Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pawel0000 Junior

|
Wysłany: Czw Sty 15, 2015 8:10 pm Temat postu: Przywitanie i prośba o radę |
|
|
Witam wszystkich. Może zacznę od tego że od dłuższego czasu przeglądałem to forum szukając odpowiedzi na przyczyny moich dolegliwości.
w wakacje przez dwa dni przebywałem długi czas na słońcu. Następnego dnia bardzo bolała mnie głowa, miałem temperature, lekarze nie wiedzieli co mi jest, leżałem wtedy w szpitalu ale bez jakiejkolwiek diagnozy. Od tamtego czasu cały czas czuję sie przemęczony, często boli mnie głowa, non stop chce mi sie spać i nie mam jakiejkolwiek motywacji żeby coś robić najchetniej cały dzień spędził bym w łóżku. Byłem u lekarza rodzinnego, ktory po serii badań skierował mnie do nefrologa. Nefrolog zlecił mi badania w tym biposję nerki, z której wyszło kłębuszkowe zapalenie nerek, podczas pobytu w szpitalu miałem również zlecone przecieciałą ANA, któe wyszły pozytywnie w mianie 1:640 o typie świecenia homogennym i drobnoziarnistym, lekarze nie wytłumaczyli mi wtedy nawet co ten wynik oznacza i jedyne co rozpoznali to podejrzenie zapalenia nerek. Ostatnio powtórzyłem badania przeciwciał ANA i wyszły pozytwnie oto wynik "Metoda immunofluorescencji posredniej z u¿yciem substratów komórek HEp-2 i watroby małpy, w klasie IgG, STWIERDZONO obecnosc przeciwciał przeciwjadrowych o typie swiecenia homogennym, w mianie 1:320.
Chciałbym sie zapytać czy to może być toczen? Dodam tylko że bylem z tymi wynikami i objawami u lakarza rodzinnego i stwierdzil ze nic mi nie jest bo to niskie miano i zebym sie nie przejmowal i nie dostalem skierowania do zadnego specjalisty. Ale to przemeczenie i bóle głowy są naprawde bardzo uciązliwe.
Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia
Ostatnio zmieniony przez Pawel0000 dnia Czw Sty 22, 2015 1:37 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 15, 2015 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Co prawda lekarzami nie jesteśmy, jednak z mojego punktu widzenia niektóre objawy wyglądają dziwnie znajomo. Sprawę powinien zbadać specjalista: niekoniecznie musi być to toczeń, ale zawsze lepiej podrążyć temat.
Trzymam kciuki i życzę owocnych poszukiwań. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
perelka20 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 15, 2015 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum - rozgość się u nas  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 8:53 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum.
Tak jak Łukasz już napisał, nie jesteśmy lekarzami, ale patrząc na Twoje objawy można podejrzewać coś z naszych chorób i zasugerować wizytę u reumatologa, który ewentualnie zleci odpowiednie badania i spróbuje postawić diagnozę, albo wyśle do innego specjalisty i trzeba będzie szukać dalej.
Powodzenia i dużo zdrówka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pawel0000 Junior

|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 9:34 am Temat postu: |
|
|
Dziekuje za odpowiedz. Postaram sie w najblizszych dniaxh odwiedzic reumatologa |
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 9:44 am Temat postu: |
|
|
Witaj !
Czasami trzeba odwiedzić kilku lekarzy żeby trafić na tego właściwego. W Twoim przypadku widzę, że nawet ciężko Ci dostać skierowanie do specjalisty. Ciekawy rodzinny : białko, ana, dsdna ( chociaż nie rozumiem określenia śladowe bez wartości ).
Powodzenia ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 9:50 am Temat postu: |
|
|
Witaj.
Tak jak poprzednicy napisali specjalistów trza odwiedzić ale trzeba najpierw zdobyć skierowanie ,może inny rodzinny wypisze. Zdrowia życzę i daj znać jak po wizytach. Powodzenia! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pawel0000 Junior

|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 9:58 am Temat postu: |
|
|
No wlasnie i z tym jest problem, bo bylem juz u dwoch innych lekarzy rodzinnych i zaden nie chcial dac mi skierowania, wiec chyba bede musial pojsc prywatnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 10:04 am Temat postu: |
|
|
Tak, idź prywatnie.
Poczytaj tylko np. w polecanych specjalistach bo i prywatnie trafia się bubel...
Czasami trzeba pojechać dalej.
Nie doczytałam albo nie pisałeś skąd jesteś ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 10:17 am Temat postu: |
|
|
W sumie możesz iść prywatnie tylko jak pisze Kasia trzeba uważać do kogo się idzie. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 10:23 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum.
Dociekliwy lekarz to Twoj cel na ten moment.
Prywatna wizyta u reumatologa to dobry pomysl. (Wielu z uzytkownikow tak wlasnie rozpoczynalo diagnozowanie).
Ze swojej strony dodam, ze dobry rodzinny to skarb i warto go poszukac. Nie wiadomo gdzie lezy przyczyna Twojego stanu zdrowia. Jesli znajdziesz odpowiedniego to bedzie jej szukal do skutku! Tego Ci zycze.
Powodzenia i czekam na "niusy" . _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aisha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 11:26 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum
Jeśli prywatny reumatolog, to najlepiej taki, który pracuje w dobrym szpitalu na oddziale reuma.., powinien być najbardziej "w temacie" i może - jeśli trzeba - skierowałby na pogłębienie diagnostyki na oddział, bo badania są raczej kosztowne, a ze skierowaniem od prywatnego płacisz za badania.
powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 3:31 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum
Zgadzam się z Aishą,że jeśli prywatnie do do lekarza klinicznego.
Życzę szybkiej diagnozy. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pawel0000 Junior

|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 8:58 pm Temat postu: |
|
|
Dziekuję wszystkim za odpowiedź.
Mam nadzieję, że wkrótce wyjaśni się co mi jest i rozpocznie się jakies leczenie, gdyż cieżko jest dalej normalnie funkcjonowac z moimi objawami.
dsDNA w badaniach wyszło mi dodatnie, natomiast nie zidentyfikowano przeciwciał przeciwko nRNP, Sm, SS-A, Ro-52, SS-B, Scl-70, PM-Scl, Jo-1,
CENP B, PCNA, przeciw histonom, przeciw rybosomalnemu białku P, AMA M2 (przeciwmitochondrialne).
dsDNa +
Nukleosomy (+)
+ pozytywny
(+) graniczny
Pod wynikiem napisane jest ze zaleca sie wykonanie testu ilosciowego, w celu okreslenia miana przeciwciał przeciw dsDNA.
Nie wiem już co mam o tym myśleć, zobaczę co lekarz powie.
Pozdrawiam i życzę zdrowia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zolwik323 Super senior

|
Wysłany: Sob Sty 17, 2015 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Paweł,
O ile nie robiłeś takich badan to przydałoby się sprawdzić poziom:
- kreatyniny
- dopełniaczy C3 i C4
- dobowa utrata białka (badanie moczu po zbiórce 24h).
Skoro nie masz objawów od strony bolących stawów, to bardziej polecałbym dobrego nefrologa.
PS. Skąd jesteś? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|