Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 22, 2015 8:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

vajolet napisał:
kinga dzięki za odpowiedż ,kupię sobie chyba taką piłeczkę do ściskania to chyba najlepiej podziała na palce ,a i zadziała anty stresowo Wink

i dwa w jednym będzie Cool Laughing

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
vajolet
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Lut 22, 2015 1:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

alawa dzięki Very Happy

Wczoraj czułam sie tak jakbym mogła góry przenosić ,a dziś jakbym młotem w głowę dostała chodzę zmęczona ,boli mnie pod łopatką,i dokucza żołądek czasem myślę ,że jedzenie mi szkodzi jak nie jem jakoś lepiej się czuję ,a jak zjem to jakoś tak dziwnie ból żołądka,gorzkość ustach,zmęczenie ...po dwóch dniach przegłodzenia przechodzi i jest lepiej Rolling Eyes
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 22, 2015 4:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

vajolet - a bierzesz jakąś ochronę na żołądek?

Powrót do góry
vajolet
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lut 23, 2015 8:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

meguchna nie tylko Arechin i żelazo,ale kłopoty z żołądkiem miałam już wcześniej ,kiedyś raczej miałam problem z opanowaniem swojego apetytu ,zawsze wiosną zaczynałam jakąś dietę by zejść ciut niżej niż 60 kilo moja waga wahała się miedzy62a 60 kilo i jak tylko schudłam do 59-58 szybko wracała do 60 ,aż któregoś roku powiedziałam sobie żadnych diet i zaczełam chudnąc sama z siebie ,a to zaczynała się choroba.Teraz jestem raczej niejadkiem zostało mało rzeczy na które mam ochotę.Co byś poleciła na ochronę żołądka?
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 23, 2015 10:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Vajolet ja odkąd pamiętam to mam co jakiś czas problemy z żołądkiem...był spokój parę ładnych lat i znowu nawrót po sterydach.Mam w ogóle wrażliwy żołądek.Wcześniej brałam Arechin ale po nim dostałam jadłowstrętu,schudłam bardzo i został odstawiony.Zresztą i tak jakoś marnie mi jedzenie idzie chociaż lepiej niż było Wink Żelazo może wpływać na dolegliwości żołądkowe.Poproś lekarza rodzinnego to coś Ci przypisze.Ja biorę Ultop i dobrze toleruje.

Powrót do góry
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 23, 2015 10:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Vajolet ja tak samo jak Meguchna biorę Ultop, z omeprazoli chyba jest najtańszy Smile
Trzeba dbać o żołądek bo nasze leki mocno mu dają w kość.
Powrót do góry
vajolet
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lut 23, 2015 2:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

meguchna,Liluu czy Ultop jest na receptę?
Zapomniałam napisać ,że biorę jeszcze zahron za za wysoki cholesterol on chyba najgorzej podrażnia mi żołądek i niewiele pomaga ,a w piątek kardoilog wypisała mi jeszcze jeden lek, jeszcze nie wykupiłam,chyba nie ma co się dziwić ,ze po takiej ilości leków nasze żołądki się buntują Rolling Eyes
Powrót do góry
Liluu
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 23, 2015 2:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wykupuję go na receptę, ale w mniejszej dawce można omeprazol kupić bez niej.
Na receptę mam go na 50%, a to też dosyć istotne Smile
Powrót do góry
vajolet
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lut 23, 2015 8:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Liluu to chyba będę musiała się wybrać do rodzinnej

Czytałam na forum ,że w naszej chorobie lepiej unikać leków hormonalnych,a mi ginekolog co miesiąc wypisuje właśnie hormony na druga fazę cyklu ,by torbiel nie rósł.Musze się umówić teraz do niej na kontrole oczywiście powiem ,że wykryli mi Tocznia ,ale nie wiem czy ona weżmie to pod uwagę wypisując receptę na hormony ,czy powinnam jej powiedzieć,że nie mogę ich brać?Ale pouczać lekarza trochę tak głupio . Rolling Eyes
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 23, 2015 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście podejdź do rodzinnej.
Ginekolodzy nie wszyscy mają rozeznanie w naszych chorobach.
Porozmawiaj z lekarzem na spokojnie a moze akurat zorientowany w temacie Wink

