|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorotanka Junior

|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 3:49 pm Temat postu: |
|
|
Hej, chcialam sie podzielic pewnym doswiadczeniem. Jak wspominalam mam rumiem na twarzy, ktory sie zmienia - blednie i czerwieni sie w ciagu dnia kilka razy, do tego skora w tym rejonie ma silnie rozszezone pory... a nigdy nie mialam...
Probowalam w ciagu tych miesiecy roznych sposobow (oklady z rumianku, olejek arganowy, komercyjne kremy) i doszlam do wniosku, ze mi najbardziej pomaga natura:
- emulsja domowej roboty wody wapiennej z oliwa z oliwek
- olejek arganowy zamiast kremu na noc tez pomaga (tylko nie za gruba warstwa, zeby sie nie zatluscic i nie pozamykac porow - jak sie przesadzi mozna troszke zdjac chusteczka higieniczna)
a propos tej skory, czy u Was tez ten rumien tak osyluje intensywnoscia w ciagiu dnia? u mnie pod wplywem stresu i zmeczenia robi sie wrecz krwistoczewony... a jak odpoczywam... jestem wesola to blednie... czy to norma, czy jestem jakims rumianym dziwolagiem...? Wink
pozdrawiam!!!
dorota |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 5:08 pm Temat postu: |
|
|
dorotanka napisał: |
Jak wspominalam mam rumiem na twarzy, ktory sie zmienia - blednie i czerwieni sie w ciagu dnia kilka razy, do tego skora w tym rejonie ma silnie rozszezone pory... a nigdy nie mialam...
a propos tej skory, czy u Was tez ten rumien tak osyluje intensywnoscia w ciagiu dnia? u mnie pod wplywem stresu i zmeczenia robi sie wrecz krwistoczewony... a jak odpoczywam... jestem wesola to blednie... czy to norma, czy jestem jakims rumianym dziwolagiem...? Wink
|
Jak dla mnie to Ty nie masz rumienia toczniowego. Rumień nie znika i nie pojawia się w ciągu dnia. On jest. I nie jest łatwo się go pozbyć.
Prędzej u Ciebie jest problem z naczynkami. Kup sobie krem na cerę naczynkową. Np takie https://www.iwostin.pl/capillin/ _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Kinga ma rację to nie rumień toczniowy
Dorotanka jeśli twój reaguje nie tylko pod wpływem emocji, zmęczenia, czasem pozycji ciała, ale także temp ciała/ otoczenia, czasem po nachlapaniu go wodą i cała masa tego... że raz jest blady raz czerwony... i dosłwonie zmienia się zminutę na minutę to może być ale nie musi nieprawidłowa reakcja układu współczulnego i przywspółczulnego - tak mnie powiedziano choć może wprowadzono mnie w błąd _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 12, 2014 9:27 pm Temat postu: |
|
|
A ja mam i rumien toczniowy i tradzik rozowaty
Rumien toczniowy zmienia swa intensywnosc wraz z aktywnoscia choroby- przy zaostrzeniach jest znacznie bardziej widoczny.
Mozesz smarowac najlepszymi mazidlami a to i tak nic nie da- jak wyciszysz chorobe podstawowa - tocznia, to motylek zblednie ale i tak bedzie widoczny.
To co opisujesz to raczej tradzik rozowaty lub (i) rozszerzone naczynka- intensywnieja przy zdenerwowaniu, szybszym chodzeniu, po alkoholu, zima na mrozie- ja tak mam.
Ten problem mozna zniwelowac i podleczac odpowiednimi dermokosmetykami- tak jak Kinga napisala Iwostin, albo bioderma.. Najlepiej odwiedzic DOBREGO dermatologa, kosmetyczke. _________________
SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorotanka Junior

|
Wysłany: Czw Gru 18, 2014 12:46 am Temat postu: |
|
|
dziękuję Wam za odpowiedź!
skłaniałabym się w stronę abisynkowej wersji, ale reumatolog, która mnie widziała wysłała mnie do dermatologa specjalizującego się w rumieniach towarzyszących chorobom tkanki łącznej. zobaczymy!
narazie używam kremu Oillan balance, którego celem ma być:
-uszczelnianie naczynek
-redukowanie intensywność rumienia
-wspomaganie naturalnych mechanizmów ochronnych skóry
dopiero jeden dzień stosuję, ale dam znać jeśli efekty będą godne rekomendacji...
pozdrawiam!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Gru 21, 2014 12:17 am Temat postu: |
|
|
Na problemy z czerwoną buzią, skłonnością do rumienia, rozszerzonymi naczynkami; nadreaktywnością skóry np. po spożyciu alkoholu, ostrych przypraw, w czasie chłodniejszych dni.
Bardzo polecam ten krem
https://www.iwostin.pl/krem-intensywnie-redukujacy-zaczerwienienia-spf-20/
Rewelacja. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mag Stary wyjadacz

