Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 11:15 am Temat postu: |
|
|
A ja mam pytanie.W tej tabeli co Basia wkleiła to są dwie kolumny z dofinansowaniem ze schorzeniem specjalnym i bez schorzenia.O co tu chodzi?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 1:26 pm Temat postu: |
|
|
schożenia specjanlne symbol O, chyb P (choroby psychiczne) wpisz w net to ci dokładnie wyskoczą _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia20101984 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Megi specjalne są tu epilepsja i choroby psychiczne.
Dałam notkę, ze wzgledu na ludzi czytających forum, którzy chcą czegoś się dowiedzieć. Nie każdy zna swoje prawa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 5:23 pm Temat postu: |
|
|
Tak już doczytałam,wyszukałam sobie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 3:28 pm Temat postu: |
|
|
Czytałam i oczywiście nic nie kumam... wybaczcie, ale to moja głowa ostatnio znów nie wszystko łapie
Zastanawiam się nad wystąpieniem o stopień niepełnosprawności. Nie chcę jednak robić problemów mojemu pracodawcy, któremu i tak już powinnam postawić pomnik. Na szczęście on nie z tych, którzy lubią pomniki
Nurtuje mnie przede wszystkim pytanie czy bez diagnozy jestem w stanie uzyskać stopień (wyłącznie na podstawie wyników badań i objawów)? Nie wiem czy moje dolegliwości są "wystarczające" dla orzeczenia. Czy da się to zrobić tak, żeby pracodawca nie ucierpiał? Czy coś poza odpisem lekarstw będzie mi przysługiwało (czasem karta jak połamie kręgosłup lub chodzę jak w stanie upojenia alkoholowego by się przydała )? |
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 3:44 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli Twój pracodawca nie ucierpiał z powodu zatrudnienia osoby nie do końca sprawnej to tym bardziej nie ucierpi z powodu papierka. Bez diagnozy starać się można, generalnie oceniają stan osoby niepełnosprawnej. Przywilejów dla osoby z orzeczeniem jest sporo, musisz wejść na stronę odpowiedniego dla Ciebie pcpr. Co do karty parkingowej - obecnie jest prowadzona weryfikacja i zaostrzono kryteria. Po raz pierwszy odbierają też tym którym przyznano na stałe. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Mi papiery wypisywała reumatolog i opisała podejrzenie, bo diagnozy nadal brak. Ale stopień lekki i na symbol choroby nerek. Mi wystarcza, póki mieszkam w moim łaskawym ulgom mieście.  _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter." |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 6:13 pm Temat postu: |
|
|
Ri napisał: |
Czytałam i oczywiście nic nie kumam... wybaczcie, ale to moja głowa ostatnio znów nie wszystko łapie
Zastanawiam się nad wystąpieniem o stopień niepełnosprawności. Nie chcę jednak robić problemów mojemu pracodawcy, któremu i tak już powinnam postawić pomnik. Na szczęście on nie z tych, którzy lubią pomniki
|
Przeciez ty mu przyługę zrobisz dając takie cudo poczytaj jakie sa dofinansowania dla pracodawców.
Ja mam umiarkowany i żadnych ulg w sumie z tego powodu nie mam ale szef ma. _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
renia79 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 7:20 pm Temat postu: |
|
|
Denim masz dodatkowe płatne 10 dni urlopu
Kasiu zgadza się, kiedyś kartę parkingową łatwiej było dostać, mój \dp też miał. Dobra sprawa szczególnie w gdy placówka jakaś jest przy samej ulicy |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 10:11 pm Temat postu: |
|
|
denim85 napisał: |
rzeciez ty mu przyługę zrobisz dając takie cudo poczytaj jakie sa dofinansowania dla pracodawców.
. |
Nie wiem czy teraz się przepisy zmieniły, ale jeśli nie to.... Dofinansowania z PFRON (SODiR) do składek otrzymuje jedynie nowy pracodawca. W obecnej pracy nie ma co liczyć na dotacje. Tylko jak będziesz się zatrudniać do nowego zakładu pracy, to wtedy pracodawca składa wniosek do PFRONu, opłaca pensje, musi ten fakt udokumentować i wtedy otrzymuje refundację, a jej wielkość jest uzależniona od orzeczonego stopnia niepełnosprawności i wielkości etatu. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 7:28 am Temat postu: |
|
|
Paulina , ulgę otrzymuje każdy pracodawca spełniający kryteria czyli zatrudniający określoną liczbę niepełnosprawnych. Nie ma znaczenia czy dopiero zatrudnia czy osoba ta pracuje lata. Może też dostać dofinansowanie do przystosowania miejsca pracy w trakcie pracy tej osoby. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 9:19 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za informacje. W mojej firmie nie ma osób z orzeczeniem o niepełnosprawności. Z tego co wyczytałam wniosek powinnam złożyć w miejscu zameldowania co trochę komplikuje sprawę, ale przemyślę to dokładnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
joe alex Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 9:22 am Temat postu: |
|
|
Ja również zamierzam starać się o stopień niepełnosprawności. Co prawda o powrocie do pracy na dzień dzisiejszy nie mam co marzyć, ale z tego co podczytuję, grupa inwalidzka pozwala mieć pewne przywileje... _________________ Jeśli kochasz, czas zawsze odnajdziesz nie mając ani jednej chwili. |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 12:26 pm Temat postu: |
|
|
moja umiarkowany symbolami na nery i serducho, w moim miescia nawet zniżki na autobus nie ma, ale do kina teatru itd jakies mini sa zależy gdzie. nio i mam pielęgnacyjny bo zachorowałam przed 21rż (w trakcie nauki), no i stały bo dochodów brak
skłądać zawsze warto, a co z tego wyjdzie, to już inna sparwa, ale warto! _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 1:10 pm Temat postu: |
|
|
U mnie w mieście jest sporo zniżek, autobus też, dodatkowo z racji częstych podróży mam ulgowy albo wchodzę bezpłatnie do muzeum, zoo itp. Pomijam dofinansowania z programu Aktywny Samorząd ( studia mam za darmo ). Z uczelni mam stypendium dla niepełnosprawnych.
Trzeba poszukać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|