Powrót do góry
vajolet
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Lut 24, 2015 8:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

meguchna może torbiel nie będzie bolała to do niej nie pójdę ,mam na stałe świetną ginekolog, która zorientowana jest we wszystkim tylko terminy do niej za pół,roku ona na ostatniej wizycie jak byłam odradziła branie hormonów jeszcze nie wiedziała o toczniu ,ale ze względu na nerkę ,by jej nie obciążać.Na razie nic mi się nie dzieję nic nie boli więc chyba daruję sobie wizytę u tej ginekolog .

Witam

Zadzwoniła do mnie lekarz rodzinna ,by przyjść po skierowanie do endokrynologa dla córci ,bo TSH ma bardzo niskie 0,027 poza tym wszystkie wyniki w normie.Następnego dnia poszłyśmy do endokrynologa stwierdziła ,że nie ma żadnych objawów prócz niskiego TSH na nadczynność tarczycy i skierowała nas na izbę przyjęć mówiąc ,że zrobią jej tam wszystkie badania i wtedy zdecydują czy zostawiają ja na oddziale czy wraca do domu.Wyniki
Ft3- 5.36norma do 5.22
Ft4- 1.65 norma0.97do1,67
TSH-0,044 norma0,600do4,840
ACTH 9,87
Kortyzol9,87
A że wyniki nie wykazały wiele zlecili jeszcze przeciwciała
anty-TPO 40,45 IU/ml
anty-TG295,40 IU/ml
Wypisali ją bez leków mamy na wypisie diagnozę Zapalenie tarczycy autoimmunologiczne.W razie jakichkolwiek objawów kołatanie serca,,biegunek,drżenia rąk,osłabienia mamy zgłosić się od razu na oddział ,a jeśli nie wystąpią ma kontrolę za 3 tygodnie u endokrynologa.Czuje się trochę nie fajnie z myślą ,że mogłam jej to przekazać w genach ,że przeze mnie będzie chora .
Crying or Very sad
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 28, 2015 9:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam nadzieje, ze nic sie dziac nie bedzie! Buziak

Nie zadreczaj sie, ze przekazalas jej chorobe-to nie tak, to loteria a predyspozycje moze miec kazdy.
Czyli innymi slowy masz diagnoze Hashimoto? Czy tylko obserwacja bo lekarze potrzebuja wiecej czasu?
Zawsze mozesz skonsultowac sie z innym endokrynologiem.

Zdrowka dla cory i melduj co i jak, ok?
Buziole i moce przesylam Buziak
vajolet
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Mar 01, 2015 6:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ewela.t wielkie dzięki .Nie nie ma jeszcze diagnozy ,na razie obserwacja i 18marca kontrol u endokrynologa,ale jak rozmawiałam z rodzinną to ona też właśnie powiedziała ,że to może być Hashimoto ,najgorsza jest niepewność ,ale mam nadzieję dopóki nie ma diagnozy ,że może to przejściowe Rolling Eyes

U mnie dwa tygodnie brania leków chyba zaczynają dawać pierwsze efekty czuje się dużo mniej zmęczona ,do tej pory o 11 przedpołudniem byłam tak padnięta,że dosłownie ciężko było mi nawet powieki utrzymać były takie ciężkie ,a od czwartku nawet nie mogę się w ciągu dnia zdrzemnąć Shocked dla mnie to dziwne ,bo jak widziałam łożko to już spałam ,a teraz mogę i mam siłę zrobić wszystko i nastrój tez powoli się poprawia ,wracają jakiekolwiek chęci do życia ,bo do tej pory moim jedynym pragnieniem było położyć się na łóżku i się nie ruszać nie chciało mi się dosłownie nic ,nawet chodzić na ciuszkowe zakupy,restauracji czy inne przyjemności
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Mar 01, 2015 6:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oby to był fałszywy alarm u córci.
Wspaniałe wiadomości odnośnie Twojego samopoczucia Very Happy
I życzę dalszej poprawy!

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: