Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
angiee89 Kadet

|
Wysłany: Pią Sty 04, 2008 12:37 pm Temat postu: |
|
|
Ani Chyba mamy ten sam problem.... mi też się nie chce jeść... Nie wiem czy to dobrze czy to xle... Dla mnie dobrze
monia n Dokładnie tak jak mówisz...mój organizm nie toleruje sterydów ,ale po Calcorcie czuję się lepiej..
Chociaż ja biorę tylko 6mg. _________________ Angiee ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Parachutist12 Junior

|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 6:10 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Jestem tu nowa i mam bardzo wiele pytań, ale zacznę od tegoo, które mnie najbardziej interesuje.
Wykryto u mnie ukł. zapalenie naczyń i lekarz wspomniał o callcorcie ( na razie jestem na metypredzie i endoxanie)
Nie spytałam go o szczegóły, bo te wszystkie nazwy są sla mnie nowe i dopiero układają mi się w głowie. Na forum znalazłam prawie same superlatywy o tymże specyfiku, ale mam pytanie, czy jeśli lekarz wypisze mi polska receptę, to moge z nią jechac np. do Niemiec i sobie wykupic ten lek, czy tez potrzebuję jakiejś zgody z NFZ?
Dziękuję i pozdrawiam!
p.s. dzięki Wam, że jestescie i piszecie na forum.
Bardzo mi pomogliście dostarczając tylu informacji.
Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo  _________________ PRIMUM NON NOCERE |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasja Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 9:13 am Temat postu: |
|
|
Witaj,
Możesz jechać z receptą do Niemiec i normalnie kupić w aptece.
Możesz też wyciągnąć podpis na wniosku od swojego lekarza, potem dać do podpisu konsultantowi wojewódzkiemu lub krajowemu, potem dać do podpisu w Min. Zdrowia, potem dać to wszystko do apteki, która zajmuje się importem i czekać, aż Ci sprowadzą leki.
Druga wersja zapewnia jak widać niezły maraton za podpisem oraz większy drenaż kieszeni.
PS. Jestem na Calcorcie od ponad roku, i nie dam się z niego zepchnąć na polskie sterydy. U mnie to różnica typu niebo a ziemia. _________________ Chcesz nosić futro? Weź kota na ręce! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 11:14 am Temat postu: |
|
|
ja nie widze roznicy miedzy calcortem i naszymi sterydami - nic on nie zmienił w moim zyciu , wcale nie jest to prawda ze nasze sterydy sa bee a te zagraniczne sa super - ,
Pasja brałas kiedys encorton lub metypred ? masz porownianie czy tylko uwazasz ze wszystko obce jest super ? a nasze juz nie
według danych calcort jest lepiej oczyszczonyj sterydem ale działanie i skutki uboczne sa takie same jak we wszystkich sterydach
mozna bez problemu wysłac receptę do Niemiec i kupic go na nasza receptę koszt około 32 euro za jedno opakowanie 100 szt _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasja Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 2:51 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
Brałam encorton około 6-8 miesięcy. Na początku nie odczuwałam żadnych efektów ubocznych, wszystko było OK. Z czasem jednak przybrałam w biodrach, pojawił się brzuszek (bez wzmożonego jedzenia!) - i co najgorsze zaokrąglona twarz. Tego wszystkiego nie dałam rady znieść.
Na forum znalazłam info o calcorcie. Ja wiem, że to nie jest landrynka i że na pewno są jakieś uboczne skutki i wcale nie twierdzę, że to panaceum na wszystko a zagraniczne lepsze od krajowego - ale dla mnie w tym momencie najbardziej liczy się to, że u mnie calcort nie ma wpływu na wygląd zewnętrzny.
Po przejściu na calcort błyskawicznie zeszłam do swojej stałej wagi 44 kg, zeszło mi wszystko z twarzy - i teraz mogę sobie spokojnie na siebie patrzeć. _________________ Chcesz nosić futro? Weź kota na ręce! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Parachutist12 Junior

|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 6:23 pm Temat postu: |
|
|
[ (mnie niestety nie udało się przejść z matypredu) jeśli komuś się przyda to proszę o kontakt email na adres:
jadorota1@gazeta.pl
pozdrawiam i czekam na odpowiedź kogoś w potrzebie[/quote]
Co to znaczy, że to Ci się nie udało?
zy tabletki calcortu sa w dawkach po 6 mg,czy jeszcze jakieś inne, na przykład jak METYPRED w dawce 4 mg lub 16 mg?:
A jak wygląda realizacja recepty w innych krajach np. w Czechach i chy ktos z Was tak próbował?
Czy w Niemczech można go wykupic w każdej pierwszej lepszej aptece, czy na przykład trzeba zamawiać wczesniej?
Pozdrawiam!
korzystaj z opcji Edit aby nie dublowac swoich postow _________________ PRIMUM NON NOCERE |
|
Powrót do góry |
|
 |
papuga Junior

