|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
biedronka999 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sty 21, 2010 9:52 pm Temat postu: Guzek reumatoidalny (?) |
|
|
Witam. Mam takie oto pytanie. Jakiś czas temu na wewnętrznej stronie dłoni na zgięciu palca (w miejscu gdzie kończy się palec) pojawił się niewielki guzek. Jest tuż pod skórą dobrze wyczuwalny, da się go delikatnie ruszyć. Zastanawiam się czy może to być guzek reumatoidalny charakterystyczny dla RZS? Zaznaczę, że mniej więcej 3 lata temu rozpoczęła się moja dość niemiła "przygoda". Pojawiała się uciążliwa pokrzywka, która z biegiem czasu przestawała całkowicie znikać. Przy cięższych wysypach pomagały jedynie zastrzyki odczulające w miejscowym ośrodku zdrowia. Od słowa do słowa, od lekarza do lekarza dzięki bardzo wysokiemu wynikowi odczynu vaaler-rosego ponad 1000 trafiłam do reumatologa. W klinice dziecięcej na oddziale reumatologii wykonano mi serię badań. Wyszły między innymi przeciwciała przeciwjądrowe w mianie 1:1280 przeciw centromerom, IgG 1415 mg%, IgA 217,19 mg%, IgE 494 mg%. Później powtarzano badania, pośrednio wychodziły przeciwciała w mianie 1:640 przeciw centromerom itp. Od 2 lat przyjmuję Arechin. Po dłuższym czasie przyjmowania pokrzywka ustąpiła. Podczas ostatniego pobytu w szpitalu, około roku temu badania wyszły w porządku, bez przeciwciał a jeśli to wyszły dość niskie, są także przeciwciała przeciw endomysium IgG EmA. Teraz pojawił się ten guzek stąd moje pytanie - jak to interpretować i ewentualnie czy powtórzyć badania? _________________ Dum spiro, spero - Dopóki oddycham, mam nadzieję.
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 22, 2010 6:59 am Temat postu: |
|
|
biedronka ten guzek jest twardy czy bardziej miękki bo mnie kilka razy coś podbnego się robi ale po jakimś czasoe to znika i wiem ze to jest charakterystyczne dla chorób immunologicznych przynajmniej tak mi powiedzieli w szpitalu mam nadzieje ze może jeszcze ktoś napisze i Ci pomoże wiecej niż ja.pozdrawiam. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 22, 2014 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Odświeżyłam stary temat, ale w tym momencie dla mnie ważny. Czy pojawiają się wam guzki w okolicy stawów? Mam taki na palcu stopy, a może to przypadkowa narośl. W każdym razie jest twardy, sam nie boli, ale uwiera inne palce i przeszkadza w chodzeniu, wtedy już boli. W Zzsk guzki w zasadzie pojawiają się raczej na kręgosłupie. Nie-Rzsowcy macie takie cosie na sobie?
Za dwa tygodnie wizyta, chyba pociągnę ten wątek. _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter." |
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 22, 2014 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Tak, ja mam. Widoczne także na rtg. Lekarz pytał tylko czy mnie nie bolą. Nie bolą. Na tym koniec  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 22, 2014 8:30 pm Temat postu: |
|
|
A jednak. To w pewnym sensie "dobrze", bo nie będę myśleć skąd się wziął.  _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|