Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

w trakcie diagnozy - prosba o pomoc.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karoola72
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Ewela (przywitam się tak w ogóle i przedstawie Smile ),
Mam na imię Karolina, mam 29 lat i w sumie do kwietnia tego roku byłam okazem zdrowia, książkowa morfologia. Wszystko zaczęło się 6 miesięcy temu, rożne objawy dochodziły w rożnym odstępach czasu.
Z racji zmian w morfologii (leukopenia, neutroepnia, monocytoza) trafilam do hematologa.
Właśnie o tych potach i swedzacej skórze nie mowilam bo ostatnio się to bardzo nasiliło awwizytę u hematoliga miałam ze 3 tyg temu. Wówczas zasugerowała zrobienie przeciwciał w kierunku boreliozy, anty ccp i właśnie ana. Powiedziała, ze jej zdaniem to kolagenoza, ze w tym kierunku by poszła.

W sumie w ostatnich dniach to swędzenie stało się mocno upierdliwe, pomimo braku jakiejkolwiek wysypki. Tak samo w ciągu ostatniego tygodnia miałam 2 krotnie epizod z noicnymi potami pomimo normalnej pokojowej temperatury i tego, ze jestem szczupła.

Nie mam pojecia jaka jest tego przyczyna Sad to mnie martwi w sumie najbardziej, lepiej wiedzieć i leczyć niż czekać i wiecznie diagnozowac.

Ps. Tak w ogóle świetne forum, odwaliliscie kawał dobrej roboty, dużo przydatnych informacji Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 9:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karola, wiem, ze cuezko to zaakceptować-6 msc. to nie dlugo jesli chodzi o diagnostyke.. (Nie ma mowy o "wiecznej diagnostyce" Wink )
Poczytaj. Wiele z nas bylo diagnozowanych latami, niestety. Nie jest to łatwe.
Jestes pod opieką hematologa, ktory drazy temat, daj mu czas, szanse na rozwikkanie zagadki. Beda wyniki to moze pojawią się konkretne tropy.
Masz możliwość konsultacji tekefonicznej? Kiedy nastepna wizyta?
Abi dobrze doradzila z kartką/notatka!
Nic Ci nie umknie...ani Twojemu lekarzowi. Wink

Czekam na wiesci.
karoola72
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Paź 19, 2014 9:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety nie mam możliwości kontaktu telefonicznego (byłam tylko dwa razy u tej p.doktor). Wizytę mam dopiero w listopadzie. Do tego czasu mam przyjąć z wynikami, które zleciła. Jeśli badania nic nie wykaza to wspomniała o położeniu do szpitala i pobraniu biopsji bo być może jest problem ze szpikiem (najpierw chce wykluczyć wszystkie inne mozliwosci).

Ewela wiem, ze jestem na poczatku tej długiej drogi, która prowadzi do postawienia diagnozy - zapewne dużo przede mną Smile

Dam znać jak odbiore ANA2 to napisze co i jak Smile

Pozdrawiam.
Powrót do góry
karoola72
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Paź 20, 2014 3:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie Smile
Pisze bo mam pytanie czy Wam tez się zdarza czasami strasznie silny bol palca? Smile. Dzisiaj od samego rana boli mnie palec wskazujący, tak jakby głęboko w kości (strasznie dziwne uczucie, które trudno opisać :/)
Wczoraj miałam bol nadgarstka, dzisiaj palec - wędruje sobie z miejsca na miejsce a mnie uprzykrza życie.

Na wyniki ciągle czekam, maja być najpóźniej w środę, wiec juz niedługo Smile

Pozdrawiam.
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 20, 2014 3:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdarza się i niekoniecznie palca.Boli jak chce ,kiedy chce i gdzie chce Wink

Powrót do góry
karoola72
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Paź 20, 2014 3:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok, dzięki Smile
W takim razie muszę przywyknac do takich 'dziwnych' niespodziewanych bóli Smile

Pozdrawiam.
Powrót do góry
barbgro
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 20, 2014 5:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam się i ja:-) cierpliwości życzę ja też w trakcie diagnostyki jestem więc łącze się z tobą w bólu;-)
Powrót do góry
karoola72
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Paź 20, 2014 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj barbgro Smile
Dzięki, oby tego bólu było jak najmniej Wink

Jutro lub w środę wyniki, dam znać co wyszło (najlepiej żeby nic nie wycvhodzilo Smile ).
Powrót do góry
karoola72
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Paź 24, 2014 12:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie Smile
Mam juz wynik przeciwciał ANA2; wykryto przeciwciała o typie ziarnistym i mianie 160.
ANA3 wyszły ujemne i anty dsDNA tez ujemne.

Poza wymienionymi przeciwcialami mam zmiany w morfologii (leukopenie) i bole stawów. Oczywiście wiecznie jestem zmęczona, wypadaja mi włosy, schudlam i ogólnie nie czuje się dobrze. Zresztą wszystko jest w postach powyżej Smile

Czy ktoś może mi cos wiecvej powiedzieć o tym typie przeciwciał i mianie? Nie ma mnie w Polsce, wiec trochę trudno jest wybrać się do lekarza (będę dopiero za jakiś czas) Sad

Pozdrawiam Smile
Powrót do góry
kkk13
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Paź 24, 2014 12:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
- ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie.

miano 1:160 to ładne Smile moja pani reumatolog twierdzi, że teraz w zasadzie ono jest mocno wątpliwe i dopiero 1:320 uznaje się jako graniczne, a 1:640 jako dodatnie

chociaż te bóle stawów i leukopenia o czymś świadczą, więc się nie poddawaj Smile
karoola72
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Paź 24, 2014 12:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile
Nie poddaje się, ale na razie jestem poza granicami kraju, wiec mam nieco utrudniony dostęp do lekarzy Smile
Jak wroce to na pewno powtorze przeciwciała ana i będę dalej kontynuowała diagnostykę Smile
Tak się zastanawiam czy miano 160 to nie jest efekt Hashimoto, który tez mi towarzyszy?
Tylko zastanawia mnie skąd leukopenia, monocytoza plus duże niedobory witamin (zdaniem hematologa mam zespoł złego wchłaniania a to 'dzięki' chorobie tkanki łącznej), wiec juz sama nie wiem o co o tym myśleć Smile. Wszystko to takie 'mega' skomplikowane Smile
Powrót do góry
kkk13
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Paź 24, 2014 12:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karola ja znalazłam tyle:

Cytat:
Hashimoto jest zaliczane do chorób autoimmunologicznych a choroby autoimmunologiczne też mają wpływ na ANA

Cytat:
przeciwciała mogą być podwyższone w chorobie Hashimoto oraz u części zdrowej populacji

i bardziej naukowo, ale po angielsku:

Cytat:
Patients with organ-specific autoimmune diseases may also have a positive test for ANA. These diseases include:

Thyroid diseases (Hashimoto’s thyroiditis, Grave’s disease)
Gastrointestinal diseases (autoimmune hepatitis, primary biliary cirrhosis, inflammatory bowel disease)
Pulmonary diseases (Idiopathic pulmonary fibrosis)

jak widzisz to wszystko jest skomplikowane, a jak mówią moi lekarze, żaden przypadek nie jest taki sam :/
karoola72
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Paź 24, 2014 12:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kkk13 dziękuje za podeslane informacje Smile
Czyli w sumie jestem w punkcie wyjścia, bo z dużym prawdopodobienstwem ana sa od Hashimoto, tylko zostaje niewyjaśniona kwestia niedoborów witamin, zmian w morfologii i dolegliwości. Myślę, ze muszę uzbroić się w cierpliwość i po powrocie do kraju kontynuować diagnostykę.

Po jakim czasie jest sens powtórzenia ana2?
Powrót do góry
alva_alva
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Paź 24, 2014 3:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ANA od Hashimoto albo nie od Hashimoto. Tego nie da się stwierdzić. Raz zrobione przeciwciała za dużo nie mówią, bo to nie jest stała sprawa. Raz będą w mianie do 160, innym razem do tysiąca, a innym razem całkiem w normie. Owszem, że mogą być dodatnie jeśli masz Hasi, bo jak się ma jedną chorobę autoimmunologiczną, to bywa, że inne przeciwciała są też dodatnie i nie muszą oznaczać zaraz kolejnej choroby autoimm., ale to działa w dwie strony, czyli jak się ma jedną chorobę autoimmunologiczną, to prawdopodobieństwo kolejnej znaczne wzrasta. Ten kij ma dwa końce.

Masz jakieś objawy skórne? Jeśli ANA są wątpliwe, można sprawdzić dopełniacze C3 i C4. Jeśli byłby zaniżone, do tego np. jeszcze zmiany w kapilaroskopii jeśli masz Raynauda, bo nie wiem czy go masz.... i może byłoby już nieco więcej elementów układanki.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Paź 24, 2014 3:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tego co mi wiadomo , ANA 1:160 są dodatnie , owszem one nie sa wysokie ale są dodatnie
wątpliwe( inaczej graniczne ) to 1:100
natomiast 1: 80 sa negatywne

z naszego forum
Cytat:
Miano ANA i typ świecenia

* Miano wskazuje jak wiele razy technik laboratorium musiał rozcieńczyć próbkę, by otrzymać roztwór wolny od przeciwciał przeciwjądrowych, na przykład, miano 1:640 pokazuje większą koncentrację przeciwciał niż miano 1:320 albo 1:160.
* Widoczna znaczna różnica między mianami może wprowadzać w błąd, ponieważ każde rozcieńczenie podwaja ilość badanego roztworu, więc oczywiste jest, że miana rosną gwałtownie (między 1:160 a 1:320 jest tylko jedno rozcieńczenie a wyższy wynik nie musi bezpośrednio świadczyć o większej aktywności choroby).
* Miano ANA waha się w trakcie przebiegu choroby i może bądź nie obrazować aktywność chorobową. Dlatego nie zawsze jest możliwe stwierdzenie jak aktywny i ciężki przebieg tocznia ma dana osoba.
* Miano 1:80 albo niższy zwykle jest uważane za wynik negatywny.
* różne laboratoria mogą interpretować inne poziomy przeciwciał jako pozytywne, więc nie należy porównywać wyników z różnych pracowni.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

Skocz do: