Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pią Gru 06, 2013 8:53 am Temat postu: |
|
|
Aiwka ja ostatnio robię z tego przepisu na miękkie pierniczki
dodaję jeszcze 2 łyżki kakao
a i mąki idzie ciut więcej niż 1kg, więc warto mieć zapas w domu  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2011 Posty: 4048
|
Wysłany: Pią Gru 06, 2013 9:06 am Temat postu: |
|
|
Kinia wielkie dzięki. Jak coś potrzeba to człowiek nie może znaleźć  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2011 Posty: 4048
|
Wysłany: Sob Gru 07, 2013 6:57 pm Temat postu: |
|
|
kinga do tych pierniczkow tylko 30 ml wody?? Brzmi mało
I drugie pytanie: nic im sie nie stanie do świat?? Nie licząc ryzyka pożarcia!? wiesz no ja noga z pierników  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sob Gru 07, 2013 6:59 pm Temat postu: |
|
|
nie, spokojnie, do Bożego narodzenia dotrwają bez uszczerbku, a nawet dłużej
o ile nikt ich nie zje
tak, tylko 30ml wody
margaryna roztopiona 200g, miód i cukier
wystarczy
właśnie skończyłam niedawno kolejną porcję zapomniałam tylko dodać proszku do pieczenia, ale i tak są super  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2011 Posty: 4048
|
Wysłany: Sob Gru 07, 2013 7:08 pm Temat postu: |
|
|
Ten proszek do pieczenia to zamiast sody? Bo w przepisie nie ma  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sob Gru 07, 2013 7:09 pm Temat postu: |
|
|
tak ja daję to albo to  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2011 Posty: 4048
|
Wysłany: Sob Gru 07, 2013 7:27 pm Temat postu: |
|
|
To do dzieła  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sob Lut 08, 2014 4:02 pm Temat postu: |
|
|
ciasteczka owsiane
bazowałam na tym przepisie http://pinkcake.blox.pl/2013/12/Dietetyczne-ciastka-owsiane-z-zurawina-bez-jajek.html
u mnie to było tak:
- 3 szklanki płatków owsianych gruboziarnistych z pełnego ziarna (kupione w ALDI - firma Ideal)
- puszka mleka kokosowego (okazjonalnie w LILD)
- 3 łyżki miodu
- płatki migdałowe i rodzynki (czyli to, co zostało ze świąt)
- ciepła woda
wszystko zmieszałam dokładnie, wody dolewałam tyle, żeby się ładnie skleiło wstawiłam do lodówki na jakieś 2 godziny (bo musiałam czekać na tańszą taryfę)
piekłam 20 minut w temp. 180 st. C
po wyciągnięciu są bardzo miękkie, jak wystygną to twardnieją
ale i tak są bardzo kruche
robiłam średnie ciastka, ok 40 sztuk wyszło
najważniejsze jednak: przepyszne i zdrowe  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sob Mar 29, 2014 2:17 pm Temat postu: |
|
|
Babeczki bazyliowe
Składniki, 8 sztuk (mi wyszło 10 ):
• 120 ml mleka
• 100 g masła
• 70 g białej czekolady
• 120 g mąki pszennej
• 90 g cukru
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• mała szczypta soli
• doniczka bazylii
• 1 jajko
Polewa jogurtowa:
• 60 g białej czekolady
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• do dekoracji: posiekane pistacje, listki bazylii - ja akurat nie miałam pistacji, tylko bazylia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować 8 papierowych papilotek o pojemności 125 ml każda i włożyć je we wgłębienia formy do muffinów.
Do rondelka wlać mleko, dodać masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki. Na wolnym ogniu mieszać aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić.
Do czystej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier i sól, wymieszać.
Do kielicha blendera włożyć liście bazylii, wlać przestudzoną masę z rondelka (może być ciepła), zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i krótko (2 sekundy) zmiksować.
Zieloną masę wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać łyżką na masę bez grudek.
Masą wypełnić papilotki, pozostawiając około 1/2 cm marginesu od góry na wyrośnięcie ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Polewa: roztopić białą czekoladę, dodać jogurt i wymieszać. Polać babeczki, posypać pistacjami i udekorować listkiem bazylii.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/babeczki_bazyliowe/przepis.html
I bez polewy...
 _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Sob Mar 29, 2014 4:29 pm Temat postu: |
|
|
nie mozna tej białej czekolady zamienic na gorzką lub deserową?
niczego z białą czekoladą za chiny nie zjem _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sob Mar 29, 2014 4:48 pm Temat postu: |
|
|
Hmm, myślę, że polewę spokojnie można zrobić z inną czekoladą - wtedy też nie będzie taka słodka. A do środka babeczek idzie nieco białej czekolady, ale nie jest ona tak wyczuwalna. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Czw Paź 23, 2014 7:07 pm Temat postu: |
|
|
Niebawem będziemy znów pierniczyć Znaczy się, ja po raz pierwszy, bo w poprzednich latach kończyło się na dobrych chęciach, ale w tym roku nie przepuszczę
I pytanie - czy pierniczki robi się jakoś wcześniej przed BN? Ile wcześniej? _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 1983
|
Wysłany: Czw Paź 23, 2014 7:12 pm Temat postu: |
|
|
Ja zamierzam zagnieść w listopadzie ciasto na piernik staropolski. Te małe ewentualnie też, ale to już bliżej świąt. Dobrze jak jednak trochę poleżą, to zmiękną.  _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Czw Paź 23, 2014 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Monia to zależy z jakiego ciasta zrobisz
jeśli z dużą ilością miodu, to ok. miesiąca wcześniej; jak z małą, to możesz tydzień przed upiec (albo kilka dni przed)  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Czw Paź 23, 2014 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Ja piernik żydowski na pewno robię na BN, 2 lata temu piekłam i wyszedł cudny po prostu, czas na powtórkę. Ale pierniczki-ciasteczka też w tym roku planuję Z miesiąc przed BN wystarczy zrobić?
Kinga, ok, dzięki za odpowiedź Przepis na pewno jakiś prosty będzie coś wybiorę z tego wątku  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
|