Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ania ha Stary wyjadacz
Dołączył: 09 Lis 2013 Posty: 141 Skąd: opolskie
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2014 9:53 am Temat postu: |
|
|
Dzięki monia85,zrobiłam zupę krem z dyni,mnie i mojej mamie bardzo smakowało, jesteśmy tylko same.Zamiast pomarańczy dodałam cytrynę
bo miałam w domu.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2014 12:08 pm Temat postu: |
|
|
No i super, zawsze jakiś inny smak _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Krem z cukinii i pora
Składniki:
1/2 litra bulionu ( wołowy, drobiowy lub warzywny )
1 średnia cukinia
1 biała część pora
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
szczypta utartej gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu ziołowego
3 łyżki usiekanego drobno szczypiorku
1 duża lub 2 małe bułki
Od cukinii odciąć ,, piętki". Oczyścić por z zewnętrznych liści. Umyć oba warzywa.
Pokroić por w krążki , a cukinię w grubą kostkę ( bez obierania ).
Do garnka wlać bulion i wrzucić cukinię i por.
Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować na małym 20 minut.
Bułkę pokroić w kostkę i zrobić z niej grzanki na maśle z olejem.
Zmiksować zupę w malakserze.
Dodać śmietankę i doprawić do smaku pieprzem ziołowym i szczyptą gałki muszkatołowej.
Wlewać zupę do miseczek ( bulionówek ). Posypać szczypiorkiem. Osobno podać grzanki.
* Można również podać zupę w wersji ,, do syta" tj. z plastrami ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( oczywiście potem obranych).
Przepis pochodzi z...
http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/09/krem-z-cukinii-i-pora.html
Ja sobie darowałam grzanki - zupa i tak pyszna _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
joe alex Master butterfly
Dołączył: 26 Lip 2014 Posty: 419 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:18 pm Temat postu: |
|
|
Monia, fajny przepis. Zanotowałam go sobie w notatniku i jak kupię cukinię zrobię, może na weekend _________________ Jeśli kochasz, czas zawsze odnajdziesz nie mając ani jednej chwili. |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:30 pm Temat postu: |
|
|
Polecam, zupa smakowała nawet mojemu tacie, który nie lubi zup kremów. Był zdziwiony, że ona jest dobra! _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:50 pm Temat postu: |
|
|
Pysznie brzmi,chyba ja tez upichce _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Koniecznie trzeba dobrze przyprawić _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Moze by tak czosnku dodac _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 7:41 pm Temat postu: |
|
|
Nie sądzę, by to był dobry pomysł, czosnek zagłuszy cukinię _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 10:55 am Temat postu: |
|
|
Ja łączę czosnek z cukinią i jest o wiele smaczniejsza zresztą nie tylko ja _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 2:04 pm Temat postu: |
|
|
No bo cukinia ma dość mdły smak, dlatego trzeba ją dobrze doprawić, ja użyłam przypraw z przepisu, ale jak ktoś chce to może pokombinować z czosnkiem _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
denim85 Master butterfly
Dołączył: 24 Wrz 2012 Posty: 487
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2014 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Ja ma ostatnio "faze " na dynię standardowo robię puree ale ostatnio i wersje obiadowa, chciałam dać link do przepiusu ale nie moge go znaleść więc napisze sama.
Pierś z kurczaka podwójna - pokroić w kostke i podsmażyć z przyprawami ( da daje zioła prowansalskie, curry, paprykę, sól)
Do naczynia żaroodpornego przykrywanego kroimy surowa dynię w sporych kawałkach i ziemniaki w identycznych kawałkach (w stosunku 1:1) i przyprawiamy trzeba dac sporo soli.
Sos 4 łyzki oliwy, ząbek czosku i łyżka musztardy
Gotowy sos dodaje do warzyw i mieszam potem dodaje kurczaka i znowu mieszam.
Wstawiam przykryte do piekarnika na ok 45 min na końcu posypuje się startym serem i podpiekam jeszcze z 5 min.
Dynia nawet jak się rozpadnie to itak jest pyszna _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
|
mmm... Master butterfly
Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 2766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Sob Paź 25, 2014 3:24 pm Temat postu: |
|
|
Ryba z ananasem
Składniki:
2 cebule
Puszka ananasa
Świeza papryka
Cebulę pokroić w kosteczkę, poddusić na oleju. Pokroić ananasa i poddusić. Dodać pokrojoną paprykę i sok z całej puszki ananasa, po 2 łyżki koncentratu i pikantnego keczupu. Jeśli wyjdzie za ostre to można cukru dodać. Poddusić trochę.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na jakąś godzinę. Smażymy.
Przekładamy do jakiegoś naczynia i dodajemy wcześniej podduszone składniki. Zalewwamy tym rybę. Najlepszy smak ma jak "przejdzie" tym wszystkim-więc trzeba cierpliwie czekać
Smacznego! _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Sob Paź 25, 2014 3:39 pm Temat postu: |
|
|
Ale mi smaku narobilaś
Asiu a ile tej rybki _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
mmm... Master butterfly
Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 2766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Sob Paź 25, 2014 5:15 pm Temat postu: |
|
|
To jest chyba na 1 kg przepis tak jak do ryby po grecku zrób proporcje _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" |
|
Powrót do góry |
|
|
|