Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

propozycje przepisów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Sob Paź 25, 2014 5:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok dam radę Wink
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
katarzynadudek7
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 2293

PostWysłany: Czw Lis 13, 2014 10:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wrzucam typowy przepis na soliankę, soljankę, solankę Smile
Jest to wersja dla amatorów większych ilości mięsa :
http://gotujmy.pl/soljanka,przepisy-miesne-przepis,48880.html

Moja wersja jest "troszeczkę" inna :
Gotuję wywar z ... plasterka schabu (2l wody), dodaję listki, ziele. Po odszumowaniu dodaję startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę, kawałeczek selera, dorzucam kawałek pora do smaku wywaru. Dodaję od razu 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę, delikatnie solę lub doprawiam "warzywkiem" (ja używam eko bez glutaminianu). Gotujemy do miękkości. Dodaję starte ze dwa ogórki kiszone, pokrojoną drobniej garść kapusty kiszonej, pokrojoną cukinię też kiszoną oraz obrane ze skórki też ze dwa kiszone pomidory Smile Jak będę miała jeszcze coś kiszonego to też dodam Razz Mąż kisi grzyby to mu podwędzę Wink Całość gotujemy niezbyt długo - do miękkości ogórków i kapusty. Można doprawić łyżeczką koncentratu. Ja zabielam filiżanką śmietany kwaśnej. Na koniec doprawić, można wodą z kiszonek , można solą, można cytryną. Chyba wszystko. Moje dziecko żeby miało pęknąć to zje na raz dwa talerze. Mąż najchętniej by wyrzucił moje kiszonki z piwnicy ale tego nie robi bo uwielbia moją zupę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sob Gru 06, 2014 2:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapiekanka kebab-gyros z kurczakiem


1 szkl. lub 2 woreczki ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula
3 ogórki konserwowe
mały słoik papryki konserwowej
15 dag żółtego sera
3 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu
½ op. przyprawy kebab-gyros


Ryż gotujemy do miękkości i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Majonez mieszamy ze śmietaną i keczupem. Połową sosu smarujemy ryż.
Mięso i cebulę kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na patelni z łyżką oleju posypując w trakcie smażenia przyprawą kebab-gyros. Wykładamy na posmarowany ryż i posypujemy 1/3 sera startego na tarce.
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę lub paski i układamy na mięsie. Polewamy resztą sosu i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 175 C przez 30 min.

Źródełko...

http://smakiogrodu.blogspot.com/2013/04/zapiekanka-kebab-gyros-z-kurczakiem.html

Polecam! Właśnie się nią najadam Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
barbgro
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 08 Lip 2014
Posty: 405

PostWysłany: Sro Gru 17, 2014 1:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Obiecany przepis na ciasto z żółtek:
składniki:

15 żółtek

1 szklanka cukru

100 ml ciepłej wody

1 ⅓ szklanki mąki

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

skórka starta z jednej cytryny

konfitura malinowa



przygotowanie:

1. Żółtka ucieraj z cukrem za pomocą miksera na biała puszystą masę ok 7 min.

2. Dolewaj cały czas miksując ciepłą wodę – miksuj jeszcze ok 2 min. dodaj skórkę z cytryny.

3. Do masy z żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę. Wszystko wymieszaj aby miało gładką, jednolita konsystencje.

4. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 28 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175C z funkcją grzania góra-dół około 40 min lub do momentu kiedy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha. Po upieczeniu przełożyć malinami

Ja zamiast tych konfitur zrobiłam krem z bitej śmietany i mascarpone a na wierzchu wylałam polewę czekoladową własnej roboty, ciasto mega:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
folka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 06 Cze 2012
Posty: 1458

PostWysłany: Wto Gru 30, 2014 9:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sałatka z tortellini:

1 opakowanie tortellini (z mięsem\szynką)
puszka ananasa (kroimy w kostkę lub kupujemy pokrojonego)
puszka kukurydzy
20 dag szynki konserwowej (kroimy w paski)
majonez
sok z ananasa


W internecie można znaleźć wiele opcji z tortellini, jak ktoś nie lubi z ananasem, to można sobie skomponować np. taką z suszonymi pomidorami i ogórkami konserwowymi.
Nam od pierwszego razu podeszła ta i nie eksperymentowaliśmy z innymi jak na razie Smile

Edit: my doprawiamy przyprawą do sałatek prymatu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ana10
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 12 Kwi 2014
Posty: 1776
Skąd: świdnik

