|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 09, 2014 10:40 am Temat postu: kinatro |
|
|
a sprawdzałeś czy nie masz tężyczki utajonej, prostym objawem jest m.in. zbadanie objawu Chwostka, jeśli jest dodatni, to może to być tężyczka. Ja miałam podobne samopoczucie do Twojego, przeszłam masę lekarzy i rehabilitantów i w końcu diagnoza tężyczka utajona
może warto się nam przedstawić ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kintaro Junior

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 3:28 pm Temat postu: |
|
|
a czy też miałaś takie dolegliwości jak ja? tzn bóle mięśni? |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 4:42 pm Temat postu: |
|
|
Nie wydawaj juz pieniędzy na kolejne badania tylko odwiedź neurologa.
A kolega/ koleżanka wyżej jak juz rzuca pojęciami to niech od razu wyjaśni o
co chodzi, a nie ludzi straszy.
Odruch chwostka ma całe dzikie mnóstwo człowiekow. Owszem świadczyć on moze o obecności tezyczki, ale także o "normalnych" niedoborach elektrolitów.
Związek ma to z niedoczynnością przytarczyc. Neurolog jeśli bedzie potrzeba skieruje Cie na "próbę tezyczkowa". Zdecydowanie nieprzyjemne badanie. _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
- Szynszyle i mamusia"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 10:18 pm Temat postu: |
|
|
tężyczka jawna jest spowodowana chorobami przytarczyc i najczęściej objawia się napadami tężyczkowymi - z powodu niedoboru wapnia. Natomiast tężyczka utajona jest spowodowana niedoborem magnezu, który we krwi może mieć dobre parametry a brakuje go w mięśniach. Często chorują na nie osoby bardzo aktywne sportowo, ambitne, zestresowane. Objawów tęzyczki utajonej jest mnóstwo, każdy przechodzi ją inaczej, ale do objawów zalicza się m.in. depresję, lęki, zawroty głowy, omdlenia, bóle mięśniowe, stawowe, kostne, nadmięrne napięcie mięśni, drętwienia, mrowienia szczególnie kończyn dolnych i górnych.
Ja nigdy nie miałam skurczu w łydkach, a tężyczka utajona objawiała się drętwieniem, mrowieniem kończyn, osłabieniem, zawrotami głowy, nadmiernym napięciem mięśni szczególnie w odcinku lędźwiowym i kończyn dolnych. Przeszłam masę rehabilitacji, akupunkturę, dry needing. Miałam podejrzenie SM, i dopiero suplementacja magnezem oraz antydepresant (2 miesiące go brałam) bardzo mi pomogła.
Nie straszę tu kolegi tężyczką bo tężyczka utajona nie jest straszna a znając inne osoby z tą chorobą późno jest diagnozowana.
jeśli chodzi o badanie emg - próba tężyczkowa - przed zrobieniem czytałam, że jest ciężkie do przetrwania, ale ja nie miałam takich odczuć, tylko wkłucie igły mnie troszkę bolało. Ale ja miałam wynik dodatni na jeden plus, może przez to nie odczułam badania jako nieprzyjemne.
jeśli chodzi o badanie emg - próba tężyczkowa - przed zrobieniem czytałam, że jest ciężkie do przetrwania, ale ja nie miałam takich odczuć, tylko wkłucie igły mnie troszkę bolało. Ale ja miałam wynik dodatni na jeden plus, może przez to nie odczułam badania jako nieprzyjemne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 10:28 pm Temat postu: |
|
|
Michał u mnie choroba objawiała się identycznie jak u Ciebie, nie mogłam zrobić więcej jak 10 metrów pieszo, bo bóle nóg mi na to nie pozwalały. Dzisiaj myślę o biegu sylwestrowym na 10 km. Lekarze podejrzewali nawet stenozę kanału kręgowego, bo tak nie mogłam chodzić. Nie jestem lekarzem, ale wiem co przeszłam zanim wykryto u mnie tężyczkę utajoną. Ja przed tężyczką miałam dużo ciągłego stresu do tego bardzo intensywnie ćwiczyłam i musiałam wytracić dużo elektrolitów, których nigdy nie uzupełniałam. Weź sobie kup magneb6 firmy sanofi, np magneb6 fast i zwykłe, pouzupełniaj przez tydzień i zobaczysz czy lepiej się poczujesz
proszę o przedstawienie się i zapoznanie się z Regulaminem forum oraz Nietykietą i Instrukcją obsługi forum |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 10:40 pm Temat postu: |
|
|
Jak pójdzie do neurologa, to neurolog i tak pewnie będzie chciał zrobić EMG.Bez przesady, że EMG takie straszne. Da się spokojnie przeżyć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 11:07 pm Temat postu: |
|
|
Jakbyś dokładnie przeczytała wątek kolegi to byś wiedziała, że zażywa magnez. _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 11:11 pm Temat postu: |
|
|
Aklepka, czytaj uwagi pozostawione przez moda.
Powodow może byc mnóstwo i tylko lekarz podparty badaniami, wiedza medyczna, doswiadczeniem i wywiadem z pacjentem jest kompetentny do postawienia diagnozy.
Opisane dolegliwości wystepuja również podczas przebiegu-stwierdzonej juz- chlamydii. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kintaro Junior

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 9:27 am Temat postu: |
|
|
Witam,
19 listopada jestem umówiony do lekarza neurologa. Na pewno wspomnę mu o tej tężyczce i chlamydii, w ogóle to wezmę ze sobą wszystkie badania. Ostatnio też przeczytałem o zespole łagodnych fascykulacji - też mu o tym wspomnę. Przeczytałem jeszcze o boleriozie, że wyniki często wychodzą negatywnie, mimo, że mamy ją w organizmie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 10:42 am Temat postu: |
|
|
Z wieloma chorobami tak jest, ze dają objawy, a nie dają wyniku. Tak ja Ewela mówi, podobne objawy daje chlamydia, która teoretycznie wyszła pozytywna.
Pani z laboratorium moze i wiedzę ma, ale nie jest lekarzem. _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|