Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
modzia19 Junior

|
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 10:54 pm Temat postu: znowu o włosach... |
|
|
Witam jestem nowa. Mam 19 lat i choruje na tocznia od 6 lat. Moim największym błędem w życiu byli zaniedbanie leczenia przez 2 lata z powodu leku przed szpitalem. Nigdy nie miałam zajętych organów żadnego białka w moczu. Przez te 2 lata schudłam 20 kilo i myślałam a co tam przerzedzily mi się włosy tez miałam to gdzieś aż wreszcie w te wakacje dostałam uczulenia miał zaczerwieniona skórę twarzy i swedzace plamy które zeszły wreszcie pojechałam do szpitala i mam teraz leczenie 6 cykli endoksanu i 3 pulsy wszystko ładnie schodzi tylko chodzi mi o włosy które wypadły mi na czubku głowy juz wcześniej zaczynało się coś dziać ale ja oczywiście nie zwracałam na to uwagi o prostu tak skóra głowy była mocno zaczerwieniona i tam właśnie wypadły boje się ze nigdy nie dorosną chociaż po kroplowkach wszystko blednie pisze bo nigdzie nie mogę nic znaleźć tylko na czytałam się się tyle o tym wszystkim ze nie wiem co mam ze sobą zrobić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 11:35 pm Temat postu: |
|
|
witaj
spokojnie porozglądaj się po forum - znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania a przynajmniej trochę na temat endoxanu
np tu http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1164&highlight=endoxan
tu sporo na temat kłopotow z włosami http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3326&highlight=problemy+w%B3osami
Sama dostawałam Endoxan - nie zliczę ilości cykli w róznych okresach czasu- raz było ich 8 , co miesiąc, innym razem 6 co 2 tygodnie itd
jeszcze innym razem 2x w tygodniu przez 3 miesiące- czy co 6 tygodni po 5 cykli co 2 dzien- jak widzisz jestem w temacie obyta i co najwazniejsze - mam włosy! mam ich masę , az za gęste są
znam kilka osob ktore także dostawały endoxan i włosy mają
włosy odrosną - to chemia w końcu jest- obciązająca ogranizm bardzo a więc włosy mają prawo wypaść- chociaz akurat u mnie nie wypady tylko były słabe i łamliwe ,
po to dostajesz leki zeby zatrzymać postęp choroby - myslę ze sam toczen miał tu wpływ bo jak sama pisałaś że były juz wczesniej problemy
sloumedrol nie ma wpływu na włosy a więc tylko endoxan wchodzi w grę
Na razie nie rob nic- poczekaj az chociaz trochę choroba odpusci- drugi temat , ktory Ci podałam to nasze sposoby na wypadnie włosów czy ich wzmocnienie
Tu trzeba cierpliwości poczytaj troche forum- wiele osób ma lub miało podobne problemy.Musisz cierpliwie stosować to co polecają dziewczyny- poczekac na efekty - które będą
Będzie dobrze , bo po to się leczysz _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
modzia19 Junior

|
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 11:48 pm Temat postu: |
|
|
Wszystko przeczytałam ale cały czas sobie mowie ze będzie dobrze bo się leczę trochę późno ale leczę tylko jest to trudne dla 19 letniej wylysiec na czubku głowy ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 27, 2014 9:01 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum .
Monika dobrze radzi, cierpliwość jest Tobie i nam szczególnie potrzebna w tych chorobach.
Ani się nie obejrzysz a choroba się wyciszy i pewnie wszystko się poukłada czego Ci życzę .
pamiętaj nie zaniedbuj następnym razem jakichkolwiek zmian.
Powodzenia. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 27, 2014 5:12 pm Temat postu: |
|
|
witaj
wiem ze dla młodej dziewczyny taki problem z włosami to poważna sprawa, ale mam nadzieję że wkrótce się on rozwiąże, najważniejsze abyś się leczyła, niezaniebuj już nigdy więcej leczenia, miałaś farta ze to tylko tak się skończyło.
pozdrawiam _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 27, 2014 8:08 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Poprzedniczki mają rację: najgorszym sposobem radzenia sobie z chorobą jest brak działania. Jesteś w trakcie terapii, więc może być już tylko lepiej.
Jeśli chodzi o włosy, powinny odrosnąć. Trzeba tylko poczekać na ustąpienie objawów.
Tak czy inaczej dużo cierpliwości i skutecznej walki z choróbskiem. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
modzia19 Junior

|
Wysłany: Pon Paź 27, 2014 8:24 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję za słowa pocieszenia cierpliwość chyba nie jest moja mocną stroną  |
|
Powrót do góry |
|
 |
karoola72 Kadet

|
Wysłany: Pon Paź 27, 2014 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Witaj modzia
Moja mocna strona również nie jest cierpliwość, ale niestety w chorobach tkanki łącznej trzeba uzbroić się w anielska cierpliwość
Żeby zbytnio nie swirowac w wolnej chwili zamiast czytać fora, googlowac, warto obejrzeć jakiś fajny film, wyjść ze znajomymi bo ciągle zamartwianie się i rozmyślanie prowadzi donikad znam to z autopsji  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|