Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pytanie.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karoola72
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Paź 20, 2014 3:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile
Ja tez oczekuje właśnie na ANA 2, z Twojego postu wyczytalam, ze być może dzisiaj juz będziesz miał wynik, długo czekales? Pytam bo ja juz czekam ponad tydzień i zaczynam się niecierpliwic.

Daj znać jak wyniki bo jestem ciekawa co Ci wykryja Smile
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Paź 22, 2014 4:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej.

No Ana 2 jeszcze nie mam, niestety.
Wczoraj miałem dawkę tylko 1 tabletkę Metypred i dzisiaj rano wstaje i 2 bąble z tyłu na głowie. Jeden trochę swędzący, trochę spuchł i zszedł, teraz praktycznie nie czuć. Drugi natomiast grudkowaty, twardy, nie bolący, nie swędzący, w tej chwili jakby guz jakieś 2,5x2,5, twardy nie bolący. Robiłem dzisiaj morfologie leukocyty i monocyty delikatnie podwyższone pewnie po metypredzie, mcv delikatnie obniżone, ob 11, crp 5,69. Zmieniłem rodzinnego lekarza, dzisiaj byłem pierwszy raz. Niebo a ziemia. Powiedział że prawdopodobnie alergia, ale w razie W dał namiary na reumatologa do Bartoszyc, podobno konkretny. Alergologa mam jutro na 18.
Innych objawów na razie nie mam więc może to tylko alergia, ale najgorsza jest nie pewność.
pozdrawiam wszystkich
Powrót do góry
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Paź 31, 2014 5:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie. U mnie lipa. Leze w szpitalu z podejzeniem kolagenozy. Ana 2 profil wyszedl ujemny caly i sie juz cieszylem ze moge cos wykluczyc a tu masz. W tygodniu bol miesni barku z niczego do tego opuchlizna wargi i powieki. Dzisiaj ogdebralem wyniki i tak morfologia ok. W moczu bialko 20 mg. Crp 18,4. Na dloni wewnatrz rumien wielkosci obraczki po srodku jakby taki ptaszek jasniejszy, ehh. Jakby ktos poinstruowal to moge wkleic zdjecia, przepraszam za bledy pisze z telefonu. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Paź 31, 2014 5:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Leżysz w szpitalu to pokaz to lekarzom, poczekaj cierpliwie na dalsze kroki lekarzy z oddziału .
pozdrawiam
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Paź 31, 2014 5:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem w tym ze leze w ketrzynie i lekarz powiedzial ze za duzo to oni mi nie powiedza, ale od poniedzialku bede latwil przeniesienie na Olsztyn i zobaczymy, ale w stresie jestem i mysli roznych mnostwo.
Powrót do góry
Ri
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Paź 31, 2014 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mateusz, nie pomogę Ci w kwestii zdjeć ani wyników. Napiszę tylko, że nerwy na pewno Ci nie pomogą. Warto wziąć na wstrzymanie i poczekać na rozwój wypadków. Z doświadczenia wiem, że chwalenie się swoją "wiedzą" medyczną przed lekarzami raczej nie jest dobrze odbierane, a ich dociskanie niewiele da.
Sama z doświadczenia wiem, że szpital wiąże się z zupełnie innymi emocjami, gonitwami myśli i strachem "co to dalej będzie". Warto wziąć 10 głębokich oddechów, poczekać na to co powiedzą i poprosić o dalsze wskazówki. Wiem, ze łatwo się mówi - ale ja dziś z perspektywy czasu jestem o tyle mądrzejsza, ze wiem ze uratować może nas tylko spokój Smile Niewiele zmienisz, co ma być to i tak pewnie będzie a Ty powinieneś próbować ograniczyć swój stres. Czasem wpadamy w niepotrzebną pętlę nerwów i strachu. Wiem, ze to wszystko jest bardzo trudne, ale tak już jest ze musimy przez to przejść. A łatwiej będzie mając w sobie spokój. I jeszcze jedno - jak niedawno powiedziała mi jedna z pań doktor "nie tak łatwo się rozpaść" Wink
Powrót do góry
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lis 01, 2014 7:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki Ri. Pytanko techniczne Very Happy ile u was utrzymuje sie rumien obraczkowaty?
Powrót do góry
alva_alva
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lis 01, 2014 11:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz na myśli rumień krążkowy? Taki ci się pojawił?

