Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Plaquenil, QUENSYL
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 25, 26, 27  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Paź 01, 2014 3:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie odstawia się leków ktore bierze się długotrwale- antybiotyk nie raz będziesz brała , bo nie jeden raz będziesz chora.
Gyby odstawiać wtedy inne leki to leczenie nasze nie miałoby zadnego sensu .

O odstawieniu leku decyduje tutaj tylko i wyłącznie lekarz prowadzący. ktory ten lek przepisał.
nawet o to innego lekarza nie pytaj - zapamiętaj sobie to na zawsze Wink Very Happy
nabu
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Paź 01, 2014 5:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

usunięty

Ostatnio zmieniony przez nabu dnia Nie Gru 21, 2014 10:52 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 01, 2014 5:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nabu ja zażywałam arechinę i brałam antybiotyk oraz inne leki różnego kalibru.Tak jak napisała Monika tylko lekarz prowadzący decyduje o odstawieniu.

Powrót do góry
Jowita
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Paź 02, 2014 12:08 pm    Temat postu: Plaquenil 200 mg tbl flm 200 mg (blister) 1x60 ks Odpowiedz z cytatem

Witam, jeśli kogoś ciekawi cena Plaquenil 200 mg tbl flm 200 mg (blister) 1x60 ks to dzisiaj będąc w Czechach zapłaciłam 242,40 CzK.
Ri
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 29, 2014 11:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie dot. Plaquenilu do osób, które sprowadzają go z Czech. Jak powinna wyglądać recepta?
Lekarz mówił, że wolałby, żebym ściągała z Anglii lub Francji, ponieważ w Czechach teraz są jakieś obostrzenia dotyczące tego jak ma być rozpisana recepta i może się nie udać tam zakupić. Do Czech jednak bliżej niż do Francji, więc wolałabym u sąsiadów Smile
To prawda, że ciężko z zakupem? Recepta musi być wypisana po łacinie? Musi zawierać jakieś konkretne dodatkowe informacje?
Powrót do góry
Jowita
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Paź 29, 2014 1:16 pm    Temat postu: PLAQUENIL Odpowiedz z cytatem

Ja miałam wypisaną recepty w języku polskim tak jak typowa polska recepta.
w opisie: PLAQUENIL (TABL.) 0,2 G
ilość 2 op. po 60 TABL.
Dawkowanie: 1x1 tabl.
Jowita
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Paź 29, 2014 1:19 pm    Temat postu: PLAQUENIL Odpowiedz z cytatem

Acha żadnych problemów z wykupieniem recepty nie miałam ( wykupiona w miesiącu wrześniu). Very Happy
Pozdrawiam
boguslaw4321
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Paź 29, 2014 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I ja też nie mam problemów z wykupieniem recepty.
Kupuję w dowolnej aptece w Polsce, która współpracuje z hurtownią zajmującą się importem leków (na pewno można znaleźć taką w każdym większym mieście) i płacę 2 x 3,20 zł za 2 x 60 tab. 200 mg oryginalnego produktu Sanofi Aventis.
Właśnie przedwczoraj otrzymałem listem poleconym z MZ kolejną zgodę na zakup refundowany Plaquenil.
Zachęcam Ri do poczytania kilku stron wstecz w tym wątku - jest bardzo dokładnie opisana procedura uzyskiwania zgody Min. Zdrowia na zakup i refundację Plaquenilu. To banalnie proste. Dwa listy polecone (do konsultanta wojewódzkiego i potem do MZ) i złożenie recepty ze zgodą na refundację do apteki. Sprawdzona ilość to 120 tab. , zgodę wydają bez problemu.
U mnie w Warszawie jest łatwiej i szybciej, bo wszystko jest na miejscu, ale ta procedura jest skuteczna z dowolnego miejsca w Polsce.
Very Happy Very Happy Very Happy
Ri
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 29, 2014 3:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

boguslaw4321 Dzięki za info. Czytałam poprzednie strony Smile Mi chodzi jednak o samodzielny zakup - nie przez import docelowy. W sensie wsiadam w samochód, jadę i kupuję Smile I stąd pytanie jak z receptą. Myślę, że co do recept przechodzących przez MZ może nie być specjalnych wymagań.
Powrót do góry
Jowita
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Paź 29, 2014 4:25 pm    Temat postu: Plaquenil Odpowiedz z cytatem

Tak jak napisałam miałam wypisaną receptę przez lekarza w języku polskim
wykupiłam w Czechach bez problemu na 100% odpłatności pod koniec września bez żadnych problemów. 60 tabl. zapłaciłam 242,40 CZK. Mój lekarz wystawia receptę nawet na cztery opakowania i wykupuję w dogodnym dla mnie terminie w Czechach bez żadnych problemów w czeskiej lékárni.
boguslaw4321
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Paź 29, 2014 4:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesienią ub. roku, zanim "udrożniłem" MZ, telefonowałem do aptek i na Słowację i do Czech. Powiedzieli mi, że wystarczy zwykła recepta wypisana po polsku. Z tym że na Słowacji chcieli, żeby recepta miała datę nie wcześniejszą niż 7 dni, natomiast Czesi powiedzieli mi, że mogą być nawet 2 tygodnie. No ale to była tylko rozmowa.
Ludzie na forum piszą że te kierunki są bardzo skuteczne, więc jeśli masz blisko, ta oczywiście - jedziesz, kupujesz i masz.
Ri, pozdrawiam Very Happy
i powodzenia!
Ri
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 29, 2014 4:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jowita, boguslaw4321- dzięki. Chyba zaryzykuję w takim razie Smile Z Warszawy więc mam kawałek, ale łatwiej niż do Francji Wink
Powrót do góry
alva_alva
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 29, 2014 7:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja receptę wypisaną po polsku wysłałam pocztą i za kilka dni dostałam paczkę z lekiem.
Powrót do góry
Ri
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 04, 2014 8:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Alva, wysłałaś do apteki w Czechach?
A czy próbował ktoś zamówić ostatnio przez jakąś aptekę internetową? Skądkolwiek Smile Celnicy przepuszczają takie przesyłki?
Powrót do góry
alva_alva
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 04, 2014 9:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ri napisał:
Alva, wysłałaś do apteki w Czechach?
A czy próbował ktoś zamówić ostatnio przez jakąś aptekę internetową? Skądkolwiek Smile Celnicy przepuszczają takie przesyłki?

Tak, wysłałam receptę poleconym, za kilka dni przyszła paczka. Nie wiem co było napisane jeśli chodzi o zawartość przesyłki. Pewnie nie wpisali, że leki tylko coś innego. Z tej apteki znajoma też zamawiała jakieś suplementy diety , które nie są dostępne u nas w Polsce. Przysłali paczkę za kilka dni, za pobraniem.
Namiary mam z oddziału od lekarza.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 15 z 27

Skocz do: