|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anita79 Junior

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2014 1:44 pm Temat postu: Załamana mama |
|
|
Witam. Nie wiem od czego zacząć...jestem tu w sprawie mojej 17,5 letniej córki. Trafiłam tutaj z powodu jej stanu zdrowia, ponieważ nikt nie wie co jej jest. Jako dziecko sporo chorowała, sporo przyjmowała antybiotyków. W wieku 9 lat zachorowała na szkarlatynę, gdzie na reumatologii walczyliśmy z wysokim ASO. Po tym okresie jakby trochę mniej chorowała (powiedzmy antybiotyk 2 razy do roku).
Ale od jakiegoś czasu znów coć się zaczęło dziać, skończyły się „zwykłe” infekcje a doszły inne dziwne objawy, które się kupy nie trzymają...trafiliśmy do szpitala z podejrzeniem skazy krwotocznej, później hematologia...mnóstwo badań i żadnej diagnozy.
Oto objawy mojej córki (pisane chaotycznie):
1.Okresowa małopłytkowość
2.Funkcja płytek-prawidłowa
3.Częsta niedokrwistość, niewielka anemia
4.Nadkrzepliwość - czynnik VIII 205
5.Ana – ujemne
6.Dziwne zmiany pod pachami, lekarz rodzinny stwierdził grzybicę ale maści na grzybice nie pomagają, Pimafucort troche złagodził te zmiany ale całkowicie nie zniknęły
7.Okresowe bóle kolan ( przez ostatnie 2 miesiące bolą oba)
- nie ma obrzęku, RTG w normie, OB 15, CRP w normie
8.Bóle brzucha
9.Bóle głowy
10.Drażliwość, różne stany emocjonalne
11.Bardzo obfite miesiączki
12.Temperatura ciała – często obniżona
13.Tendencja do zimnych rąk i stóp
14.4 lata temu na węźle pod pachą pojawiło się dziwne zgrubienie które samoistnie szybko zginęło
15.Reszta badań w normie
Jak mi się przypomni coś jeszcze to napiszę.
Lekarz hematolog twierdzi, że to raczej nie toczeń. A może się myli?
Błagam o wypowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2014 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Hej Anita.
Po pierwsze cieplutko witam na forum.
Przykro mi z powodu dolegliwosci Twojej corki..
Objawy jakie opisalas nie sa typowe dla tocznia..
Brak rumienia, przeciwcial, bol stawow jest raczej wedrujacy, niesymetryczny...
Robilas jej RF ?
Z tego co napisala nie ma przeslanek do takiej diagnozy.. Zaznaczam, ze lekarzem nie jestem, jakowoz objawy sa niepokojace i mam nadzieje, ze lekarze szybko rozwiklaja zagadke, wprowadza odpowiednie leczenie i cora poczuje sie lepiej. Trzymam kciuki!
Pozdrawiam.
Edit:
Czy dlonie i stopy sinieja, bledna? Bola? -pisalas o ich obnizonej temperaturze.
Dostajecie leki na rozcienczenie krwi??? _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2014 2:36 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum.
Wysłałam Ci pm  _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
- Szynszyle i mamusia"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2014 4:18 pm Temat postu: |
|
|
Witaj naprawdę ciężko coś doradzić. Dużo zdrówka dla córki życzę. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2014 4:43 pm Temat postu: Re: Załamana mama |
|
|
anita79 napisał: |
3.Częsta niedokrwistość, niewielka anemia
6.Dziwne zmiany pod pachami, lekarz rodzinny stwierdził grzybicę ale maści na grzybice nie pomagają, Pimafucort troche złagodził te zmiany ale całkowicie nie zniknęły
7.Okresowe bóle kolan ( przez ostatnie 2 miesiące bolą oba)
- nie ma obrzęku, RTG w normie, OB 15, CRP w normie
9.Bóle głowy
10.Drażliwość, różne stany emocjonalne
11.Bardzo obfite miesiączki
12.Temperatura ciała – często obniżona
13.Tendencja do zimnych rąk i stóp
|
Te objawy mogą oznaczać niedoczynność tarczycy, zwłaszcza drażliwość, obfite miesiączki, niska temperatura ciała, zimne ręce oraz stopy i bóle kolan. Przy Hasi bolą właśnie w pierwszej kolejności kolana i często tylko kolana.
Jeśli to by była niedoczynność tarczycy rzeczywiście i to np. na tle Hashimoto, to może już łatwiej by było wyjaśnić np. bóle brzucha i anemię. Co do zmian pod pachami, to przy niedoczynności tarczycy skóra jest sucha, łatwo się zaciera i drażni, ale poza tym przy Hasi lubią czasem pojawiać się też jakieś wysypki, uczulenia itp. Co na to dermatolog? Może trzeba pobrać wycinek z tych zmian?
Czy miała robione Ft4, Ft3 i TSH? Jeśli tak to ile razy. WIt B12, żelazo, ferrytynę?
Lipidogram miała robiony?
Na tocznia raczej to nie wygląda, więc nie ma co się bać na zapas. Poza tym nawet i tocznia się leczy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2014 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2014 8:27 pm Temat postu: Re: Załamana mama |
|
|
Witaj.
Alva trafiła w samo sedno:
alva_alva napisał: |
Na tocznia raczej to nie wygląda, więc nie ma co się bać na zapas. Poza tym nawet i tocznia się leczy. |
Objawami toczniowymi raczej bym tego nie nazwał. Chyba, że choróbsko "coś kombinuje" i zapowiada się w ten sposób dla zmyły.
Mogę natomiast dodać, że choroby nie ma co się bać, tylko podjąć z nią walkę. Jak widzę, taka została już podjęta, więc trzymam kciuki za szybką diagnozę i szybkie wyjście na prostą. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
anita79 Junior

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 8:09 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję Wam za wypowiedzi. Pisałam bardzo spontanicznie, może nieskładnie. Trafiłam do wspaniałej Pani hematolog. Zrobiła jej bardzo dużo badań. Nie mam jeszcze wszystkich, i dopiero wchodzę w ten temat, nie znam jeszcze symboliki, ale jeśli pozwolicie za tydzień podzielę się wynikami.
Ja w ogóle nie znałam tej choroby. Ale bo wykonanych badaniach (jeszcze nie wynikach) i niektórych objawach doszłam w jakim kierunku jest badana. I jak w necie przeczytałam, że z tą chorobą żyje się minimum 5 lat, a połowa dożywa "aż" 20 lat, to po prostu mi się żyć odechciało.
Dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 8:25 am Temat postu: |
|
|
Te 5 lat oznacza tylko tyle, że taki zakres czasowy interesuje naukowców. Ile naprawdę będziemy żyć nie wie przecież nikt. _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter." |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 9:15 am Temat postu: |
|
|
Te 5 lat to koszmar jakiś , dobrze że jak zachorowałam to nie było internetu.
Czasem czytając informacje w necie można paść na zawał , dlatego nie warto za dużo czytać ,
Ja choruję raptem 25 lat.
Pluskotka taki zapis to czysta głupota . _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
anita79 Junior

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 9:43 am Temat postu: |
|
|
Powiedzcie mi proszę, ten rumień na twarzy to jakoś bardzo widać? I czy cały czas czy tylko jak choroba się zaostrza? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 9:55 am Temat postu: |
|
|
Rumien może ale nie musi wystepowac. Niektórzy maja caly czas, inni przy zaostrzeniu, ma jeszcze inni wcale.. Wazne sa wyniki badan oraz inne objawy.. Grzes mielismy kryteria. ? Poszukam i wkleje link.
Na temat mitycznych 5 lat rozmow bylo juz wiele ...
Po krotce-bujda.
Pozdrawiam.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 9:56 am Temat postu: |
|
|
Rumień na twarzy czasem widać mocno czasem nie , zależy też od nasilenia choroby.
Ja osobiście nie miałam do czynienia ( w sumie raz ale przeszło 20 lat temu, i nie pamiętam za wiele )z motylem więc z doświadczenia nie powiem .
Wpisz w wyszukiwarkę i wyskoczy Ci trochu tematów dziewczyny opisywały . _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 10:04 am Temat postu: |
|
|
Znalazłam, proszę:
"Rozpoznanie Na początku choroby rozpoznanie TRU może być przyczyną dużych trudności. Pomocne są kryteria diagnostyczne podane przez ARA, zmodyfikowane w 1982 r. (tabela 1).
Za pewnym rozpoznaniem tocznia przemawia spełnienie co najmniej czterech spośród 11 kryteriów, przy czym kryteria mogą być spełnione w chwili badania i/lub w wywiadzie. Spełnienie dwóch lub trzech kryteriów pozwala na rozpoznanie choroby toczniopodobnej (lupus-like disease). U ok. 5% chorych nie wykrywa się obecności przeciwciał przeciwjądrowych. Rozpoznaje się wtedy toczeń seronegatywny (ANA-negative SLE). Nie można rozpoznać TRU, jeżeli chory nie spełnia żadnego z kryteriów immunologicznych choroby, tzn. kryteriów 10 lub 11.
Tab.1. Kryteria klasyfikacyjne ARA dla TRU (modyfikacja z 1982 r.)
1. Rumień twarzy w kształcie motyla.
2. Rumień krążkowy.
3. Nadwrażliwość na światło.
4. Owrzodzenia jamy ustnej.
5. Zapalenie lub ból stawów - dotyczące co najmniej dwóch stawów, bez nadżerek w obrazie rtg.
6. Zapalenie błon surowiczych - opłucnej lub osierdzia, stwierdzone w wywiadzie lub w chwili badania.
7. Zmiany w nerkach - utrzymująca się proteinuria powyżej 0,5 g/dobę i/lub obecność wałeczków nerkowych w moczu.
8. Zaburzenia neuropsychiatryczne - napady drgawek lub psychoza (po wykluczeniu przyczyn polekowych, metabolicznych, mocznicy).
9. Zaburzenia hematologiczne - anemia hemolityczna z retykulocytoza lub limiopenia (poniżej 1500 w 1 mm3), lub leukopenia (poniżej 4000 w 1 mm3), lub trombocytopenia (poniżej 100 000 w 1 mm3)
10. Zaburzenia immunologiczne - obecność komórek LE lub przeciwciał do nDNA, lub przeciwciał do Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne testy kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków.
11. Przeciwciała przeciwjądrowe - w mianie uznanym za nieprawidłowe, badane metoda immunofluorescencji lub inna odpowiednia. " _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 10:25 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum
Ja też ponowie pytanie alvy o tarczyce, czy miała robione TPO, i ft3 i ft4, ja mam dużo objawów Twojej córki i teraz wyszło że mam hashimoto, może spróbujcie w tym kierunku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|