|
|
Powrót do góry |
|
 |
dorotanka Junior

|
Wysłany: Nie Gru 28, 2014 1:45 am Temat postu: |
|
|
kinga i mag - dziękuję za rekomendacje!
ten, który ja stosuję (Oillan) troszkę jakby pomaga...
tzn ja ten mój rumień mam cały czas tylko jego intensywność maleje/rośnie i wydaje mi się, że po tym kremie jest lepiej. jak dokończę wezmę się za Wasze sugestie! dziękuję raz jeszcze! |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Gru 30, 2014 12:48 am Temat postu: |
|
|
moje dłonie co kilka dni wyglądają uroczo
zawsze dzieje sie to po myciu garów albo praniu ręcznym, pokazałam rodzinnej ona coś mówiłą o kontaktowym zapaleniu skóry ale to nie zwędzi nie piecze itp tylko schodzi, gdy zetrę dokłaniej mam spokój do następnego razu. u dermatologa jak byłam to miałam cudne łapeczki i zapomniałam zapytać
zawsze jet tak samo - woda + płyn (gary lub pranie), łapy puchną w trakcie chlapania w wodzie, są zaczerwienione i obrzęknięte - napompowane jak za mocno napompowany materac i ciężko się je zgina, skóra się świeci jak po oliwnce, jest napięta jakby miała pęknąć ale oczywiscie nie pęka - właśnie najbardziej od we str gdzie schodzi po ok dwóch dniach skóra, gdy odpuchnie - po kilku godz już nic nie dokucza, potem tylko niemiłę uczucie brudnych łap od tej schdzącej skóry, nie jest to jakaś tragedia - nie przejmuję się zbytnio bo to nie boli itd tylko że wygląda obrzydliwie
nie sądzę by było to uczulenie, uczulenia na różne srodki zazwyczaj u mnie wyglądają inaczej - czerwone ciapki punktowe, swędzocą jak diabli, piekące itd a czasem sączące się, nastepnie tworzą sie ranki a to zupełnie coś innego.
w sumie może jakbym łapki smarowała kremami to może by problem się zmniejszył przynajmniej wizualnie ale ja nienawidzę kremów itd, zwłąszcza natłuszczajacych - dostaję świra - czuję sie brudna, jedyny krem który jestem wstanie jakoś strawić to nivea soft który stosuje w podbramkowych sytuacjach, ale na to nie pomaga, no może na ok pół godz potem problem wraca i wolałabym pozbyć sie czynnika który powoduje te atrakcje by nie swirować
kurczaczek macie jakis pomysł? zmieniałam płyny do mycia i prania i to samo. Raczej nie woda choć najlepsza nie jest, ale kąpię się w niej, myję łepetynę, zęby, łąpy myję kilkanaście razy na dobę i nic mi nie jest jeśli nie piorę i nie myję garów, spróbuję wyprać coś w żelu do kąpieli - tak dla próby, może metodą prób i błędów wyczaje co to jest, wiec jeśli macie jakieś pomysły to chętnie skorzystam, _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 30, 2014 1:24 am Temat postu: |
|
|
Abi - pranie w żelu do kąpieli będzie raczej rozwiązaniem na krótką metę.
Może powinnaś (na zasadzie "lepiej zapobiegać, niż się potem "bujać"") spróbować używać gumowych rękawiczek - zawsze to ochrona przed wodą i innymi substancjami... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 30, 2014 9:53 am Temat postu: |
|
|
gumowe rękawiczki przy używaniu wszelakich detergentów
po co się męczyć? ja od lat używam, bo płyny do mycia naczyń podrażniają skórę; część mydeł w płynie również
Kremy do rąk nie muszą być tłuste, wchłaniają się szybko i przynoszą ulgę. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Gru 30, 2014 2:49 pm Temat postu: |
|
|
gumowe... no właśnie muszę sobie chyba jakieś zakupić, byle nie lateksowe i nie z talkiem bo efekt będzie bardziej kosmiczny - przerabiałam już to
dzieki za rady , poszukam jakis belateksowych, beztalkowych i się jakoś psóbuje przyzwyczaić
z tym mydłem w płynie to też - ale od lat nie używam,
z tymi kremami... polecacie jakiś taki szybko wchłąniajacy się i skuteczny? _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 30, 2014 3:08 pm Temat postu: |
|
|
Ja lubię kremiki (i nie tylko) Neutrogeny.
Albo spróbuj Iwostin Sensitia, krem regenerujący do dłoni, idealny na zimę np. Stosowałam w ubiegłą zimę. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Gru 30, 2014 6:05 pm Temat postu: |
|
|
dzięki dziewczyny, muszę sie jakoś przemóc i zacząć smarować ąłpy i jakies gumowce na łąpy zakupić, może z czasem sie do nich przyzwyczaję. , jutro brykam cos zakupić, jeszcze raz dzieki  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|