|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kalila Junior

|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 10:26 pm Temat postu: choroba mojej mamy |
|
|
Pisalam tu jakis czas temu o chorobie mojej mamy. Silna polineuropatia obwodowa o nieznanej przyczynie. W pewnym momencie ktorys z lekarzy wspomnial choroby immunologiczne i tak oto sie tu znalazlam kilka tygodni temu. Od tamtej pory bol neuropatyczny i mrowienie troche ustapily, ale pojawil sie szereg nowych dolegliwowsci: wypadanie wlosow, wysypka na policzkach, oslabienie, zwroty glowy, oczoplas, problemy zolodkowe, zimne dlonie i stopy, dreszcze. Za porada dziewczyn z okolic Szczecina mama zasiegnela porady pani doktor reumatolog Ostanek, ktora zlecila badania ANA, ANCA, aCL, aB2-GPI. Wczoraj wrocily wyniki, ktore Pani reumatolog okreslila jako bardzo dobre i stwierdzila, ze po prostu nie wie co dolega mojej mamie i co robic. Neurolog tez nic nie wie. Jutro wizyta u laryngologa. Ja juz nie wiem co robic. Za 5 tygodni wychodze za maz i modle sie by mama byla w stanie podrozowac i byc ze mna tego dnia! Czasu coraz mniej, a choroba nie ustepuje. Co robic?? Jak odroznic skutki uboczne lekow od symptomow choroby? Moze cala reszta tych nowych dolegliwosci to po prostu dzialanie niektorych lekow? Mama zazywa sterydy i karbamizepin oraz tramadol przeciwbolowo. Prosze o jakies wskazowki. Pozdrawiam goraco. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 8:21 am Temat postu: |
|
|
hm, skoro sami lekarze nie wiedzą (nawet nasi sprawdzenie), obawiam się że tym bardziej my niewiele potrafimy pomóc...
wyniki badań wykluczyły chorobę o podłożu autoimmunologicznym, czyli jakby naszą działkę, a objawy o których piszesz mogą mieć tak dużo różnych przyczyn że to czysta zgadywanka, nie o to ci zapewne chodzi.
sterydy owszem mają wiele skutków ubocznych, ale ich działanie to sprawa indywidualna, ja nie miałam praktycznie żadnych widocznych - nawet jak była na 30 mg encortonu.
naprawdę nie wiem co ci napisać poza próbą podtrzymania was na duchu, zatem trzymajcie się, pozdrawiam i życzę jak najszybszego rozwikłania zagadki, albo lepiej - ustąpienia wszystkich objawów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 10:30 am Temat postu: |
|
|
Wydaje mi sie .ze sterydy jesli trafione wyciszaja chorobe ..cokolwiek by to było....a skutki uboczne owszem jest ich wiele..ale to wystepuje pózniej....nie wydaje mi sie zeby to były sterydy......jesli mama zle sie czuje i jest jakby nieprzytomna to tak może byc po karbamizepinie .zwroty głowy i zwiazane z tym omdlenia rozbicie oszołomienie to uboczne dziełania leków z tej grupy....
Mnie próbowano leczyc amizepinem w poradni leczenia bólu.ale odstawiono go po paru dniach...ewnetualnie mozna zmniejszyc dawke....do połowy tabletki.powinno byc lepiej.jesli objawy nie ustąpia .....poproście lekarza o zmiane leku.....nie musi to byc akurat ten....lek ten jest zwiotczający ...mozna go zastąpic innym przychodnie leczenia bólu i neurolodzy lubia ten lek.ale nie znaczy ze musi on odpowiadac mamie.....moze uda sie tez zmienic tramalol na np. ketonal.nie ma takich objawów ubocznych....
powinno byc lepiej
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 20, 2006 3:37 pm Temat postu: |
|
|
ja czekam az przyjda wyniki mojej mamy czy nie ma ktorejs z kolagenoz...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 20, 2006 6:27 pm Temat postu: |
|
|
to zrobili jej wkoncu te badania? napisz mi prosze co i jak. bardzo sie martwie. jeszcze wam tego by brakowalo. trzymajcie sie.
pozdrowionka _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 3:51 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem jeszcze co i jak... moja mama sie o nie nie pyta... |
|
Powrót do góry |