| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 
	
	
	
		| Autor | 
		Wiadomość | 
	
	
		ania ha Stary wyjadacz
  
 
  Dołączył: 09 Lis 2013 Posty: 141 Skąd: opolskie
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Sie 30, 2014 9:53 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Dzięki monia85,zrobiłam zupę krem z dyni,mnie i mojej mamie bardzo smakowało, jesteśmy tylko same.Zamiast pomarańczy dodałam cytrynę
 
bo miałam w domu.
 
Pozdrawiam. | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Sie 30, 2014 12:08 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				No i super, zawsze jakiś inny smak   _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 5:44 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Krem z cukinii i pora
 
 
 Składniki:
 
1/2 litra bulionu ( wołowy, drobiowy lub warzywny )
 
1 średnia cukinia
 
1 biała część pora
 
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
 
2 łyżki masła
 
2 łyżki oleju
 
szczypta utartej gałki muszkatołowej
 
szczypta pieprzu ziołowego
 
3 łyżki usiekanego drobno szczypiorku
 
1 duża lub 2 małe bułki
 
 
 Od cukinii odciąć ,, piętki". Oczyścić por z zewnętrznych liści. Umyć oba warzywa.
 
Pokroić por w krążki , a cukinię w grubą kostkę ( bez obierania ).
 
Do garnka wlać bulion i wrzucić cukinię i por.
 
Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować na małym 20 minut.
 
Bułkę pokroić w kostkę i zrobić z niej grzanki na maśle z olejem.
 
Zmiksować zupę w malakserze.
 
Dodać śmietankę i doprawić do smaku pieprzem ziołowym i szczyptą gałki muszkatołowej.
 
Wlewać zupę do miseczek ( bulionówek ). Posypać szczypiorkiem. Osobno podać grzanki.
 
* Można również podać zupę w wersji ,, do syta" tj. z plastrami ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( oczywiście potem obranych).
 
 
Przepis pochodzi z...
 
http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/09/krem-z-cukinii-i-pora.html
 
 
Ja sobie darowałam grzanki - zupa i tak pyszna   _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		joe alex Master butterfly
  
  
  Dołączył: 26 Lip 2014 Posty: 419 Skąd: Wielkopolska
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:18 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Monia, fajny przepis. Zanotowałam go sobie w notatniku i jak kupię cukinię zrobię, może na weekend   _________________ Jeśli kochasz, czas zawsze odnajdziesz nie mając ani jednej chwili. | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:30 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Polecam, zupa smakowała nawet mojemu tacie, który nie lubi zup kremów. Był zdziwiony, że ona jest dobra!       _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		meguchna Master butterfly
  
  
  Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:50 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Pysznie brzmi,chyba ja tez upichce    _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 
 jesteśmy albo pełni miłości...albo  pełni lęku.
 
 
  | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:52 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Koniecznie trzeba dobrze przyprawić   _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		meguchna Master butterfly
  
  
  Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 7:40 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Moze by tak czosnku dodac    _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 
 jesteśmy albo pełni miłości...albo  pełni lęku.
 
 
  | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 7:41 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Nie sądzę, by to był dobry pomysł, czosnek zagłuszy cukinię   _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		meguchna Master butterfly
  
  
  Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 10:55 am    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Ja łączę czosnek z cukinią i jest o wiele smaczniejsza zresztą nie tylko ja     _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 
 jesteśmy albo pełni miłości...albo  pełni lęku.
 
 
  | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		monia85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
  | 
		
			
				 Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 2:04 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				No bo cukinia ma dość mdły smak, dlatego trzeba ją dobrze doprawić, ja użyłam przypraw z przepisu, ale jak ktoś chce to może pokombinować z czosnkiem   _________________
  
 
 
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		denim85 Master butterfly
  
  
  Dołączył: 24 Wrz 2012 Posty: 487
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Pią Paź 17, 2014 8:29 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Ja ma ostatnio "faze " na dynię standardowo robię puree ale ostatnio i wersje obiadowa, chciałam dać link do przepiusu ale nie moge go znaleść więc napisze sama.
 
 
Pierś z kurczaka podwójna - pokroić w kostke i podsmażyć z przyprawami ( da daje zioła prowansalskie, curry, paprykę, sól)
 
Do naczynia żaroodpornego przykrywanego kroimy surowa dynię w sporych kawałkach i ziemniaki w identycznych kawałkach (w stosunku 1:1) i przyprawiamy trzeba dac sporo soli. 
 
Sos 4 łyzki oliwy, ząbek czosku i łyżka musztardy
 
Gotowy sos dodaje do warzyw i mieszam potem dodaje kurczaka i znowu mieszam.
 
Wstawiam  przykryte do piekarnika na ok 45 min na końcu posypuje się startym serem i podpiekam jeszcze z 5 min.
 
Dynia nawet jak się rozpadnie to itak jest pyszna _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej  na miotle! | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		mmm... Master butterfly
  
  
  Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 2766 Skąd: Lublin
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Paź 25, 2014 3:24 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Ryba z ananasem
 
Składniki:
 
2 cebule
 
Puszka ananasa
 
Świeza papryka
 
 
Cebulę pokroić w kosteczkę, poddusić na oleju. Pokroić ananasa i poddusić. Dodać pokrojoną paprykę i sok z całej puszki ananasa, po 2 łyżki koncentratu i pikantnego keczupu. Jeśli wyjdzie za ostre to można cukru dodać. Poddusić trochę.
 
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na jakąś godzinę. Smażymy.
 
Przekładamy do jakiegoś naczynia i dodajemy wcześniej podduszone składniki. Zalewwamy tym rybę. Najlepszy smak ma jak "przejdzie" tym wszystkim-więc trzeba cierpliwie czekać   
 
Smacznego! _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		meguchna Master butterfly
  
  
  Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
 
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Paź 25, 2014 3:39 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				Ale mi smaku narobilaś     
 
Asiu a ile tej rybki    _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
 
 jesteśmy albo pełni miłości...albo  pełni lęku.
 
 
  | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		mmm... Master butterfly
  
  
  Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 2766 Skąd: Lublin
  | 
		
			
				 Wysłany: Sob Paź 25, 2014 5:15 pm    Temat postu:  | 
				     | 
			 
			
				
  | 
			 
			
				To jest chyba na 1 kg przepis   tak jak do ryby po grecku zrób proporcje   _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" | 
			 
		  | 
	
	
		| Powrót do góry | 
		 | 
	
	
		  | 
	
	
		 |