|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mateusz1208 Junior

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 11:31 am Temat postu: Pytanie. |
|
|
Witam!
Od jakiś 4 miesięcy mam obrzęki opóźnione od ucisku, sporadycznie bąble pokrzywkowe. W ciągu ostatnich 2-3 tygodni zaostrzyło się tzn. obrzęk twarzy, pleców, głowy z tyłu, nieżyt nosa. Moja rodzinna to porażka jak z resztą reszta lekarzy w mojej mazurskiej miasto-wsi. Więc pojechałem prywatnie do alergologa do sąsiedniego miasta. Diagnoza na bank alergia pokarmowa i wziewna. To zdanie pani doktor. Zrobiłem masę badań np: ccp na rzs ujemny, lateks, potas,kwas moczowy, crp, ob, morfologia, ASO, borelioza wszystko w normie. Testy alergiczne, pokarmowy 8 alergenów, wziewny 9 alergenów. Czekam tylko jeszcze na pasożyty. Martwi mnie wynik ANA przeciwjądrowe ujemne, ale stwierdzono przeciwcytoplazmatyczne, alergolog powiedziała że w wyniku obrzęków alergicznych mogły się pojawić i żebym się nie przejmow, myślicie że to prawda? W tej chwili na diecie eliminacyjnej. Leki to glikokortykosteroid metypred 4mg (małe dawki zacząłem od 4 tabletek 2 dni, 3 tab 2 dni, teraz 2 tabletki) oraz rupafin przeciwhistaminowy 1 tab dziennie. pozdr
Edit:
dodam jeszcze że na razie jest ok. Zleciłem badanie ANA 2, ale wynik za 2 tygodnie. Może ktoś się wypowie, czy na darmo się denerwuję i to tylko zwykła alergia.
pozdrawiam i zdrówka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 11:39 am Temat postu: |
|
|
Hej
Zaraz doczytam..
Zdazylam przeniesc Twoj post (taka tradycja, ze witamy sie, przedstawiamy w "pierwszych krokach"), zajrzalam aby przeczytac...a tu post pod postem.
Cozem ja Ci uczynila...
(Swoj post mozesz edytowac i dopisac cos co Ci sie zapomnialo np. )
Daj mi chwilke..bo przeczytac do porzadku nie moge.
Zawolam ino: witam cieplutko na forum!
Edit: pisalam w pospiechu u trzeba bylo literowki poprawiac.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. 
Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Nie Paź 19, 2014 11:45 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 11:40 am Temat postu: |
|
|
Witaj.
Wnosząc po opisie raczej nie masz się co denerwować. Myślę, że to nie jest choroba tkanki łącznej: zbyt mało objawów potwierdzających ten kierunek.
Oczywiście, możemy się mylić. Ani nie posiadamy kwalifikacji lekarskich, ani nie jesteśmy w stanie wykonać badań.
Tak czy inaczej, drąż temat.
Powodzenia w walce o diagnozę. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kkk13 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 11:43 am Temat postu: |
|
|
Cześć Mateusz
Z tego co rozumiem miałeś panel alergenów wziewnych i pokarmowych - wyszły ujemnie? Miałeś tylko IgE swoiste czy testy prick też (to te gdzie nakłuwają Ci ręce) i płatkowe (przyklejane na plecy)?
Miałeś badania IgE całkowite, inhibitor C1 i składowe dopełniacza C3, C4?
ANA 2 - dostałeś skierowanie czy prywatnie robiłeś?
To co opisujesz wygląda jak typowa pokrzywka, a te badania, które opisałam stosuje się w celu wyjaśnienia czy nie występuje obrzęk naczynioruchowy (obrzęk twarzy, pleców itp).
Ja też przechodziłam podobne objawy i miałam podobne leki. Rupafin jest bardzo dobry bo jako jedyny hamuje chyba receptor H1 - w każdym razie powinien pomóc. Jak długo bierzesz już leki?
Odnośnie chorób układowych to wypowiedzą się osoby bardziej doświadczone, ale o samych przeciwciałach (które wyszły Ci ujemne!) możesz poczytać w dziale "Porady i Doświadczenia" --> "przeciwciała".
Myślę jednak, że nie ma co się denerwować  _________________ „Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie" Mahatma Gandhi |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 11:52 am Temat postu: |
|
|
Jestem
Na moje oko pani doktor moze miec rację. Przeciwciala wystepuja rowniez u osob calkiem zdrowych!
Nie denerwuj się, jeden wynik nie swiadczy o chorobie. Istnieje wiele kryteriów, ktore nalezy spelniac. Nie piszesz nic o innych objawach.. Nie martwilabym sie na Twoim miejscu!
Daj znac jak wyniki.
Pozdrawiam. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mateusz1208 Junior

