Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cortez12 Junior

|
Wysłany: Pon Paź 27, 2014 10:47 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie, od 3 dni mam dziwne problemy z ciśnieniem. Zawsze miałem wartości 120/80 czyli wręcz książkowe.
W tej chwili waha się w przedziałach między 120/45 130/50
Jestem obecnie na dawce 40 mg encortonu.
Czy powinienem mieć powody do obaw ?
Czy w sytuacji tak niskiego ciśnienia rozkurczowego jest ryzyko zawału... itp?
Nadmienię, że niespełna 2 tyg temu miałem robione Echo i w serduchu wszystko ok. |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 28, 2014 2:18 am Temat postu: |
|
|
nie jestem lekarzem i to do niego powienieneś kierować tego typu pytania,
tak z ciekawości, czujesz się źle na takim ciśnieniu? czy odkryłeś je przypadkowo zy złe samopoczucie skłoniło cię do częstszych pomiarów? |
|
Powrót do góry |
|
 |
cortez12 Junior

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2014 6:34 am Temat postu: |
|
|
Witajcie ponownie, delikatny zwrot w sprawie mojego zdrowia.
Po wizycie u profesora jestem bogatszy o nową cenną wiedzę. W moich wynikach niedawno wyszły przeciwciała Igg Yersinia. Lekarze w szpitalu totalnie zignorowali ten wynik. Uważając że patogen jest już pokonany przez organizm i nie jest źródłem gorączek.
Okazuje sie jednak, że istnieje postać przewlekła Yersiniozy dająca bardzo zbliżone objawy jak u mnie. Po przebytej infekcji, bakteria może przejść w postać przewlekłą a organizm może wytwarzać przeciwciała przez lata.
Od dziś startuje z Cipronexem i Ceftriaxonem dożylnie. Oraz stopniowo odstawiam encorton.
Trzymajcie kciuki
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2014 9:33 am Temat postu: |
|
|
W takim razie zaciskam kciuki. 3m się .
Powodzenia. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2014 9:43 am Temat postu: |
|
|
O !
Teraz trzymam kciuki aby keczenie bylo skuteczne!
Czekam na wiesci. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
magdalena laura Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2014 9:48 am Temat postu: |
|
|
Hej
powodzenia w leczeniu leczyłam yersinię przez rok dokładnie
określili rodzaj ?
ja miałam enterocolitica jest jeszcze pseudotubeculosis
w każdym razie powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
renia79 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2014 3:44 pm Temat postu: |
|
|
powodzenia w zwalczaniu dziada  |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2014 4:18 pm Temat postu: |
|
|
Sterydy odstawiałabym bardzo ostrożnie, bo jednak na dawce uderzeniowej 40 mg encortonu objawy ustąpiły natychmiast i tego znaku nie powinno się lekceważyć, niezależnie od innych podejrzeń. |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2014 4:47 pm Temat postu: |
|
|
Powodzenia!
Alva sądzę,że lekarz zna się na rzeczy i poinstruował corteza jak ma odstawiać sterydy  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
cortez12 Junior

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2014 5:19 pm Temat postu: |
|
|
magdalena laura napisał: |
Hej
powodzenia w leczeniu leczyłam yersinię przez rok dokładnie
określili rodzaj ?
ja miałam enterocolitica jest jeszcze pseudotubeculosis
w każdym razie powodzenia |
Wykryto enterocolitica w klasie Igg
alva_alva napisał: |
Sterydy odstawiałabym bardzo ostrożnie, bo jednak na dawce uderzeniowej 40 mg encortonu objawy ustąpiły natychmiast i tego znaku nie powinno się lekceważyć, niezależnie od innych podejrzeń. |
Oczywiście redukcja stopniowa o 5mg na tydzień. |
|
Powrót do góry |
|
 |
magdalena laura Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 31, 2014 9:50 am Temat postu: |
|
|
po wdrożeniu antybiotyku objawy będą powoli ustępować też tak miałam ale trochę to trwało nim np obrzęk stawów ustąpił
ważne by zejść ze sterydów powoli bo przy zakażeniu yersinią trzeba działać
jeszcze raz powodzenia i cierpliwości...
myślę, że będziesz miał łatwiej - kiedy ja się dowiedziałam, że mam yersiniozę i to już bardzo zaawansowaną było to ok 10 lat temu lekarze jeszcze nie wiedzieli cóż to takiego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
cortez12 Junior

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2015 3:44 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie. Ostatnio pogoda była dla nas wybitnie laskawa.. toteż postanowilem z niej skorzystac.. i troche sie poopalać...no i zaczelo sie ...juz po pierwszym dniu czulem sie "dziwnie" a nastepny to juz goraczka w okolicy 39 stopni.... od srody leze w szpitalu... a mialem nadzieje ze ta choroba juz nigdy nie wroci.. i ze faktycznie byla to tylko yersinia... niestety to nie yersinia... czekam na wyniki posiewow.. bez nich lekarze nie chca sie zdecydowac podac mi solu medrol. Pozdrawiam was
ps. A taka piekna pogoda za oknem..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2015 4:44 pm Temat postu: |
|
|
Cortez czy nikt Ci nie powiedział że słonce jest naszym wrogiem ?
my mamy zakaz opalania się , oraz ograniczenia przebywania na słoncu do minimum .Krem z filterm + 50 i przebywanie w cieniu ewentualnie .Nigdy w pełnym słoncu , bo to dla nas wystawianie się na rzut choroby a potem moze być róznie .
Słonce aktywuje chorobę .  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
drapizenica Junior

|
Wysłany: Czw Cze 18, 2015 9:41 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Cortez. Mam nadzieję, że szybko wszystko się unormuje i będziesz mógł wrócić do domu. Twoja choroba jakoś jest mi szczególnie bliska od pierwszego „czytania”. Może wyda się to dziwne ale się już nawet zastanawiam czy to aby nic przenoszącego się „drogą kropelkową” bo mam bardzo podobne objawy (oczywiście wysokie ANA, też przeciwciała przeciw centromerowe B, też zaczęło się od wysokich gorączek do 39, 40 stopni poprzedzonych kaszlem, oczywiście podwyższone OB. I wysokie CRP, bóle głowy u mnie tylko doszedł ból w stawach kolanowych)czytam i czytam o Tobie a tu nagle widzę, że jesteś nawet z tego samego miasta co ja…zdziwienie. Tak czy inaczej gorąco pozdrawiam i trzymam za Ciebie kciuki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Cze 19, 2015 7:32 am Temat postu: |
|
|
drapizenico a jak wysokie masz ANA? _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |
|