|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 20, 2013 11:24 pm Temat postu: |
|
|
agnaft napisał: |
Mam do Was pytanie odnośnie Arechinu.Ostatnio brałam jedną tabl na dobę.Wyczytałam,że większosc z Was bardziej chwali sobie odpowiednikinzagraniczne typu Plaquenil.Mam możliwosc sciągnięcia tego leku ,ale zastanawiam się jak dawkowac bo arechina ma dawkę 250 mg chloroquiny a plaquenil ma 200 mg???Niestety inteligentnie z mojej strony nie pomyślałam o tym u lekarza ,ale ja zawsze u niej połowy rzeczy zapominam... |
Ja kiedyś na początku brałam arechin przez kilka lat później przeszłąm na Quensyl(200mg) bez zmieniania dawki.
Mnie po arechinie włosy nie wychodziły. Natomiast przy quensylu wyszło mi masę, odrosły mi później tylko cieńsze dużo i kręcone
Mam też hasimoto gdzie TSH mam w normie ale za TPO powyżej 400.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnaft Super senior

|
Wysłany: Czw Lis 21, 2013 9:52 am Temat postu: |
|
|
Malgosiu i bierzesz jakas mala dawke hormonu?
Z tymi wlosami juz nie wiem co poczac.Zawsze mi wychodzily ,ale nigdy tak ,zebymzauwazala u siebie przeswity.Mialam nadzieje ,ze przejscie na plaquenil cos zmieni a tu sie okazuje ,ze roznie z tym bywa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnaft Super senior

|
Wysłany: Czw Lis 21, 2013 9:59 am Temat postu: |
|
|
iza.b napisał: |
Czasami wysokie antyTPO jest przy chorobie Graves Basedowa, a związane jest z nadczynnością i stąd może być spadek wagi.
Moze to też warto sprawdzić  |
Raczej nie ,usg tarczycy w porzadku,wytrzeszcu oczu nie mam i procz anty TPo wartosci hormonow sa w normie .Ale dzieki |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnaft Super senior

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Sporo czasu mnie nie było(w moim wątku ) ,bo własciwie jest constans .No własnie ,własciwie.Zbliza się wiosna a wraz z nią powraca mój stały problem ze stopami ,głównie z jedną -lewą .Mam dziwne uczucie jakby nie była moja ,bezustannie czuje w niej mrowienie szczególnie w trzech najmniejszych palcach,przy dotyku boli mnie skóra stopy ,aby za moment to samo miejsce mnie paliło.Kiedy się poloż e,nie moge opanowac odruchu szybkiego poruszania tą stopą-jak nic zespół niespokojnych nóg.
Poza tym stopa wygląda jakby była lekko zasiniona i tym jestem przerazona najbardziej ,poniewaz ja ten proces sinienia obserwuje od co najmniej czterech lat .
Najgorsze jest to ,że w tak zwanym miedzy czasie tę noge miałam złamaną ,dokładnie złamanie trójkostkowe i wszyscy kiedy zwracam uwage na jej stan i opowiadam co mi dolega zrzucaja to na karb tego złamania ,a ja wiem ,że skutkiem tego co dzieje się z moją nogą (z jej osłabieniem ) jest własnie złamanie .
Przed złamaniem miałam robione emg(ze względu na prolemy z kregoslupem) i własnie na nim wyszło ,że mam zaniki miesni w tych miejsach stopy ,które mnie obecnie bolą ,pieką i mrowią .Pani neurolog kiedy pokazałam jej ten wynik ,burknęła tylko ,że ona nie wie dlaczego tak wyszło ,poniewaz gorsze zmiany w kregosłupie mam po prawej stronie i ona nie wie od czego to ....
Jakies sugestie,porady ??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 11:49 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Nie biorę hormonów.
agnaft napisał: |
Poza tym stopa wygląda jakby była lekko zasiniona i tym jestem przerazona najbardziej ,poniewaz ja ten proces sinienia obserwuje od co najmniej czterech lat .
Najgorsze jest to ,że w tak zwanym miedzy czasie tę noge miałam złamaną ,dokładnie złamanie trójkostkowe i wszyscy kiedy zwracam uwage na jej stan i opowiadam co mi dolega zrzucaja to na karb tego złamania ,a ja wiem ,że skutkiem tego co dzieje się z moją nogą (z jej osłabieniem ) jest własnie złamanie .
Przed złamaniem miałam robione emg(ze względu na prolemy z kregoslupem) i własnie na nim wyszło ,że mam zaniki miesni w tych miejsach stopy ,które mnie obecnie bolą ,pieką i mrowią .Pani neurolog kiedy pokazałam jej ten wynik ,burknęła tylko ,że ona nie wie dlaczego tak wyszło ,poniewaz gorsze zmiany w kregosłupie mam po prawej stronie i ona nie wie od czego to ....
Jakies sugestie,porady ??? |
Jakajest u Ciebie reakcja na zimno? Może to być Objaw Reynolda.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnaft Super senior