Ta pokrzywka, którą opisywałeś z dolegliwościami jelitowymi, CRP podwyższone, do tego białko w moczu. Może to jest laukocytoklastyczne zapalenie naczyń, do których zalicza się także pokrzywka naczyniowa z objawami ogólnymi i tutaj najczęściej dotyka to nerek, mogą pojawiać się dolegliwości brzuszne właśnie. To nie musi być związane z toczniem czy chorobą tkanki łącznej i ANA mogą być ujemne przy tym. Co mówią lekarze?
Powrót do góry
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lis 01, 2014 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na razie nic. W poniedzialek bede zalatwial przeniesienie na wojewodzki. Czerwono purpurowy wykwit wielkosci 50 groszy na srodku taki jasniejszy ptaszek, dzisiaj juz praktycznie zniklo.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lis 01, 2014 12:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

alva tu masz odpowiedz na Twoje pytanie

mateusz1208 napisał:
Problem w tym ze leze w ketrzynie i lekarz powiedzial ze za duzo to oni mi nie powiedza, ale od poniedzialku bede latwil przeniesienie na Olsztyn i zobaczymy.

Napisałas duzo ale nie ma w tym odpowiedzi na pytanie Mateusza - skad Ty bierzesz te diagnozy ? Taki rumien moze miec bardzo duzo przyczyn- wystarczy prostszy i pierwszy z brzegu np Zespół sjogrena - rzecz jasna to tylko przykład , co to jest ? nie wiem

Dobrze by było poprosić o konsultację u dermatologa- na razie zrob zdjęcie- będzie to być może pomocne dla lekarzy i konkretnej diagnozy
alva_alva
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lis 01, 2014 12:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krążkowy rumień utrzymuje się dłużej, nie znika na drugi dzień ani po kilku godzinach i raczej nie występuje jako pojedyncza zmiana w jednym miejscu. Pokrzywka naczyniowa utrzymuje się średnio 3 dni w jednym miejscu w przeciwieństwie do zwykłej pokrzywki, która znika w ciągu 24 godzin.

Monika B napisał:

Taki rumien moze miec bardzo duzo przyczyn- wystarczy prostszy i pierwszy z brzegu np Zespół sjogrena - rzecz jasna to tylko przykład , co to jest ? nie wiem

A ty skąd bierzesz Moniko swoje diagnozy? Ja też nie wiem co to jest. Ty napisałaś, że może to być Sjogren , a ja że może to być np. leukocytkolastyczne zapalenie naczyń albo... tysiąc innych rzeczy
Powrót do góry
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lis 01, 2014 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No u mnie juz praktycznie go nie ma, jest ledwo widoczny, skóra nie zmieniona, gładka. Sam nie wiem. Wrzucilbym zdjęcia ale niestety nie potrafię. [/img]

Podpowie ktos jak wrzucic fotke?

Niestety rumień na dloni troche nabral koloru i obok pojawila sie jeszcze jedna plamka wielkosci nie całego grosza.
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lis 02, 2014 10:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tutaj masz wyjasnione jak wstawic fote:

http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1830&start=0

Korzystaj z wyszukiwarki a sam znajdziesz informacje zanim ktoś Ci link podrzuci.Wink
Proponuje zapoznac sie z przyklejonymi tematami-sa tam wskazowki, zasady, info odnosnie forum i jak z niego korzystac.

Pozdrawiam Smile
mateusz1208
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Lis 02, 2014 10:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieje ze bedzie mozna otworzyc.
Powrót do góry
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lis 02, 2014 11:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaki ładny chlopak.... Very Happya tak powaznie to mi wyglada to na rumien,tak mi sie wydaje
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: