|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ANAU Junior

|
Wysłany: Czw Paź 09, 2014 7:53 am Temat postu: Powitanie ANAU |
|
|
Witam, jestem nowa na forum, potrzebuję leku lekarz przepisał mi plaqenil z informacją, że mogę kupić go na Słowacji, niestety nie mam takiej możliwości, jeśli ktoś ma może pomóc to będę bardzo wdzięczna ANIA
napisz ten post raz jeszcze ale tu http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=821- dziękuję od razu mówię ze na forum handel lekami jest zabroniny- ale jesli masz receptę , moze ktoś kupi jak będzie kupował dla siebie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 09, 2014 7:39 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Co do zakupu leku na Słowacji niestety siłą rzeczy niewiele jestem w stanie pomóc.
Napisz coś więcej o sobie. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kkk13 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2014 9:32 am Temat postu: |
|
|
Hej Aniu,
nie wiem jakiej pomocy oczekujesz, ale ja widzę cztery potencjalne rozwiązania:
1. możesz iść do lekarza na Słowacji, żeby przepisał Ci inny lek o podobnych właściwościach,
2. prosisz w aptece o zamiennik (ta sama substancja czynna i dawka), albo mogą Ci napisać na kartce zamiennik i patrz pkt 1
3. możesz przesłać receptę komuś w kraju, żeby ją wykupił i odesłał lek (ale tu są dwie wątpliwości: termin ważności recepty i pytanie czy lek nie zawiera substancji zakazanej - nawet te dostępne na receptę mogą zawierać substancję całkowicie zakazaną (wyjątkowo lekarz może je przepisać) i wtedy służba celna może zatrzymać przesyłkę i oddadzą ją, ale dopiero po wyjaśnieniu, że miałaś receptę i mogłaś mieć ten lek, a to chyba mija się z celem)
4. niektóre apteki internetowe sprzedają też leki na receptę, ale nie wiem jak to się technicznie odbywa i czy przesyłają za granicę, ale nie zaszkodzi sprawdzić np. dbam o zdrowie.
i jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała... zawsze boimy się instytucji, a przecież są po to żeby nam pomagać. Skoro to są leki, które musisz brać to zawsze możesz napisać/zadzwonić do Rzecznika Praw Pacjenta NFZ (ja kiedyś trafiłam na bardzo miłą Panią, która dokładnie mi wszystko wytłumaczyła) ewentualnie do Konsulatu pewnie też mają tam osoby odpowiedzialne za opiekę zdrowotną  _________________ „Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie" Mahatma Gandhi |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2014 6:09 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |