|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Sob Paź 25, 2014 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Ok dam radę _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
katarzynadudek7 Master butterfly
Dołączył: 17 Mar 2011 Posty: 2293
|
Wysłany: Czw Lis 13, 2014 10:34 pm Temat postu: |
|
|
Wrzucam typowy przepis na soliankę, soljankę, solankę
Jest to wersja dla amatorów większych ilości mięsa :
http://gotujmy.pl/soljanka,przepisy-miesne-przepis,48880.html
Moja wersja jest "troszeczkę" inna :
Gotuję wywar z ... plasterka schabu (2l wody), dodaję listki, ziele. Po odszumowaniu dodaję startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę, kawałeczek selera, dorzucam kawałek pora do smaku wywaru. Dodaję od razu 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę, delikatnie solę lub doprawiam "warzywkiem" (ja używam eko bez glutaminianu). Gotujemy do miękkości. Dodaję starte ze dwa ogórki kiszone, pokrojoną drobniej garść kapusty kiszonej, pokrojoną cukinię też kiszoną oraz obrane ze skórki też ze dwa kiszone pomidory Jak będę miała jeszcze coś kiszonego to też dodam Mąż kisi grzyby to mu podwędzę Całość gotujemy niezbyt długo - do miękkości ogórków i kapusty. Można doprawić łyżeczką koncentratu. Ja zabielam filiżanką śmietany kwaśnej. Na koniec doprawić, można wodą z kiszonek , można solą, można cytryną. Chyba wszystko. Moje dziecko żeby miało pęknąć to zje na raz dwa talerze. Mąż najchętniej by wyrzucił moje kiszonki z piwnicy ale tego nie robi bo uwielbia moją zupę. |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sob Gru 06, 2014 2:58 pm Temat postu: |
|
|
Zapiekanka kebab-gyros z kurczakiem
1 szkl. lub 2 woreczki ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula
3 ogórki konserwowe
mały słoik papryki konserwowej
15 dag żółtego sera
3 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
3 łyżki keczupu
½ op. przyprawy kebab-gyros
Ryż gotujemy do miękkości i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Majonez mieszamy ze śmietaną i keczupem. Połową sosu smarujemy ryż.
Mięso i cebulę kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na patelni z łyżką oleju posypując w trakcie smażenia przyprawą kebab-gyros. Wykładamy na posmarowany ryż i posypujemy 1/3 sera startego na tarce.
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę lub paski i układamy na mięsie. Polewamy resztą sosu i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 175 C przez 30 min.
Źródełko...
http://smakiogrodu.blogspot.com/2013/04/zapiekanka-kebab-gyros-z-kurczakiem.html
Polecam! Właśnie się nią najadam _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
barbgro Master butterfly
Dołączył: 08 Lip 2014 Posty: 405
|
Wysłany: Sro Gru 17, 2014 1:56 pm Temat postu: |
|
|
Obiecany przepis na ciasto z żółtek:
składniki:
15 żółtek
1 szklanka cukru
100 ml ciepłej wody
1 ⅓ szklanki mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka starta z jednej cytryny
konfitura malinowa
przygotowanie:
1. Żółtka ucieraj z cukrem za pomocą miksera na biała puszystą masę ok 7 min.
2. Dolewaj cały czas miksując ciepłą wodę – miksuj jeszcze ok 2 min. dodaj skórkę z cytryny.
3. Do masy z żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę. Wszystko wymieszaj aby miało gładką, jednolita konsystencje.
4. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 28 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175C z funkcją grzania góra-dół około 40 min lub do momentu kiedy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha. Po upieczeniu przełożyć malinami
Ja zamiast tych konfitur zrobiłam krem z bitej śmietany i mascarpone a na wierzchu wylałam polewę czekoladową własnej roboty, ciasto mega:) |
|
Powrót do góry |
|
|
folka Master butterfly
Dołączył: 06 Cze 2012 Posty: 1458
|
Wysłany: Wto Gru 30, 2014 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Sałatka z tortellini:
1 opakowanie tortellini (z mięsem\szynką)
puszka ananasa (kroimy w kostkę lub kupujemy pokrojonego)
puszka kukurydzy
20 dag szynki konserwowej (kroimy w paski)
majonez
sok z ananasa
W internecie można znaleźć wiele opcji z tortellini, jak ktoś nie lubi z ananasem, to można sobie skomponować np. taką z suszonymi pomidorami i ogórkami konserwowymi.
Nam od pierwszego razu podeszła ta i nie eksperymentowaliśmy z innymi jak na razie
Edit: my doprawiamy przyprawą do sałatek prymatu |
|
Powrót do góry |
|
|
ana10 Master butterfly
Dołączył: 12 Kwi 2014 Posty: 1776 Skąd: świdnik
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2015 6:06 pm Temat postu: |
|
|
przepis mojej pizzy domowej -bardzo prosty
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki mleka
1/2 drożdży ....
to wszystko wlewamy do garnka ,mieszamy aż się drożdże rozpuszczą,potem dosypujemy mąki najpierw mieszamy łyżką -jak się będzie robiło co raz bardziej zbite to ugniatamy do momentu ...hm trzeba wyczuć żeby nie było za twarde ani żeby się nie lepiło do rąk ...zostawiamy do wyrośnięcia (ja zostawiam na 20min w piekarniku podgrzanym)
gdy ciasto wyrośnie smaruję blachę olejem (troszeczkę) kładę ciasto ,rozprowadzam po całej blaszce ...
na nią kładziemy co chcemy hehe ....ja kładę:
2 pętka zwyczajnej (najpierw kroję w kostkę)
40dag sera żółtego (ja biorę w plastrach)
1 puszkę groszku konserwowego
1 puszkę kukurydzy
1 puszka tuńczyka
przyprawy -bazylia oregano ,do pizzy i chili
tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika na grzanego do 180st na
na dolną półkę i pieczemy 20min
sorry za chaos w tym jak to pisałam ale się spieszyłam
smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
Mel-ania Master butterfly
Dołączył: 03 Mar 2011 Posty: 776
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2015 9:18 pm Temat postu: |
|
|
Ana, dziękuję Wypróbuję na pewno i dam znać, jak wyszła Tylko mi powiedz, słonko, co to znaczy "1/2 drożdży", hę? |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2015 9:19 pm Temat postu: |
|
|
Mel chyba 1/2 paczki drożdzy ja tak zrozumiałam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2015 9:25 pm Temat postu: |
|
|
A ile tej mąki czy ja nie widzę? _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Karii Master butterfly
Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4372
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2015 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Nigdy nie próbowałam z mlekiem. Jest różnica w smaku samego ciasta? _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
|
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Czw Sty 08, 2015 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem ja robię tylko z wodą i troszkę oleju dodaję ale każdy ma swój sprawdzony przepis _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
ana10 Master butterfly
Dołączył: 12 Kwi 2014 Posty: 1776 Skąd: świdnik
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2015 9:34 am Temat postu: |
|
|
hehe tak 1/2 drozdzy to pół kostki .tak jak napisała Monika B
mąki dziewczyny ja dodaję na oko ,tak żeby ciasto się ładnie zagniotło i trzymało kupy ale jak patrzę potem na całe opakowanie 1 kg mąki to tak wychodzi że 1/2kg mąki |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Pią Sty 09, 2015 9:39 am Temat postu: |
|
|
Ana sprytna jestes dziewczynka
bo ja na oko to owszem obiady tworze
ale wypieki i pizze to musze miec proporcje ustalone _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2015 6:30 pm Temat postu: |
|
|
naleśniki z samej gryki
bardzo smaczne, zdrowe i proste
Składniki:
* kasza gryczana, najlepiej nieprażona - ok 1 szklanka
* woda
* szczypta soli
* opcjonalnie dowolne przyprawy - curry, kurkuma, czarnuszka, papryka - co kto lubi
Przygotowanie:
Zalać kaszę wodą - zostawić na całą noc. Bezpośrednio przed przygotowaniem odlać wodę, przepłukać kaszę. Dolać świeżej wody, powoli miksować/ blendować na gładką masę. Jeśli trzeba - dolewamy wodę.
Przyprawiamy wg uznania.
Smażymy na patelni z malutką ilością oleju.
Zjadamy
źródło 1
źródło 2
krem ziemniaczany z czosnkiem
składniki
60 dag ziemniaków, pokrojonych w kostkę
7 ząbków czosnku, przekrojonych na połowy
2 cebule, posiekane
1,5 l bulionu warzywnego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
przygotowanie
Czosnek smażymy na małym ogniu, aż zrobi się złoto-brązowy. Cebulę dusimy do miękkości. Do przygotowanego bulionu dodajemy cebulę, czosnek, ziemniaki, sól i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem.
źródło
Ja robiłam bez gałki, doprawiałam takim warzywkiem eko i dałam dużo majeranku
Ostatnio też czytałam, że czosnek po pokrojeniu, czy też po przeciśnięciu przez praskę powinien sobie poleżeć ok 10 minut, wtedy nie straci właściwości przy obróbce termicznej.
bardzo podobnie robię krem ziemniaczany z chrzanem + czosnek _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2015 6:51 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki.Musi być pyszne _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|