Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam wszystkich
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 01, 2015 6:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

motylek87 napisał:

Po trzecie skąd możesz wiedzieć, że nic mi nie dolega? Skoro by tak było nie przyjmowałabym encortonu i fragminu a wyniki ANA nie byłyby dodatnie, a ja pewnie nigdy nie miałabym problemu z samym uzyskaniem ciąży.

Nie zgodzę się z Tobą

Ani razu nie napisałaś że coś jest nie tak wynikach krwi. Nie napisałaś tez żeby coś Ci dokuczało .Więc mam prawo sądzić że nic takiego nie ma . Jesli jest napisz , wtedy można więcej podpowiedzieć z doświadczen innych osób chorujących czy chorujących kobiet , ktore urodziły zdrowe dziecko.

Im więcej podajesz tym lepsza odpowiedz dostaniesz + wiele przykładów własnych i moze bardziej ktos rozwieje Twoje wątpliwości .

Zeby postawic diagnozę trzeba spełniac naprawdę sporo kryteriów a nic nie podajesz.
Odpowiadam na podstawie tego co sama nam podałaś - nie wiem czy coś Ci dolega czy nie .
Interpretacja samego ANA nie jest diagnostyczna ,Nawet bardzo wysokie ANA niczego nie zmieni jesli inne badania są ok
zmieniły się kryteria co do samego ANA . Kiedyś 1:80 był negatywny , Teraz jest to 1:160 , chyba że ma się dodatnie ANA2 i ANA3 oraz np stwierdzone w przeszłości -płyn w opłucnej czy osierdziu .chore nerki czy zmiany neurologiczne . Oraz bóle stawów , kości i mięsni, zmiany w stawach czy wysoką temperaturę bez zadnej infekcji . Jest tego sporo żeby to złożyć w całość trzeba naprawdę wiele innych dodatnich wyników .

Trudności z zajściem w ciążę nie muszą się wiązać z innymi chorobami .
Mam w rodzinie kobietę ktora 3 miesiące temu miała wszystkie mozliwe badania i wszystko wyszło dobrze. A 3 razy straciła ciążę. Dwie były martwe.Obumarły w 12 i 14 tygodniu .Nie wyjasniono dlaczego tak się stało.

Masę kobiet nie moze zajśc w ciążę i nie choruje na nic . Więc tu chwała lekarzowi że doprowadził do tego że możesz oczekiwać na dziecko . Dlatego powinnaś teraz słuchac go jak wyroczni a nie mysleć o odstawieniu leków czy gdybać czy są potrzebne czy nie .
Bo tego nikt Ci nie doradzi , jesli jest dobrze to trzeba zaufać i stosować się do wszystkich wskazówek lekarza.
Jesli nawet masz jakas chorobę z tych naszych to i tak leczenie zostanie podtrzymane.Odpowiedzialny lekarz nie odstawi leków a dalszą diagnostykę mozna zrobic po porodzie .
Teraz robienie badań niczego raczej nie wyjaśni .

Zyczę zdrowia i pogody ducha -oraz urodzenia zdrowego malucha. Very Happy
motylek87
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Mar 11, 2015 8:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wracam by dopisać dalsze moje losy. Otóż p.reumatolog wysłała mnie na badania, które prezentuje poniżej:
ANA 1:160, typ świecenia plamisty (badanie wykonano na linii komórek Hep-2 metodą immunofluorescencjii pośredniej IIF)
P/c przeciw dwuniciowemu DNA (dsDNA) (N75) 11,4 U WHO/ml
P/c antykardiolipinowe klasy IgG (N89) 12,8 GPL
P/c antykardiolipinowe klasy IgM (N89) 4,5 MPL
P/c Ana panel ENA (021) ujemny
SSA (55,60kD) 1,56
SSB 1,14
Sm 1,59
Sm/RNP 1,73
Scl70 1,27
Jo-1 1,53
P/c przeciw B2 - glikoproteinie-1 IgG 1,3 SGU
P/c przeciw B2- glikoproteinie-1 IgM 1,7 SMU
C3 składnik dopełniacza 147,10mg/dl
C4 składnik dopełniacza 37,60mg/dl
P/c przeciw cyklicznemu cytrulinowanemu peptydowi 3 (aCCP) (N66) <7 U/ml
P/c antykardiolipinowe klasy IgA (N89) 0,2 APL
AspAT 14,00 U/L
ALAT 24,00 U/L
Wskaźniki nerkowe - mocznik 23,49 mg/dl kreatynina 0,82 mg.dl, kwas moczowy 2,66 mg/dl
Biało c-reaktywne -0,10 mg/dl
Anty-tyreoglobulinowe p-ciała -0,9 IU/ml
Anty-mikrosomalne p-ciała -0,6 Iu/ml

Niestety wizyta u dr. dopiero za dwa tygodnie...co prawda zdziwiło mnie,że mimo przyjmowania podczas pobrań próbek do badań encortonu(odstawiłam w 8tc) oraz fragmin 5000j. (fragmin mam przyjmować prawdopodobnie do końca ciąży) wzrósł poziom ANA z 1:100, na 1:160.

Oprócz tego robiłam układ krzepnięcia, i zdziwiło mnie, że na początku 5tc APTT było na poziomie 27,1 a już w 8tc 25 sek. Czy takie wahnięcia są normalne?Wydawało mi się, że fragmin powinien wydłużyć ten czas...
Z tego co na laicki rozum wnioskuję - toczeń to to na pewno nie jest - zwłaszcza, że nie mam żadnych objawów, zespół antyfosfolipidowy też nie, jedynie co wyczytałam, że ANA mogą być dodatnie w przypadku problemów z tarczycą - czy ktoś z Was może potwierdzić to?

Wiem, że zaczynam swoim przypadkiem odbiegać od tego forum, ale czy jest tu przypadkiem może jakaś kobieta w ciąży, po ciąży, która miała podobne wyniki?

Z góry dziękuję za odzew i pozdrawiam wszystkich
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 11, 2015 9:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej. Smile

Nie podalas norm laboratoryjnych wiec ciezko mi cokolwiek napisac. Confused
Chyba podawalam Ci juz link do watku o przeciwcialach-sa tam wymienione choroby przy jakich moga one wystapic, lacznie z przypadkami wystepowania ich u osob zdrowych.
Chcialabym Cie uspokoic gdyz wzrost, o ktorym piszesz jest bardzo niewielki (z 1:100 do 1:160 -ten pierwszy wynik, poprzedni, jest dosc dziwny..)

Trzymam kciuki aby wszystko szybko sie wyjasnilo.
Pozdrawiam Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: