Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 01, 2014 3:16 pm Temat postu: |
|
|
Nie odstawia się leków ktore bierze się długotrwale- antybiotyk nie raz będziesz brała , bo nie jeden raz będziesz chora.
Gyby odstawiać wtedy inne leki to leczenie nasze nie miałoby zadnego sensu .
O odstawieniu leku decyduje tutaj tylko i wyłącznie lekarz prowadzący. ktory ten lek przepisał.
nawet o to innego lekarza nie pytaj - zapamiętaj sobie to na zawsze  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nabu Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Paź 01, 2014 5:21 pm Temat postu: |
|
|
usunięty
Ostatnio zmieniony przez nabu dnia Nie Gru 21, 2014 10:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 01, 2014 5:33 pm Temat postu: |
|
|
Nabu ja zażywałam arechinę i brałam antybiotyk oraz inne leki różnego kalibru.Tak jak napisała Monika tylko lekarz prowadzący decyduje o odstawieniu. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jowita Junior

|
Wysłany: Czw Paź 02, 2014 12:08 pm Temat postu: Plaquenil 200 mg tbl flm 200 mg (blister) 1x60 ks |
|
|
Witam, jeśli kogoś ciekawi cena Plaquenil 200 mg tbl flm 200 mg (blister) 1x60 ks to dzisiaj będąc w Czechach zapłaciłam 242,40 CzK. _________________ Jowita |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 29, 2014 11:30 am Temat postu: |
|
|
Mam pytanie dot. Plaquenilu do osób, które sprowadzają go z Czech. Jak powinna wyglądać recepta?
Lekarz mówił, że wolałby, żebym ściągała z Anglii lub Francji, ponieważ w Czechach teraz są jakieś obostrzenia dotyczące tego jak ma być rozpisana recepta i może się nie udać tam zakupić. Do Czech jednak bliżej niż do Francji, więc wolałabym u sąsiadów
To prawda, że ciężko z zakupem? Recepta musi być wypisana po łacinie? Musi zawierać jakieś konkretne dodatkowe informacje? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jowita Junior

|
Wysłany: Sro Paź 29, 2014 1:16 pm Temat postu: PLAQUENIL |
|
|
Ja miałam wypisaną recepty w języku polskim tak jak typowa polska recepta.
w opisie: PLAQUENIL (TABL.) 0,2 G
ilość 2 op. po 60 TABL.
Dawkowanie: 1x1 tabl. _________________ Jowita |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jowita Junior

|
Wysłany: Sro Paź 29, 2014 1:19 pm Temat postu: PLAQUENIL |
|
|
Acha żadnych problemów z wykupieniem recepty nie miałam ( wykupiona w miesiącu wrześniu).
Pozdrawiam _________________ Jowita |
|
Powrót do góry |
|
 |
boguslaw4321 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Paź 29, 2014 2:43 pm Temat postu: |
|
|
I ja też nie mam problemów z wykupieniem recepty.
Kupuję w dowolnej aptece w Polsce, która współpracuje z hurtownią zajmującą się importem leków (na pewno można znaleźć taką w każdym większym mieście) i płacę 2 x 3,20 zł za 2 x 60 tab. 200 mg oryginalnego produktu Sanofi Aventis.
Właśnie przedwczoraj otrzymałem listem poleconym z MZ kolejną zgodę na zakup refundowany Plaquenil.
Zachęcam Ri do poczytania kilku stron wstecz w tym wątku - jest bardzo dokładnie opisana procedura uzyskiwania zgody Min. Zdrowia na zakup i refundację Plaquenilu. To banalnie proste. Dwa listy polecone (do konsultanta wojewódzkiego i potem do MZ) i złożenie recepty ze zgodą na refundację do apteki. Sprawdzona ilość to 120 tab. , zgodę wydają bez problemu.
U mnie w Warszawie jest łatwiej i szybciej, bo wszystko jest na miejscu, ale ta procedura jest skuteczna z dowolnego miejsca w Polsce.
 _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 29, 2014 3:27 pm Temat postu: |
|
|
boguslaw4321 Dzięki za info. Czytałam poprzednie strony Mi chodzi jednak o samodzielny zakup - nie przez import docelowy. W sensie wsiadam w samochód, jadę i kupuję I stąd pytanie jak z receptą. Myślę, że co do recept przechodzących przez MZ może nie być specjalnych wymagań. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jowita Junior

|
Wysłany: Sro Paź 29, 2014 4:25 pm Temat postu: Plaquenil |
|
|
Tak jak napisałam miałam wypisaną receptę przez lekarza w języku polskim
wykupiłam w Czechach bez problemu na 100% odpłatności pod koniec września bez żadnych problemów. 60 tabl. zapłaciłam 242,40 CZK. Mój lekarz wystawia receptę nawet na cztery opakowania i wykupuję w dogodnym dla mnie terminie w Czechach bez żadnych problemów w czeskiej lékárni. _________________ Jowita |
|
Powrót do góry |
|
 |
boguslaw4321 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Paź 29, 2014 4:29 pm Temat postu: |
|
|
Jesienią ub. roku, zanim "udrożniłem" MZ, telefonowałem do aptek i na Słowację i do Czech. Powiedzieli mi, że wystarczy zwykła recepta wypisana po polsku. Z tym że na Słowacji chcieli, żeby recepta miała datę nie wcześniejszą niż 7 dni, natomiast Czesi powiedzieli mi, że mogą być nawet 2 tygodnie. No ale to była tylko rozmowa.
Ludzie na forum piszą że te kierunki są bardzo skuteczne, więc jeśli masz blisko, ta oczywiście - jedziesz, kupujesz i masz.
Ri, pozdrawiam
i powodzenia! _________________ dokąd się nie poddamy, ciągle jest jakaś szansa |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 29, 2014 4:48 pm Temat postu: |
|
|
Jowita, boguslaw4321- dzięki. Chyba zaryzykuję w takim razie Z Warszawy więc mam kawałek, ale łatwiej niż do Francji  |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 29, 2014 7:21 pm Temat postu: |
|
|
Ja receptę wypisaną po polsku wysłałam pocztą i za kilka dni dostałam paczkę z lekiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 04, 2014 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Alva, wysłałaś do apteki w Czechach?
A czy próbował ktoś zamówić ostatnio przez jakąś aptekę internetową? Skądkolwiek Celnicy przepuszczają takie przesyłki? |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 04, 2014 9:32 pm Temat postu: |
|
|
Ri napisał: |
Alva, wysłałaś do apteki w Czechach?
A czy próbował ktoś zamówić ostatnio przez jakąś aptekę internetową? Skądkolwiek Celnicy przepuszczają takie przesyłki? |
Tak, wysłałam receptę poleconym, za kilka dni przyszła paczka. Nie wiem co było napisane jeśli chodzi o zawartość przesyłki. Pewnie nie wpisali, że leki tylko coś innego. Z tej apteki znajoma też zamawiała jakieś suplementy diety , które nie są dostępne u nas w Polsce. Przysłali paczkę za kilka dni, za pobraniem.
Namiary mam z oddziału od lekarza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|