PostWysłany: Czw Sty 08, 2015 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przepis mojej pizzy domowej -bardzo prosty Very Happy
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki mleka
1/2 drożdży ....
to wszystko wlewamy do garnka ,mieszamy aż się drożdże rozpuszczą,potem dosypujemy mąki najpierw mieszamy łyżką -jak się będzie robiło co raz bardziej zbite to ugniatamy do momentu ...hm trzeba wyczuć Very Happy żeby nie było za twarde ani żeby się nie lepiło do rąk ...zostawiamy do wyrośnięcia (ja zostawiam na 20min w piekarniku podgrzanym)
gdy ciasto wyrośnie smaruję blachę olejem (troszeczkę) kładę ciasto ,rozprowadzam po całej blaszce ...
na nią kładziemy co chcemy hehe ....ja kładę:
2 pętka zwyczajnej (najpierw kroję w kostkę)
40dag sera żółtego (ja biorę w plastrach)
1 puszkę groszku konserwowego
1 puszkę kukurydzy
1 puszka tuńczyka
przyprawy -bazylia oregano ,do pizzy i chili

tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika na grzanego do 180st na
na dolną półkę i pieczemy 20min Very Happy

sorry za chaos w tym jak to pisałam ale się spieszyłam Very Happy
smacznego Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
Mel-ania
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 776

PostWysłany: Czw Sty 08, 2015 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ana, dziękuję Very Happy Wypróbuję na pewno i dam znać, jak wyszła Shocked Tylko mi powiedz, słonko, co to znaczy "1/2 drożdży", hę? Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Czw Sty 08, 2015 9:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mel chyba 1/2 paczki drożdzy Very Happy ja tak zrozumiałam Wink
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Czw Sty 08, 2015 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ile tej mąki czy ja nie widzę?
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Karii
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 4372

PostWysłany: Czw Sty 08, 2015 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nigdy nie próbowałam z mlekiem. Jest różnica w smaku samego ciasta?
_________________
..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Czw Sty 08, 2015 9:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem ja robię tylko z wodą i troszkę oleju dodaję ale każdy ma swój sprawdzony przepis Wink
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ana10
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 12 Kwi 2014
Posty: 1776
Skąd: świdnik

PostWysłany: Pią Sty 09, 2015 9:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe tak 1/2 drozdzy to pół kostki .tak jak napisała Monika B
mąki dziewczyny ja dodaję na oko ,tak żeby ciasto się ładnie zagniotło i trzymało kupy Wink ale jak patrzę potem na całe opakowanie 1 kg mąki to tak wychodzi że 1/2kg mąki Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Pią Sty 09, 2015 9:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ana sprytna jestes dziewczynka Very Happy
bo ja na oko to owszem obiady tworze
ale wypieki i pizze to musze miec proporcje ustalone Wink
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sro Sty 14, 2015 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

naleśniki z samej gryki
bardzo smaczne, zdrowe i proste Razz

Składniki:
* kasza gryczana, najlepiej nieprażona - ok 1 szklanka
* woda
* szczypta soli
* opcjonalnie dowolne przyprawy - curry, kurkuma, czarnuszka, papryka - co kto lubi

Przygotowanie:
Zalać kaszę wodą - zostawić na całą noc. Bezpośrednio przed przygotowaniem odlać wodę, przepłukać kaszę. Dolać świeżej wody, powoli miksować/ blendować na gładką masę. Jeśli trzeba - dolewamy wodę.
Przyprawiamy wg uznania.

Smażymy na patelni z malutką ilością oleju.
Zjadamy Razz
źródło 1
źródło 2


krem ziemniaczany z czosnkiem

składniki


60 dag ziemniaków, pokrojonych w kostkę
7 ząbków czosnku, przekrojonych na połowy
2 cebule, posiekane
1,5 l bulionu warzywnego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

przygotowanie

Czosnek smażymy na małym ogniu, aż zrobi się złoto-brązowy. Cebulę dusimy do miękkości. Do przygotowanego bulionu dodajemy cebulę, czosnek, ziemniaki, sól i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem.

źródło

Ja robiłam bez gałki, doprawiałam takim warzywkiem eko Smile i dałam dużo majeranku Smile

Ostatnio też czytałam, że czosnek po pokrojeniu, czy też po przeciśnięciu przez praskę powinien sobie poleżeć ok 10 minut, wtedy nie straci właściwości przy obróbce termicznej.

bardzo podobnie robię krem ziemniaczany z chrzanem + czosnek
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4371

PostWysłany: Sro Sty 14, 2015 6:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki.Musi być pyszne Slina
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następny
Strona 13 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group