|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Gru 08, 2014 9:13 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam takie same- tylko ciemniejsze.
zdjęcie w dzien ( najlepiej słoneczny )zrób o ile mozesz .
Tylko że ja mam tego motyla srednio intensywnego . Są dużo bardziej wyrazne podobno. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
alva_alva Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 08, 2014 10:46 pm Temat postu: |
|
|
Widac na tym pierwszym zdjęciu, ale wydaje mi sie, ze było lepiej jeszcze widac na jakimś wcześniejszym zdjęciu. Moj motyl wyglada tak jak bym twarz wyjęła z ogniska i ognisko czuje na skórze. Twój jest łagodny raczej, ale to potrafi przechodzić rozne fazy. Najlepiej pobrać wycinek do badania. Ja mam na policzkach i na środku czoła rumien. Mnie pobierali wycinek z czoła , przy włosach. Nie widac zadnego śladu praktycznie. Gdyby wycinek wykazał tocznia to byłabys juz naprawdę blisko diagnozy przy objawach ogólnych albo chociaż byś dostała te arechine, ktora by moze polepszyła komfort funkcjonowania. Moze warto sie na to zdecydować? Zwróć uwage czy rumien sie nasila od jarzeniówek. Gdyby reagował na jarzeniówki to tym bardziej moga być Twoje podejrzenia uzasadnione. Wycinek mógłby duzo pomoc w rozwiązaniu zagadki albo chociaż troche Cie przybliżyć do diagnozy. Tyle ze trudno pobierać z policzka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 09, 2014 6:35 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez barbgro dnia Czw Sty 08, 2015 1:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Gru 09, 2014 7:16 pm Temat postu: |
|
|
barbgro napisał: |
Czasem on jest dużo bardziej intensywny, zaczęłam zwracać na to uwagę bo poliki są takie chropowate, ewidentnie widać że to nie jest zwykłe zaczerwienienie..... powiedzcie mi proszę czy ten motyl jest tylko przy toczniu czy inne choroby też może obejmować? |
Ta chropowatość to może być nadmierne rogowacenie, która składa się między innymi na obraz tocznia na skórze. Ale wiadomo, że nadmierne rogowacenie to nie jest zaraz toczeń.
Ja zanim zaczęłam brać sterydy, to miałam policzki i czoło tak chropowate, że mogłabym marchew na czole trzeć. Nie dało się z tym nic zrobić. Żadne peelingi nie pomagały. Pomogły szybko sterydy doustne, zwłaszcza końskie dawki w rzucie. Skóra wygładziła się bardzo ładnie,ale jak z dawek zeszłam, to znowu zrobiła się nieco chropowata, jednak nie tak tragicznie jak było.
A masz ten rumień tylko na policzkach czy gdzieś może na czole, na skroniach? Gdyby było bliżej linii włosów, to łatwiej by było pobrać wycinek bez śladu i wtedy badanie by powiedziało skąd to zaczerwienie.
Rumień może być w trądziku różowatym na przykład. Przyczyn pewnie może być jeszcze więcej. Może spróbuj uderzyć do dermatologa też.
Czujesz pieczenie czy szczypanie zarumienionych miejsc albo nadmierne ciepło w tych miejscach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 10, 2014 11:09 am Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez barbgro dnia Czw Sty 08, 2015 1:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Gru 10, 2014 1:06 pm Temat postu: |
|
|
Jak cię skóra nie piecze i nie szczypie, to może jednak to nie jest toczniowe, bo z tego co na forum można wyczytać i co ja potwierdzam, to jednak rumień szczypie, piecze , czerwieni się i objawy nasilają się pod pływem UV.
Na pobranie wycinka owszem, musi dać skierowanie lekarz. Może to być dermatolog albo reumatolog. Mnie w szpitalu pobierano w czasie hospitalizacji. Tyle, że z samego policzka to trochę kiepsko, bo jednak to jest widoczne miejsce. Pobiera się taką specjalną sztancą, takim ołówkiem , który z automatu, w mgnieniu oka wycina kawałeczek skóry.Miałam jeden szew. |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 10, 2014 1:38 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez barbgro dnia Czw Sty 08, 2015 1:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
nabu Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Gru 10, 2014 8:57 pm Temat postu: |
|
|
usunięto
Ostatnio zmieniony przez nabu dnia Nie Gru 21, 2014 10:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 10, 2014 9:25 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez barbgro dnia Czw Sty 08, 2015 1:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
nabu Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Gru 10, 2014 10:38 pm Temat postu: |
|
|
usunięto
Ostatnio zmieniony przez nabu dnia Nie Gru 21, 2014 10:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Czw Gru 11, 2014 9:11 am Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez barbgro dnia Czw Sty 08, 2015 1:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Gru 11, 2014 6:45 pm Temat postu: |
|
|
A mnie się wydaje, że wszędzie jest podobnie, bo.... nie ma wszędzie kasy na badania. Od stycznia będzie jeszcze gorzej z tego co słychać w TV, bo mają usprawnić diagnozowanie chorych onkologicznie kosztem chorych na inne choroby. Nie mam nic do planu, który miałby pomagać diagnozować szybciej chorych na raka, ale kosztem innych pacjentów, to też nieco chore, bo nieleczony toczeń też może się niewesoło skończyć.
To oznacza generalnie, że takich jak my będą jeszcze wolniej diagnozować. Jak ktoś będzie już w mocno ciężkim stanie wskazującym na konkretne problemy ze zdrowiem, to zapewne dostanie diagnozę w końcu i leczenie, tyle, że nikt straconego zdrowia już nie wróci.
Ci co będą w stanie pośrednim będą musieli poczekać aż padną, żeby ktoś im pomógł. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Gru 11, 2014 10:59 pm Temat postu: |
|
|
alva nie porównuj proszę Cię tocznia w początkach chorowania do choroby nowotworowej.
Paranoja ze chorzy onkologicznie czekają po kilka miesięcy na rezonans czy tomograf, potem na zabieg .
W tym roku zmarły na nowotwory dosyć bliskie znajome - dziewczyny 27 lat, 32 lata i 37 lat.Też chciały zyć- miały malutkie dzieci w przedszkolu.
Nie ma kasy , wskaż komu zabrać kasę ? chorym na jakie choroby żeby nam było lepiej- priorytet to ratowanie życia.- potem reszta.
Kasy nie ma - i nikt tu nic nie dołoży. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 9:34 am Temat postu: |
|
|
....
Ostatnio zmieniony przez barbgro dnia Czw Sty 08, 2015 1:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbgro Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 10:05 am Temat postu: |
|
|
....
Ostatnio zmieniony przez barbgro dnia Czw Sty 08, 2015 1:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|