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 11:58 am Temat postu: |
|
|
Przepraszam za zamieszanie.
Leki biorę od wtorku. Badania robię sam bo mój lekarz nie chciał mi wypisać, mówił że nie ma kompetencji. He:)
Alergeny miałem robione z krwi 90 markerów z jedzenia i 20 wziewnych, dodatnich w sumie mam nie całe 20, ale dochodzą te krzyżowe i tak dalej, więc na razie tylko indyk, ziemniak, kapusta:)
Martwi mnie tylko te stwierdzone przeciwciała przeciwcytoplazmatyczne ale chyba alergolog jakby nie była pewna to by nie mówiła żeby się nie przejmować. Mam nadzieje.
A tak w ogóle to mam na imię Mateusz,mam 28 lat, żona, 2 dzieci (Zuzia i Adaś mieszkamy sobie w domku na wsi i jest ok. O chorobach autoimmunologicznych i autoimmunonizacyjnych jeszcze tydzień temu nie wiedziałem praktycznie nic, a teraz od tygodnia tylko czytam i czytam i się nakręcam. Cieszę się że trafiłem na to forum:)
Pozdrawiam serdecznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 12:19 pm Temat postu: |
|
|
mateusz1208 napisał: |
Martwi mnie tylko te stwierdzone przeciwciała przeciwcytoplazmatyczne ale chyba alergolog jakby nie była pewna to by nie mówiła żeby się nie przejmować. |
I ja sadze, ze ma racje.
Nie przepraszaj-ubawilam sie po pachy!
Ach, Ci faceci w goracej wodzie kapani.. ...taaaaak, czytaj, czytaj... ponakrecaj sie troche a potem sie odstresuj-z zona, oczywiscie!
Wrzuc na luz, spokojnie-nie tak latwo dolaczyc do "elity" ..
Aaaa ... -tego wujka nie sluchaj wcale.. bo Cie zawal dopadnie.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mateusz1208 Junior

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 12:25 pm Temat postu: |
|
|
To może opisze wszystkie objawy:
-obrzęki w miejscu gdzie wcześniej był jakiś ucisk (zaczęło się od stóp, rąk, przedramiona, obrzęki są gorące, tkliwe, średnio bolesne a czasami mocno, rozlewające się, ustępują same w ciągu mniej więcej doby
-po intensywnym wysiłku bolesność mięśni, choć nie zawsze
-nieżyt nosa,bez wydzieliny, tylko uczucie zatkania
-sporadycznie (może 2-3 razy) wyskoczyły mi bąble pokrzywkowe na brzuchu, jeden po jednej stronie drugi po drugiej
-ostatnio obrzęk brody, na drugi dzień policzka z bolesnością mięśni szczęki z jednej strony
-ostatnio zrobiłem sobie masaż pleców i karku taką poduszką masującą i rano obudziłem się z obrzękiem w 4 punktach 2 na karku, 2 na plecach, w ciągu dnia obrzęk zaczął schodzić, bez leków, ale wieczorem wyskoczyły mi bąble po obu stronach potylicy przy karku i rozlały się a później 2 bąble wyżej, ale nie rozlały się
i od tego ostatniego zdarzenia minął tydzień, a na razie sytuacja opanowana, choć czuję dziwne uczucie tak jakby w mięśniach szczęki i tak z tyłu pod spodem, dziwne to jest.
Aha jest jeszcze coś jakieś 2-3 tygodnie przed narastaniem objawów miałem zaburzenia jelitowe, trochę nie elegancko ale napisze:) od wody po kisiel, jasno żółte i strasznie cuchnące i tak 3-4 dni. Stąd podejrzenie pasożytów.
A teraz badania w jakimś porządku:
CPK w normie
lateks ok
CRP ok
potas ok
OB od 15 do 20
morfologia ok
panel alergiczny food90 11 dodatnich
kwas moczowy ok
ASO ok
CCP ok
panel alergiczny wziewny20 9 dodatnich
borelioza ok
ANA przeciwjądrowe nie stwierdzono
przeciwcytoplazmatyczne stwierdzono w mianie 1:100 (Interpretacja
wyniku badania uzależniona jest od całości obrazu klinicznego)
ANA 2 czekam
LDH,AST,ALT,TSH, Lablia test immuno, IgE glista - czekam
Pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
mateusz1208 Junior

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 1:23 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za szybką reakcję i rzeczowe odpowiedzi:) trochę się uspokoiłem, niemniej jednak dam znać jak będę miał wyniki i co wyszło.
Odwiedza ktoś z was portal xxxxxx... /ewela. W razie watpliwosci, po zapoznaniu sie z regulaminem, zapraszam na pm. |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 2:15 pm Temat postu: |
|
|
witaj
rozumiem że pokazywałeś lekarzowi te obrzęki? jeśli nie to pokarz się z nimi, albo chociaż zrób zdjęcia bo zanim człowiek sie dostanie wiele rzeczy potrafi zniknąć
czy byłeś u laryngologa zt ym zatkanym nosem? jeśli nie, warto się wybrać.
pozdrawiam  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 3:18 pm Temat postu: |
|
|
Mateusz, wlazlam teraz i...
Tego typu dyskusje pojawiaja sie co jakis czas na forum. Dla mnie-totalny idiotyzm (sorry )-mase ludzi tutaj i nie tylko zyje dzieki lekom. Błagam o nie wszczynanie propagandy tego typu.
Zapoznaj sie z regulaminem forum oraz Nietykieta, prosze.. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. 
Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Nie Paź 19, 2014 3:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 3:19 pm Temat postu: |
|
|
zaczekaj na pozostale wyniki badan,jestem ciekawa wyniku TSH....mam nadzieje ze byles u lekarza _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
mateusz1208 Junior

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2014 4:58 pm Temat postu: |
|
|
Przepraszam Ewela, pierwszy i ostatni:)
U lekarzy byłem rodzinna 5 razy mnie zlała, chirurg, ortopeda, reumatolog, dermatolog i nic tylko lek przeciwhistaminowy od dermatologa.
Prywatnie alergolog dopiero się zainteresował, kolejna wizyta wtorek środa.
Dodam że jako młodzieniec:) leczyłem się na astmę, i jakiś czas temu miałem duszności, czasami rano po przebudzeniu swędziała mnie dolna warga, więc może coś jest na rzeczy z tą alergią, oby, z dwojga złego...
Ankanow62 masz jakieś podejrzenia? |
|
Powrót do góry |
|
 |
mateusz1208 Junior

|
Wysłany: Pon Paź 20, 2014 3:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
LDH,ALT,AST,TSH w porządku