Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paulina15 Junior

|
Wysłany: Nie Mar 08, 2015 7:18 pm Temat postu: |
|
|
Monia czytałam wczesnej to co mi podeslalas ale chyba nie zrozumiałam bo ja ena mam negatywne wiec uznałam ze mnie ten zapis nie dotyczy ale teraz już wszystko rozumiem. Obecność SSA może świadczyć o rozwijającej się u mnie chorobie np.toczen sjogren czy RZS. Zobaczymy co lekarz powie moje objawy dają do myślenia. Dzięki _________________ "Życie nie daje nam tego co chce, tylko to co dla Nas ma." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Mar 08, 2015 7:23 pm Temat postu: |
|
|
dokładnie tak
Tylko że te przeciwciała są tak niewielkie że lekarz może uznać to za nie wystarczające
Cierpisz na suchość śluzowek ? oczu , ust?
pisałaś że bolą Cię slinianki- to wszystko składa się na podejrzenie zespółu Sjogrena .
tu trzeba jeszcze sporo badań zrobić żeby móc stwierdzić co napradę Ci dolega. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paulina15 Junior

|
Wysłany: Nie Mar 08, 2015 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Tak mam problem ze sliniankami często mam opuchniete ze aż dziasla przegryzam. Często mam bóle gardła i suchość w nosie ze aż krwotokow dostaje. Co do oczu to łzy mam ale bardzo wzrok mi się popsuł nie mogę nosić soczewek bo mnie oczy pieką i mam uczucie piasku odkąd chodzę w okularach jest ok. Za obserwowałam zmiany w moich dłoniach to co mogę stwierdzić to wygląda mi to na ten zespół R. Ale nie mnie to oceniać lekarz jest od tego. Mam mało krwinek białych ale reszta wyników jest ok. Ogólnie to stawy i mięśnie mnie bolą. Najgorzej jest w trakcie miesiączki puchne cala łydki nie mieszczą mi się w kozakach zresztą mam stwierdzona niewydolnosc krazeniowa często pachną mi nogi w upaly i jak długo siedzę i chodzę. Zauważyłam suchość łokci kolan i łydek. Mam też krostki na środku czoła i wokół nosa schodzą na brodę. Często robią mi się liszaje skórę mam bardzo wrazliwa. Mam też częste infekcje dróg rodnych. _________________ "Życie nie daje nam tego co chce, tylko to co dla Nas ma." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Mar 08, 2015 9:38 pm Temat postu: |
|
|
no proszę jak się nam rozkręciłaś
od razu też więcej informacji o chorobie podałaś- leukopenia jest , bóle mięsni , stawów suchość ,objaw Raynauda , podwyższona temp .
Musisz poczekać na wizytę- być może chociaż lek antymalaryczny dostaniesz.
To lekarz musi pozbierać wszystko w całość , bo wyniki to jedno ale wyniki badań muszą iść w parze z ogólnym stanem zdrowia.
Teraz jak napisałaś coś więcej juz widać że to wszystko się łączy w całość . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paulina15 Junior

|
Wysłany: Nie Mar 08, 2015 10:21 pm Temat postu: |
|
|
Moniko ja mam to już od 4 lat ale na te wszystkie objawy zawsze znajdowalam wytłumaczenie np. Dłonie ciągle zimne i sine - słabe krążenie (zapomniałam napisać ze od kilku mcy mam niskie ciśnienie 70/60 albo 50/70 dostałam tabletki z kofeina mimo że mam niskie ciśnienie to mam duży puls czuje kolatanie serca i szybko się mecze) plamy na twarzy - delikatnia cera. Krew z nos i afty - zła dieta. Tyle że te slinianki i bóle mięśni i stawów dały mi do myślenia udałam się do lekarza i tak jest do dziś. Dodam że często powiększają mi się węzły chłonne przy usg slinianek wyszło ze na samej szyi miałam aż 12 powiększonych. Na to co ostatnio zwróciło moja uwagę to to że często jest mi niedobrze zdarzaja się też wymioty oraz bóle zatok i zawroty głowy. Tak z wami pisze i śmieje się sama do siebie że ciągle mi się coś przy przypomina i wynajduje swoje dolegliwości dobre te forum hi hi _________________ "Życie nie daje nam tego co chce, tylko to co dla Nas ma." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Mar 08, 2015 10:44 pm Temat postu: |
|
|
Coraz więcej piszesz i coraz wyrażniej widać że spełniasz kryteria tocznia lub być może mieszanej choroby - co jest równie częste.
ja sama miałam objawy 7 lat przed postawieniem diagnozy.
Tez na początku brałam leki z cofeiną na podniesienie ciśnienia. Też miałam puls w spoczynku do 150 .
Potrzebujesz gruntownego przebadania - bo część objawów może być od choroby ale nie musi.
W końcu są ludzie zdrowi z bardzo niskim ciśnieniem także.
Równiez są osoby które zawsze mają tętno jak po wysiłku a nie chorują .
To samo dotyczy podwyższonej temperatury- są osoby zdrowe , ktore zawsze mają te 37.2 , ale są tacy ktorzy nigdy nie mają więcej niż 36
To wszystko jest indywidualną sprawą organizmu .
Tylko że u Ciebie jest tego zbyt dużo żeby to lekceważyć . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paulina15 Junior

|
Wysłany: Pon Mar 09, 2015 7:13 am Temat postu: |
|
|
Już teraz samą widzę ze naprawdę mam sporo tych objawów. Zawsze nie zwracałam na to uwagi. Chce podkreślić ze po ciąży leczylam się na nadciśnienie z temperatura nigdy nie miałam problemu zawsze książkowa. Białka w moczu nie mam zawsze miałam jakiś brkterie. Kilka razy mała obecność białka się trafiła ale lekarz nic nie mówił. Teraz juz wiem ze te objawy które mam mogą wskazywać na chorobę a ja głupia myślałam że tak już mam i tyle. Od 4 lat tak żyję i dopiero teraz zaczynam na to zwracać uwagę. A wszystko zaczęło się od tych przeciwciał i od tego forum. Bardzo wam dziękuję otworzyliscie mi oczy. Dzięki wam wiem co robić.
PS TERAZ JAK TO PISZE WALI MI SERDUCHO JAK SZALONE MAM WYPIEKI NA TWARZY I CZUJE ZE MOJA GŁOWA JEST GORĄCA a niedawno wstałam stawy w rękach znowu opuchniete a dłonie lodowate _________________ "Życie nie daje nam tego co chce, tylko to co dla Nas ma." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paulina15 Junior

|
Wysłany: Pon Mar 09, 2015 7:18 am Temat postu: |
|
|
Aha bym zapomniała byłam u kardiologa bo ciągle miałam takie leki na sercu bóle w klatce promieniujace na plecy dostałam leki pobralam trochę ale nic nie pomagało odstawiłam _________________ "Życie nie daje nam tego co chce, tylko to co dla Nas ma." |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 09, 2015 9:44 am Temat postu: |
|
|
Paulina na początek pamiętaj możemy edytować swoje posty .nie piszemy jednego pod drugim w takim krótkim odstępie czasu. Dzięki.
Co do bóli nie wiem trudno coś określić ,ale co sama sobie leki odstawiłaś?
Warto o wszystkim powiedzieć lekarzowi kiedy masz wizytę?
Powodzenia! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paulina15 Junior

|
Wysłany: Pon Mar 09, 2015 10:43 am Temat postu: |
|
|
Pizze z telefonu wiec trochę mi ciężko ale dzięki za uwagę. Leki odstawiłam sama. Wybrałam po jednym op i dalej już nie biorę nic się nie poprawiło. Zobaczę co reumatolog powie. W ten piątek mam dzwonic ponoć mają być znane terminy. Tak więc muszę czekać. _________________ "Życie nie daje nam tego co chce, tylko to co dla Nas ma." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Paulina15 Junior

|
Wysłany: Wto Mar 10, 2015 3:50 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie
dzisiaj z rana wylądowałam w przychodni moje ciśnienie wynosiło 70/50 czułam się fatalnie wziełam tablete na podwyzszenie ciśnienia narazie jest ok. Boli mnie tylko głowa. Dodam, że dzisiaj bardzo ale to bardzo bola mnie miesnie i stawy w kolanach i kostkach. W rekach mam ból mięsni. Dziasiaj az się popłakałam nic nie byłam w stanie zrobić a jeszcze do pracy trzeba było isć. Nie moge doczekać sie wizyty u lekarze czekam na nia jak na zbawienie niech coś mi przepisze narazie kontynuuję movalis wziełam dzisiaj jedna tabletke ale nc nie pomaga. jeste załamana
wizyte mam na 18 marca )) _________________ "Życie nie daje nam tego co chce, tylko to co dla Nas ma." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|