|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Lut 01, 2015 6:20 pm Temat postu: |
|
|
motylek87 napisał: |
Po trzecie skąd możesz wiedzieć, że nic mi nie dolega? Skoro by tak było nie przyjmowałabym encortonu i fragminu a wyniki ANA nie byłyby dodatnie, a ja pewnie nigdy nie miałabym problemu z samym uzyskaniem ciąży.
|
Nie zgodzę się z Tobą
Ani razu nie napisałaś że coś jest nie tak wynikach krwi. Nie napisałaś tez żeby coś Ci dokuczało .Więc mam prawo sądzić że nic takiego nie ma . Jesli jest napisz , wtedy można więcej podpowiedzieć z doświadczen innych osób chorujących czy chorujących kobiet , ktore urodziły zdrowe dziecko.
Im więcej podajesz tym lepsza odpowiedz dostaniesz + wiele przykładów własnych i moze bardziej ktos rozwieje Twoje wątpliwości .
Zeby postawic diagnozę trzeba spełniac naprawdę sporo kryteriów a nic nie podajesz.
Odpowiadam na podstawie tego co sama nam podałaś - nie wiem czy coś Ci dolega czy nie .
Interpretacja samego ANA nie jest diagnostyczna ,Nawet bardzo wysokie ANA niczego nie zmieni jesli inne badania są ok
zmieniły się kryteria co do samego ANA . Kiedyś 1:80 był negatywny , Teraz jest to 1:160 , chyba że ma się dodatnie ANA2 i ANA3 oraz np stwierdzone w przeszłości -płyn w opłucnej czy osierdziu .chore nerki czy zmiany neurologiczne . Oraz bóle stawów , kości i mięsni, zmiany w stawach czy wysoką temperaturę bez zadnej infekcji . Jest tego sporo żeby to złożyć w całość trzeba naprawdę wiele innych dodatnich wyników .
Trudności z zajściem w ciążę nie muszą się wiązać z innymi chorobami .
Mam w rodzinie kobietę ktora 3 miesiące temu miała wszystkie mozliwe badania i wszystko wyszło dobrze. A 3 razy straciła ciążę. Dwie były martwe.Obumarły w 12 i 14 tygodniu .Nie wyjasniono dlaczego tak się stało.
Masę kobiet nie moze zajśc w ciążę i nie choruje na nic . Więc tu chwała lekarzowi że doprowadził do tego że możesz oczekiwać na dziecko . Dlatego powinnaś teraz słuchac go jak wyroczni a nie mysleć o odstawieniu leków czy gdybać czy są potrzebne czy nie .
Bo tego nikt Ci nie doradzi , jesli jest dobrze to trzeba zaufać i stosować się do wszystkich wskazówek lekarza.
Jesli nawet masz jakas chorobę z tych naszych to i tak leczenie zostanie podtrzymane.Odpowiedzialny lekarz nie odstawi leków a dalszą diagnostykę mozna zrobic po porodzie .
Teraz robienie badań niczego raczej nie wyjaśni .
Zyczę zdrowia i pogody ducha -oraz urodzenia zdrowego malucha.  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
motylek87 Junior

|
Wysłany: Sro Mar 11, 2015 8:38 am Temat postu: |
|
|
Wracam by dopisać dalsze moje losy. Otóż p.reumatolog wysłała mnie na badania, które prezentuje poniżej:
ANA 1:160, typ świecenia plamisty (badanie wykonano na linii komórek Hep-2 metodą immunofluorescencjii pośredniej IIF)
P/c przeciw dwuniciowemu DNA (dsDNA) (N75) 11,4 U WHO/ml
P/c antykardiolipinowe klasy IgG (N89) 12,8 GPL
P/c antykardiolipinowe klasy IgM (N89) 4,5 MPL
P/c Ana panel ENA (021) ujemny
SSA (55,60kD) 1,56
SSB 1,14
Sm 1,59
Sm/RNP 1,73
Scl70 1,27
Jo-1 1,53
P/c przeciw B2 - glikoproteinie-1 IgG 1,3 SGU
P/c przeciw B2- glikoproteinie-1 IgM 1,7 SMU
C3 składnik dopełniacza 147,10mg/dl
C4 składnik dopełniacza 37,60mg/dl
P/c przeciw cyklicznemu cytrulinowanemu peptydowi 3 (aCCP) (N66) <7 U/ml
P/c antykardiolipinowe klasy IgA (N89) 0,2 APL
AspAT 14,00 U/L
ALAT 24,00 U/L
Wskaźniki nerkowe - mocznik 23,49 mg/dl kreatynina 0,82 mg.dl, kwas moczowy 2,66 mg/dl
Biało c-reaktywne -0,10 mg/dl
Anty-tyreoglobulinowe p-ciała -0,9 IU/ml
Anty-mikrosomalne p-ciała -0,6 Iu/ml
Niestety wizyta u dr. dopiero za dwa tygodnie...co prawda zdziwiło mnie,że mimo przyjmowania podczas pobrań próbek do badań encortonu(odstawiłam w 8tc) oraz fragmin 5000j. (fragmin mam przyjmować prawdopodobnie do końca ciąży) wzrósł poziom ANA z 1:100, na 1:160.
Oprócz tego robiłam układ krzepnięcia, i zdziwiło mnie, że na początku 5tc APTT było na poziomie 27,1 a już w 8tc 25 sek. Czy takie wahnięcia są normalne?Wydawało mi się, że fragmin powinien wydłużyć ten czas...
Z tego co na laicki rozum wnioskuję - toczeń to to na pewno nie jest - zwłaszcza, że nie mam żadnych objawów, zespół antyfosfolipidowy też nie, jedynie co wyczytałam, że ANA mogą być dodatnie w przypadku problemów z tarczycą - czy ktoś z Was może potwierdzić to?
Wiem, że zaczynam swoim przypadkiem odbiegać od tego forum, ale czy jest tu przypadkiem może jakaś kobieta w ciąży, po ciąży, która miała podobne wyniki?
Z góry dziękuję za odzew i pozdrawiam wszystkich |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 11, 2015 9:48 am Temat postu: |
|
|
Hej.
Nie podalas norm laboratoryjnych wiec ciezko mi cokolwiek napisac.
Chyba podawalam Ci juz link do watku o przeciwcialach-sa tam wymienione choroby przy jakich moga one wystapic, lacznie z przypadkami wystepowania ich u osob zdrowych.
Chcialabym Cie uspokoic gdyz wzrost, o ktorym piszesz jest bardzo niewielki (z 1:100 do 1:160 -ten pierwszy wynik, poprzedni, jest dosc dziwny..)
Trzymam kciuki aby wszystko szybko sie wyjasnilo.
Pozdrawiam  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|