|
Wysłany: Sob Mar 29, 2014 9:06 am Temat postu: |
|
|
Nasz ulubiony objaw oczywiscie ,że mam ,ale ten daje mi we znaki bardziej u rąk .Z nogą nie wiem co się dzieje,może jednak ucisk od kręgosłupa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnaft Super senior

|
Wysłany: Sob Lut 28, 2015 6:48 pm Temat postu: |
|
|
Oj ,jak dawno nie pisałam w swoim wątku...może to i dobrze .
Obecnie jestem na Plaquenilu przez 2 miesiące ,znów wypadają mi włosy w wiekszej ilości,dalej boli mnie kregosłu ,ale staram się normalnie funkconowac.
Na ostatniej wizycie u lekarza ,pani dr zasugerowala ,aby na glebsza diagnostykę polozyc się do szpitala Reumatologicznego w Ustroniu.Tak wiec skierowanie zostalo wyslane ,w ciagu 2-3 miesiecy powinni mnie przyjac na oddział.
W zwiazku z tym mam pytanie do osób ,które w tym szpitalu miały przyjemnosc polezec.,czy było warto ,jak długo trwał pobyt, jakie sa warunki ?Nie ukrywam ,ze wiąze duze nadzieje z tym szpitalem jesli chodzi o diagnostykę ,takze kazda informacja od Was jest dla mnie b ważna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnaft Super senior

|
Wysłany: Wto Mar 03, 2015 9:54 am Temat postu: |
|
|
Hej,nikt sie nie leczyl w szpitalu reumatologicznym w Ustroniu?
Nie jestem pewna ile trwa w nim pobyt,slyszalam o 2 tygodniach i to mnie troszke przeraza,chocby logistycznie bedzie to dla nas wyczyn nie lada. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 03, 2015 10:33 am Temat postu: |
|
|
Hej ja akurat tam nie byłam nigdy , ale słyszałam dobre opinie o tym szpitalu , a czas pobytu zależy od lekarza i badań jakie przeprowadzi więc to indywidualna sprawa, Powodzenia i zdrowia życzę . _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 03, 2015 12:24 pm Temat postu: |
|
|
Hej
Lepiej polezec te 2 tygodnie i miec pelna diagnostyke niz biegac ze skierowaniami od przychodni do przychodni i czekac miesiacami..
Niestety dla naszego dobra czasem tak trzeba.
Zycze powodzonka i oby szybko ten czas w szpitalu szybko zlecial. _________________
SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
perelka20 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 03, 2015 12:58 pm Temat postu: |
|
|
Hej, hej
Ja leżałam kilka razy. Tak pobyt 2 tygodniowy. A kiedy tam będziesz ??
hmm warunki są ok, jest ogród na zewnątrz, gdzie można pospacerować, posiedzieć przy fontannie. Jeśli chodzi o lekarzy raczej są ok, ja leczę się tam od lat, teraz od tamtego roku mam nową panią doktor Dec. Jest trochę zabiegów, badań dosyć dużo. Powodzenia ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnaft Super senior

|
Wysłany: Czw Mar 05, 2015 9:08 am Temat postu: |
|
|
Dzieki dziewczyny za odzew.
Wlasnie tez slyszalam,ze to dobry szpital ,skrupulatnie diagnozuja i to leczenie klimatyczne
Perelko potwierdzasz ,ze sa to dwa tygodnie ...niedobrze ,ale faktycznie zamiast gonic po laboratoriach lepiej na miejscu troche polezec i miec wszystko .Nie znam jeszcze terminu ,dopiero co wyslalam skieroawnie .Ponoc pierwszorazowi czekaja na przyjecie 2-3 miesiace,zobaczymy ,dam znac |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|