Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lewaania Junior

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 4:23 pm Temat postu: Powitanie |
|
|
Witam wszystkich. Jestem tutaj po raz pierwszy, ale myślę, że nie ostatni.Kilka dni temu zdiagnozowano u mnie toczeń rumieniowaty i tak przeglądam internet w poszukiwaniu wiadomości o tej chorobie. Oprócz wyników ANA1, gdzie stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych w mianie 1:1000 dających na komórkach HEp-2 obraz świecenia homogenny i ziarnisty. Badanie wykonano metodą immunofluorescencji pośredniej. Metodą immunoblotu stwierdzono obecność przeciwciał przeciw:NRNP,SM,RO-52 rekombinat,SSB,SCL-70,JO-1,CENP B,DSDNA,Nukleosomy,Histony i Białko rybosomalne - UJEMNE a SSA +++ silnie dodatni. Mam także reumatoidalne zapalenie stawów, rwą mnie dłonie , przeguby, kolana i stopy, często mam lodowate dłonie. Sztywnieje mi szyja.
Od kilku lat mam uregulowaną niedoczynność tarczycy no i najgorsze to okropnie się męczę i od razu oblewam się potem. Zwykłe sprzątnie gdzie się nachylam to mokra szyja i włosy i czerwień na twarzy która może utrzymywać się do wieczora. I postanowiłam jechać na potwierdzenie tej diagnozy do innego lekarza reumatologa do dr Piotrowskiej Eleonory. Czy dobrze robię? Proszę o podpowiedź.
_________________ pozdrawiam wszystkich cierpiących.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 5:00 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Ostrożności nigdy dość, tym bardziej, że podajesz dość dokładne wyniki świadczące o tym, że "siedzisz" w temacie.
Powodzenia w walce z objawami, aby możliwie szybko ustąpiły. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lewaania Junior

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 5:21 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Łukaszu F. Sama próbuję ustalać sobie priorytety, ale trzeba słuchać dobrych rad.... Pozdrawiam _________________ pozdrawiam wszystkich cierpiących.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 5:31 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum Nie podpowiem bo nie znam się na tych wynikach i nie mam pojęcia o czym one świadczą. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 5:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie.
Jeśli Cię ,coś nurtuje warto sprawdzić u innego lekarza.
Ja osobiście też nie znam się na przeciwciałach tutaj masz do poczytania o przeciwciałach .
Życzę zdrowia .
W razie jakbyś szukała jakiś tematów na forum pomocna będzie wyszukiwarka _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 6:31 pm Temat postu: |
|
|
witaj
Wiem ze na forum jest więcej osob jest ktore się tak pocą , ja także- nic nie pomaga , więc jesli znajdziesz sposób na to- to podziel się
Mnie mówiono ze takie pocenie się wynika z brania sterydów , ale w sumie po latach leczenia wszystko można w ten sposob tłumaczyć.
Konsultować się zawsze warto , tam bardziej na początku jak pada diagnoza
Twoje przeciwciała mogą także występowac przy RZS, ktorego jesteś " posiadaczką ", tym bardziej warto się konsultować.
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Witaj! Mam takie same wyniki przeciwciał jak Ty tylko w mianie 1;640 i na chwilę obecną jestem zbywana przez reumatologów Na jakiej podstawie stwierdzono u Ciebie toczeń? |
|
Powrót do góry |
|
 |
lewaania Junior

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 7:01 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za wpisy i dobre słowa:meguchna, oraz za wskazówki agnieszka29
(poczytałam o przeciwciałach . Moniko B pociłam się wcześniej a sterydy biorę od 28 października br. i to po 1 tabletce Metypred, ale wezmę to pod uwagę. Jak tylko coś się dowiem i oczywiście spraktykuję na sobie tp podzielę się z Wami. Tylko wiesz według starej zasady: co dla mnie jest dobre to dla Ciebie nie musi .
barbgro- 28 października br dowiedziałam się,że to toczeń . Mojej pani doktor opowiedziałam o wszystkich objawach jakie mam i taką dała diagnozę. Lecz.... w czwartek jadę do innego lekarza na "potwierdzenie" lub negację(chociaż w to wątpię-ale wierzy mój mąż ).
Nie wiem czy mogę, ale szukaj innego lekarza, albo jeśli masz tylko wyniki ANA to czytając o przeciwciałach dowiesz się, że same wyniki ANA to nie musi być toczeń.
pozdrawiam _________________ pozdrawiam wszystkich cierpiących.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
renia79 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 7:58 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum
życzę Ci rozwiania wątpliwości, bądź dowiedzenia się w 100% z czym walczysz, jak sie wie z czym się walczy od razu łatwiej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 8:48 pm Temat postu: |
|
|
no z ana 3 mam właśnie SSA silnie pozytywne dlatego się zastanawiam jakie mają podstawy by stwierdzić toczeń... W przyszłym tygodniu jadę na kwalifikację szpitalną do IR w Warszawie z całego serduszka życzę Ci powodzenia a z doświadczenia powiem Ci że lepiej wiedzieć z czym walczysz ale jedź potwierdź diagnozę gdzieś indziej. A byłaś gdzieś na oddziale?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bartosz Junior

|
Wysłany: Sro Lis 12, 2014 12:44 am Temat postu: |
|
|
Hej!
Pytać warto. No i jeżeli chcesz być pewna diagnozy, to można, a nawet trzeba się konsultować
Życzę szybkiego zapewnienia diagnozy, no i poprawy stanu.
Pozdrawiam cieplutko  _________________ Jeder Mensch lebt wie ein Uhrwerk,
Wie ein Computer programmiert. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 12, 2014 10:41 am Temat postu: |
|
|
No to ja z nalym poslizgiem-wybacz eweli -witam cieplutko na forum.
Mysle, ze warto sie skonsultowac-sama tak uczynilam. Taka konsultacja moze rozwiać watpliwosci lub dac nowe spojrzenie na całokształt.
Najwazniejsze to jak najszybciej wziac byka za rogi!
Trzymam kciuki i pozdrawiam. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 12, 2014 12:03 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 17, 2014 11:21 am Temat postu: |
|
|
Bylas juz sie skonsultowac?
Znalazlas lekarza? _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|