam się czy nie skonsultować się jeszcze z innym lekarzem. |
Dno oka można zbadać bez zakrapiania oczu atropiną _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2014 7:25 am Temat postu: |
|
|
Witaj Monika.
Ja biorę Plaquenil już 3 lata, co pół roku jestem na wizycie u okulisty i póki co wszystko jest ok, więc nie ma co panikować, trzeba tylko pamiętać o kontrolach wzroku.
Nie nakręcaj się chorobą, stres i nerwy nic tu nie pomogą, a tylko zaszkodzą, a z tymi naszymi choróbskami naprawdę da się normalnie żyć
Pozdrawiam i dużo zdrówka życzę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
justek625 Senior

|
Wysłany: Wto Wrz 09, 2014 11:55 am Temat postu: |
|
|
Monika0512, a gdzie mieszkasz? Ja jestem w UK i tutaj lekarze, to nawet przed diagnoza wypisuja takie podejrzenia, ze tragedia. Ostatnio bylam u lekarza dal mi kupe kartek, a na nich napisane podejrzenie chloniaka EATL, jak przeczytalam o tym chloniaku w domu, to malo zawalu nie dostalam! I te kartki mi dal do reki, no jak tak mozna?! Ale np. W UK chyba tak jest, inna dziewczyna na mi napisala: ' Lekarz musi w podejrzeniach wpisywać najgorsze. Jeśli wpisze coś poważnego, to nikt dalej nie zleje sprawy- również zachowa powagę '
I tego sie trzymam i to juz mnie uspokoilo, wiec nie ma co sie martwic na zapas  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monika0512 Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 09, 2014 8:16 pm Temat postu: |
|
|
Mieszkam na podkarpaciu.
Też już nie biorę na poważnie wszystkiego, co opowiadają lekarze.
Mam lepszy sposób: wiem, że jest źle gdy nagle przestają się do mnie zwracać per Pani a zaczynają dziecko drogie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 09, 2014 10:21 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Ale Ci się straszyciele trafili Dobrze, że podchodzisz do tego z głową na karku. Zaczekaj na pełna diagnozę  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|