Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

propozycje przepisów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ania ha
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz


Dołączył: 09 Lis 2013
Posty: 141
Skąd: opolskie

PostWysłany: Sob Sie 30, 2014 9:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki monia85,zrobiłam zupę krem z dyni,mnie i mojej mamie bardzo smakowało, jesteśmy tylko same.Zamiast pomarańczy dodałam cytrynę
bo miałam w domu.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sob Sie 30, 2014 12:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i super, zawsze jakiś inny smak Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Wrz 24, 2014 5:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krem z cukinii i pora

Składniki:
1/2 litra bulionu ( wołowy, drobiowy lub warzywny )
1 średnia cukinia
1 biała część pora
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
szczypta utartej gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu ziołowego
3 łyżki usiekanego drobno szczypiorku
1 duża lub 2 małe bułki

Od cukinii odciąć ,, piętki". Oczyścić por z zewnętrznych liści. Umyć oba warzywa.
Pokroić por w krążki , a cukinię w grubą kostkę ( bez obierania ).
Do garnka wlać bulion i wrzucić cukinię i por.
Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować na małym 20 minut.
Bułkę pokroić w kostkę i zrobić z niej grzanki na maśle z olejem.
Zmiksować zupę w malakserze.
Dodać śmietankę i doprawić do smaku pieprzem ziołowym i szczyptą gałki muszkatołowej.
Wlewać zupę do miseczek ( bulionówek ). Posypać szczypiorkiem. Osobno podać grzanki.
* Można również podać zupę w wersji ,, do syta" tj. z plastrami ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( oczywiście potem obranych).

Przepis pochodzi z...
http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/09/krem-z-cukinii-i-pora.html

Ja sobie darowałam grzanki - zupa i tak pyszna Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
joe alex
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 26 Lip 2014
Posty: 419
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monia, fajny przepis. Zanotowałam go sobie w notatniku i jak kupię cukinię zrobię, może na weekend Very Happy
_________________
Jeśli kochasz, czas zawsze odnajdziesz nie mając ani jednej chwili.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam, zupa smakowała nawet mojemu tacie, który nie lubi zup kremów. Był zdziwiony, że ona jest dobra! Shocked Laughing
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pysznie brzmi,chyba ja tez upichce Laughing
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Wrz 24, 2014 6:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koniecznie trzeba dobrze przyprawić Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Sro Wrz 24, 2014 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moze by tak czosnku dodac Wink
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Wrz 24, 2014 7:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie sądzę, by to był dobry pomysł, czosnek zagłuszy cukinię Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Czw Wrz 25, 2014 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja łączę czosnek z cukinią i jest o wiele smaczniejsza zresztą nie tylko ja Wink
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Czw Wrz 25, 2014 2:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No bo cukinia ma dość mdły smak, dlatego trzeba ją dobrze doprawić, ja użyłam przypraw z przepisu, ale jak ktoś chce to może pokombinować z czosnkiem Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
denim85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 24 Wrz 2012
Posty: 487

PostWysłany: Pią Paź 17, 2014 8:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ma ostatnio "faze " na dynię standardowo robię puree ale ostatnio i wersje obiadowa, chciałam dać link do przepiusu ale nie moge go znaleść więc napisze sama.

Pierś z kurczaka podwójna - pokroić w kostke i podsmażyć z przyprawami ( da daje zioła prowansalskie, curry, paprykę, sól)
Do naczynia żaroodpornego przykrywanego kroimy surowa dynię w sporych kawałkach i ziemniaki w identycznych kawałkach (w stosunku 1:1) i przyprawiamy trzeba dac sporo soli.
Sos 4 łyzki oliwy, ząbek czosku i łyżka musztardy
Gotowy sos dodaje do warzyw i mieszam potem dodaje kurczaka i znowu mieszam.
Wstawiam przykryte do piekarnika na ok 45 min na końcu posypuje się startym serem i podpiekam jeszcze z 5 min.
Dynia nawet jak się rozpadnie to itak jest pyszna
_________________
My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
mmm...
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 2766
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob Paź 25, 2014 3:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ryba z ananasem
Składniki:
2 cebule
Puszka ananasa
Świeza papryka

Cebulę pokroić w kosteczkę, poddusić na oleju. Pokroić ananasa i poddusić. Dodać pokrojoną paprykę i sok z całej puszki ananasa, po 2 łyżki koncentratu i pikantnego keczupu. Jeśli wyjdzie za ostre to można cukru dodać. Poddusić trochę.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na jakąś godzinę. Smażymy.
Przekładamy do jakiegoś naczynia i dodajemy wcześniej podduszone składniki. Zalewwamy tym rybę. Najlepszy smak ma jak "przejdzie" tym wszystkim-więc trzeba cierpliwie czekać Smile
Smacznego!
_________________
"To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Sob Paź 25, 2014 3:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale mi smaku narobilaś Exclamation Shocked
Asiu a ile tej rybki Question
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mmm...
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 2766
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob Paź 25, 2014 5:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jest chyba na 1 kg przepis Smile tak jak do ryby po grecku zrób proporcje Smile
_________________
"To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następny
Strona 12 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group