|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 10:01 am Temat postu: |
|
|
Nie udało mi się przejść na calcort, pomimo dwukrotnej próby ponieważ po tygodniu od przejścia na calcort wszystkie dolegliwości związane u mnie z chorobą dawały o sobie znać. Tak więc to co "spało" podczas brania metypedu na calcorcie zaczynało szwankować. |
|
Powrót do góry |
|
 |
papuga Junior

|
Wysłany: Sob Paź 11, 2008 10:04 am Temat postu: |
|
|
Muntka napisał: |
czy tabletki calcortu sa w dawkach po 6 mg,czy jeszcze jakieś inne, na przykład jak METYPRED w dawce 4 mg lub 16 mg?:
A jak wygląda realizacja recepty w innych krajach np. w Czechach i chy ktos z Was tak próbował?
Czy w Niemczech można go wykupic w każdej pierwszej lepszej aptece, czy na przykład trzeba zamawiać wczesniej?
Pozdrawiam!  |
Ja kupowałam calcort również w dawkach po 30mg ale w Wielkiej Brytanii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Parachutist12 Junior

|
Wysłany: Nie Paź 12, 2008 8:41 am Temat postu: |
|
|
Nie znalazłam na forum informacji dot.dostępnych dawek calcortu, więc sama poszukałam w necie i zamieszczam ponizej info.
Informacje pochodza z amerykańskiej strony i oczywiście w Polsce sprawa przedstawia się inaczej.
dawka ilość w opakowaniu cena
1 mg 100 40USD
6 mg 60 61USD
30 mg 30 71USD
W Polsce są dostepne dawki po 6 i 30 mg 9 takie informacje znalazłam). Jesli ktoś wie coś więcej, to proszę, aby napisał.
p.s. i już teraz wszystko jasne  _________________ PRIMUM NON NOCERE |
|
Powrót do góry |
|
 |
angiee89 Kadet

|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 1:08 am Temat postu: |
|
|
Jestem od pół roku na calcorcie.
Orientuję się tylko w dawce 6mg. Biorę połówkę dziennie.
Mama sprowadza mi z Niemiec ,bo tam przebywa. Podobno z tego co jej lekarz tam powiedział calcort wycofali z rynku w Anglii ponieważ badania nie były przeprowadzone do końca ..ale mówiąc tym mojemu reumatologowi powiedział tylko : ja nic o tym nie wiem i tak jego krzywa mina
więc nie wiem . mi osobiście pomaga )
ps- w Polsce nie jest dostepny z tego co wiem
ale można starac sie o dofinansowanie NFZ ) _________________ Angiee ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 15, 2015 1:44 pm Temat postu: |
|
|
odświeżę wątek...
Ktoś starał się o import docelowy calcortu???
z tego co wiem najpierw dokumenty wypisuje lekarz prowadzący,potem konsultant wojewodzki. W moim przypadku nie będzie bieganiny bo konsultantem wojew. jest mój ordynator (przy okazji marcowej hospitalizacji bym to załatwiła).
Czym jest uwarunkowana decyzja o przyznaniu importu docelowego??
Kto może mi odmówić- prowadząca lekarka czy konsultant?? _________________
SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Sty 15, 2015 4:54 pm Temat postu: |
|
|
odmówić moze Ci też NFZ z tego co wiem
Jedna z kiedyś bywających na forum osób miała import docelowy leku.Najwięcej czasu było potrzebne na otrzymanie decyzji z NFZ.
potem apteka i pierwszy raz tez czekała chyba miesiąc
To było jakieś 2 - max 3 lata temu
Tak szczerze mówiąc nie wiem dlaczego ten lek nadal nie jest w Polsce dostępny- nie należy do jakiś mega drogich, duzo droższe jest pózniej leczenie skutkow ubocznych leczenia pacjentów starego typu sterydami. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 15, 2015 6:07 pm Temat postu: |
|
|
Moniko, o tym samym mówiłam ostatnio mężowi ale widać może chory naród jest bardziej opłacalny
Ja mam teraz encorton. Po miesiącu mam mieć zmieniony na solupred a w karcie mam mieć wpisaną nietolerancję encortonu. Lekarz mówił, że za jakiś czas brania będzie to podstawa do importu. Ale jak dokładnie jest to nie wiem, nie próbowałam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 15, 2015 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za info..
Na początku lutego dowiem się coś od mojej prowadzącej i dam znać. _________________
SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aisha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sty 29, 2015 11:14 pm Temat postu: |
|
|
Hej
Ostatnio przetestowałam zakup calcortu na odległość w pewnej niemieckiej aptece w Gorlitz (kontakt mailowy - skan recepty, przelew SEPA, wysyłka oryginału recepty). Łączny czas ok. 9 dni. Cena: calcort 6 mg 100 tabl. 32,36 EUR, wysyłka 4,50 EUR. Namiary na aptekę znajdują się na stronie Zgorzelca - tyle chyba mogę podać nie będąc posądzona o reklamę
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|