Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 10:49 pm Temat postu: witam się |
|
|
Nazywam sie Ania, jestem z Wrocławia, mam 43 lata. tak jak wcześniej pisałam mam zdiagnozowaną w czerwcu tego roku tężyczkę utajoną. Przez pół roku cierpiałam na straszne bóle i napięcie nóg, bóle w odcinku lędźwiowym, drętwienia kończyn, zawroty głowy.
Próbowałam się ratować m.in. akupunkturą - bardzo mi pomagała, dry needing - też niwelował napięcie mięsniowe ale bóle po kilku dniach wracały.
Jestem niewyżyta sportowo, kocham zumbę , fitness, bieganie i ten rok troche mnie zwolnił na czas diagnozowania.
Dlaczego weszłam na to forum?
Bo w trakcie diagnozowania miałam robione ANA2 i to był jedyny wynik, który był poza normą. Wyszedł mi 1:2560 , ale lekarze mówią, że z tej grupy nie chorobotwórczych. Po pół roku mam zrobić kontrolne badania o poszerzony panel - będę je robiła 21 listopada. Dopóki nie będę miała wyników niewielki lęk siedzi w mojej głowie.
Objawy jakie mam teraz to ból barku i nadgarstka - ortopeda podejrzewa zwyrodnienie - robiłam dzisiaj RTG, pożyjemy zobaczymy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2014 11:25 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Dodatnie ANA to jeden z drogowskazów prowadzących do diagnozy. Tym niemniej, droga bywa często kręta. Mam nadzieję, że lekarze szybko ustalą co jest na rzeczy.
Jeśli chodzi o akupunkturę: jeśli nie szkodzi, możesz próbować. Chociaż zdania na temat tej terapii są podzielone (wiadomo, jak w prawie każdym temacie )
Pozdrawiam i trzymam kciuki za postępy. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bartosz Junior

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 12:38 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum
Jak napiszesz, to na pewno ktoś pomoże w każdym temacie  _________________ Jeder Mensch lebt wie ein Uhrwerk,
Wie ein Computer programmiert. |
|
Powrót do góry |
|
 |
renia79 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 9:06 am Temat postu: |
|
|
witaj na forum  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 10:46 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum.
Co do tej tężyczki to miałaś robiony Parathormon?
Wynik Ana daje do myślenia. Powinnaś odwiedzić reumatologa, aby poszerzył diagnostykę. Piszesz cos o lekarzach, ale nie piszesz jacy to specjaliści. _________________ "-Synku jakie zwierzęta mają duże uszy?
- Szynszyle i mamusia"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 1:26 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 12, 2014 10:51 am Temat postu: |
|
|
Ja rowniez witam na forum
Mam badzieje, ze sie szybko tutaj zaklimatyzujesz.
Czekam na odpowiedz z Aiwka.
Na ta chwilke: glowa do gory, cyc do przodu!  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 12, 2014 11:13 am Temat postu: |
|
|
Witam i ja ciepło i serdecznie:)* _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bratek Kadet

|
Wysłany: Czw Lis 13, 2014 7:30 am Temat postu: |
|
|
Witaj!
Ja mam zdiagnozowany RZS,ale z niespecyficznymi objawami.
Piszesz o bólu barku- to także mój problem więc jak ktoś o nim pisze, to nadstawiam ucha:))
Mnie reumatolog powiedział, że to niespecyficzne miejsce dla chorób reumatycznych... A jednak wiele osób tu o nim wspomina.
Diagnozy życzę! |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnaft Super senior

|
Wysłany: Czw Lis 13, 2014 8:12 pm Temat postu: |
|
|
I ja Cie witam i czekamy na wiadomości z dalszej diagnostyki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
cyryliaa Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 13, 2014 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie  _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją |
|
Powrót do góry |
|
 |
joe alex Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 14, 2014 9:29 am Temat postu: |
|
|
Witam również  _________________ Jeśli kochasz, czas zawsze odnajdziesz nie mając ani jednej chwili. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 24, 2014 2:17 am Temat postu: |
|
|
zaglądam na forum i podczytuję Wasze historie, z nadzieją, że nie mam tocznia.
Co do badania PARATHORMONU, - nie miałam badanego , gdyż tężyczkę miałam utajona z niedoboru magnezu - po suplementacji i psychotropach od 2 miesięcy nie odczuwam objawów tężyczkowych.
Od stycznia zaliczyłam neurologów - zdiagnozowali tężyczkę utajoną potwierdzona badaniem EMG -próba tężyczkowa, ortopedów, endokrynologa i reumatologa.
Czekam na wyniki ANA 2, pierwsze były robione w czerwcu. Moje obecne objawy chorobowe to ból ręki prawej - nadgarstek i ramię (bark), drętwienie dłoni. Od poniedziałku mam zaleconą fizykoterapię - krioterapia, laser, prądy DD.
Biorę ketonal i piroksikam p/bólowo. Mam dużo energii, całe lato przebywałam dużo na słońcu - w związku z tężyczką chciałam wytwarzać wit. D, słońce tolerowałam dobrze.
Z wynikami ANA 2 - będą za 2 tygodnie, mam wrócić do reumatologa.
Rtg barku i nadgarstka wykazało umiarkowane zmiany zwyrodnieniowe, ale wg ortopedy nie powinny wpływać na samopoczucie.
Jak u Was objawiał się początek choroby? |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 24, 2014 3:02 am Temat postu: |
|
|
ostatnio nawet zaczęłam się zastanawiać czy moja tężyczka była tężyczką czy początkiem poważniejszej choroby |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 24, 2014 9:02 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Jak u Was objawiał się początek choroby? |
No coz, u kazdego inaczej.
Nie na jednego scenariusza.
Poczytaj "Pierwsze kroki" -tam sa nasze historie.
Musisz uzbroic sie w cierpliwość. Mam nadzieje, ze kekarze rozwieja Twoje watpliwosci.
Pozdrawiam [/quote] _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|