Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

znowu o włosach...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
modzia19
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 26, 2014 10:54 pm    Temat postu: znowu o włosach... Odpowiedz z cytatem

Witam jestem nowa. Mam 19 lat i choruje na tocznia od 6 lat. Moim największym błędem w życiu byli zaniedbanie leczenia przez 2 lata z powodu leku przed szpitalem. Nigdy nie miałam zajętych organów żadnego białka w moczu. Przez te 2 lata schudłam 20 kilo i myślałam a co tam przerzedzily mi się włosy tez miałam to gdzieś aż wreszcie w te wakacje dostałam uczulenia miał zaczerwieniona skórę twarzy i swedzace plamy które zeszły wreszcie pojechałam do szpitala i mam teraz leczenie 6 cykli endoksanu i 3 pulsy wszystko ładnie schodzi tylko chodzi mi o włosy które wypadły mi na czubku głowy juz wcześniej zaczynało się coś dziać ale ja oczywiście nie zwracałam na to uwagi o prostu tak skóra głowy była mocno zaczerwieniona i tam właśnie wypadły boje się ze nigdy nie dorosną chociaż po kroplowkach wszystko blednie pisze bo nigdzie nie mogę nic znaleźć tylko na czytałam się się tyle o tym wszystkim ze nie wiem co mam ze sobą zrobić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Paź 26, 2014 11:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj

spokojnie porozglądaj się po forum - znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania a przynajmniej trochę na temat endoxanu
np tu http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1164&highlight=endoxan

tu sporo na temat kłopotow z włosami http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3326&highlight=problemy+w%B3osami

Sama dostawałam Endoxan - nie zliczę ilości cykli w róznych okresach czasu- raz było ich 8 , co miesiąc, innym razem 6 co 2 tygodnie itd
jeszcze innym razem 2x w tygodniu przez 3 miesiące- czy co 6 tygodni po 5 cykli co 2 dzien- jak widzisz jestem w temacie obyta i co najwazniejsze - mam włosy! mam ich masę , az za gęste są

znam kilka osob ktore także dostawały endoxan i włosy mają Wink

włosy odrosną - to chemia w końcu jest- obciązająca ogranizm bardzo a więc włosy mają prawo wypaść- chociaz akurat u mnie nie wypady tylko były słabe i łamliwe ,
po to dostajesz leki zeby zatrzymać postęp choroby - myslę ze sam toczen miał tu wpływ bo jak sama pisałaś że były juz wczesniej problemy

sloumedrol nie ma wpływu na włosy a więc tylko endoxan wchodzi w grę

Na razie nie rob nic- poczekaj az chociaz trochę choroba odpusci- drugi temat , ktory Ci podałam to nasze sposoby na wypadnie włosów czy ich wzmocnienie
Tu trzeba cierpliwości poczytaj troche forum- wiele osób ma lub miało podobne problemy.Musisz cierpliwie stosować to co polecają dziewczyny- poczekac na efekty - które będą

Będzie dobrze , bo po to się leczysz
modzia19
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 26, 2014 11:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko przeczytałam ale cały czas sobie mowie ze będzie dobrze bo się leczę Smile trochę późno ale leczę tylko jest to trudne dla 19 letniej wylysiec na czubku głowy ...
Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 27, 2014 9:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum .

Monika dobrze radzi, cierpliwość jest Tobie i nam szczególnie potrzebna w tych chorobach.
Ani się nie obejrzysz a choroba się wyciszy i pewnie wszystko się poukłada czego Ci życzę .
pamiętaj nie zaniedbuj następnym razem jakichkolwiek zmian.
Powodzenia.
abisynka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 27, 2014 5:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Smile

wiem ze dla młodej dziewczyny taki problem z włosami to poważna sprawa, ale mam nadzieję że wkrótce się on rozwiąże, najważniejsze abyś się leczyła, niezaniebuj już nigdy więcej leczenia, miałaś farta ze to tylko tak się skończyło.
pozdrawiam
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 27, 2014 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.

Poprzedniczki mają rację: najgorszym sposobem radzenia sobie z chorobą jest brak działania. Jesteś w trakcie terapii, więc może być już tylko lepiej.

Jeśli chodzi o włosy, powinny odrosnąć. Trzeba tylko poczekać na ustąpienie objawów.

Tak czy inaczej dużo cierpliwości i skutecznej walki z choróbskiem.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
modzia19
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Paź 27, 2014 8:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję za słowa pocieszenia Wink cierpliwość chyba nie jest moja mocną stroną Razz
Powrót do góry
karoola72
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Paź 27, 2014 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj modzia Smile
Moja mocna strona również nie jest cierpliwość, ale niestety w chorobach tkanki łącznej trzeba uzbroić się w anielska cierpliwość Confused
Żeby zbytnio nie swirowac w wolnej chwili zamiast czytać fora, googlowac, warto obejrzeć jakiś fajny film, wyjść ze znajomymi bo ciągle zamartwianie się i rozmyślanie prowadzi donikad Smile znam to z autopsji Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: