Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ania hashimoto

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ania55
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2015 12:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam 56 lat, choruję na Hashimoto a od listopada mam bóle mięśni.Byłam na kolejnej wizycie w instytucie reumatologii. Morfologia,RF,anty CCp,OB, degydrogenaza mleczanowa, wskaźniki wątrobowe prawidłowe. To co mnie bardzo zestresowało to przeciwciała ANA. Robiłam to badanie chyba w grudniu i wtedy ich nie stwierdzono. Teraz wyszło miano 1:80 określony jako słabo dodatni. Typ świecenia homogenno-plamisty. Pani dr stwierdziła, że takie miano należy określić jako ujemny i się tym nie przejmować. Ale ja się przejmuję. Zapytałam jeszcze raz, że mnie to niepokoi i znowu usłyszałam, że niepotrzebnie. Grzebię w internecie i jeszcze bardziej się denerwuję. Może powinnam zrobić jakieś badanie. Czy faktycznie odpuścić? Widzę, że tutaj znacie się na przeciwciałach a ja mam chaos w głowie. Bardzo się boje innych chorób auto, ktore mogą się przyczepić do hashi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2015 1:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cześć Ania Smile

oddzieliłam Twój post i przeniosłam do pierwszych kroków - tak się nie zgubi i wszystko będzie razem Smile

poczytaj sobie pierwszy post z tego tematu - http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957&start=0

dodatnie ANA występują również przy Hashimoto
1:80 - traktowany jest często jako ujemny

bóle mięśni mogą mieć bardzo różnorodne pochodzenie i przyczynę

Cytat:
Zapytałam jeszcze raz, że mnie to niepokoi i znowu usłyszałam, że niepotrzebnie. Grzebię w internecie i jeszcze bardziej się denerwuję. Może powinnam zrobić jakieś badanie. Czy faktycznie odpuścić?

Sporo odpuścić i nie grzebać w internecie, bo co za dużo, to nie zdrowo. Jak się człowiek nakręci, to ... Shocked

Powrót do góry
ania55
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2015 3:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oj tak, to prawda z tym nakręcaniem.Przeżyłam coś takiego kiedy wykryto mi hashi.Przeczytałam wpis do którego podałaś linka i uznałam, że na tym forum znajdę ludzi, którzy się znają. Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź. W takim razie wdech wydech i czekam na kolejną wizytę w instytucie. Pozdrawiam
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2015 3:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Aniu Smile

Pierwsza moja rada to nie panikuj.
Czytaj lekturę na forum i nie zgłębiaj internetowych wiadomosci
Wink

Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2015 5:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aniu witam cieplutko Very Happy

Rozgisc sie, czytaj, pytaj. Smile

Pozdrawiam.
ania55
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2015 6:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przemyślałam sprawę i zapisałam się prywatnie do reumatologa, który ma dobrą opinię. Zobaczę co powie. Nie wiem jak wy ale ostatnio mam coraz mniejsze zaufanie do lekarzy. A dziś miałam wrażenie, ze pani doktór nie ma pomysłu na mnie i trochę mnie zbyła.
Dziekuję wszystkim za miłe przyjęcie.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2015 8:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj

jak już koleżanka napisała ANA 1:80 uważa się za negatywny- są lekarze ktorzy ANA 1:160 nawet i 1:320 uważają za negatywny.Pamiętaj że także dodatnie ANA mogą mieć i często mają ludzie zdrowi .
Samo ANA to za mało żeby szukać choroby .

Hashimoto leczy endokrynolog , tak więc nie dziwi mnie nie potraktowanie serio takiego wyniku .Bo to naprawdę wynik nic nie mówiący.
Trudno tez rozgraniczyć czy to ANA nie pochodzi od Hashimoto. Bo przy tej chorobie dodatnie także występuje.
Bóle mięsni są także przy chorobach tarczycy - niekoniecznie musisz mieć coś jeszcze .
sama jestem ciekawa co powie Ci kolejny reumatolog - ja bym odpuściła ale to Twoja decyzja co zrobisz.
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2015 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.

ania55 napisał:
Pani dr stwierdziła, że takie miano należy określić jako ujemny i się tym nie przejmować. Ale ja się przejmuję. Zapytałam jeszcze raz, że mnie to niepokoi i znowu usłyszałam, że niepotrzebnie. Grzebię w internecie i jeszcze bardziej się denerwuję.
Kinga dobrze napisała: najgorsza rzecz to zamartwianie się na zapas. Tym bardziej, jeśli nie masz wyraźnych objawów wskazujących, że coś jest nie tak.

Jeśli chodzi o lekarzy, nie brakuje teorii spiskowych, jednak osobiście nie doszukiwałbym się dziury w całym.

Podsumowując, głowa do góry, więcej spokoju ducha i wiary w to, że wszystko się ułoży. Trzymam kciuki, aby wszystko poszło po myśli.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ania55
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Kwi 21, 2015 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba juz bym wolałażeby to była tylko ta jedna zaraza i jej wpływ na mięśni (mówię o hashi). Endokrynolog jednak nie przypuszcza by była to przyczyna a to z tego względu, że hormony tarczycy i tsh mam cały czas w normie. Robiłąm badanie panelu tarczycowego w największym nasileniu objawów bólowych bo też miałam podejrzenie, ze to hashi. Wszystko oprócz przeciwciał tarczycowych anty tg jest w normie. Tak jak pisałam objawy mam od listopada i w tym czasie pare razy zlecano mi bądź sama płaciłam za badania i wskażników zapalnych, reumatycznych, mięśniowych, przeciwciał, OB , dehydrogenaza mleczanowa i CRP wskaźniki nowotworowe USG jamy brzusznej i obręczy barkowej - wszystko w normie za każdym razem. Byłam też u neurologa, który odesłał mnie do reumatologa. Chciałam się zapisac do poradni chorób mięśni w szpitalu na Banacha - w listopadzie 2014 zapisywano na 2016. Sugerowałam pani reumatolog biopsję mięsni ale nie widzi podstaw. Robiłam badanie na boreliozę wynik ujemny ale moje wątpliwości że test Elisa nie jest miarodajny pani doktór ominęła szerokim łukiem.
Więc ide do tego reumatologa bo może będzie miał pomysł jakiś. W sumie teraz te dolegliwości nie są tak duże jak w zimie. Da się żyć, czasami nawet wcale nie boli ale dobija mnie strach i niepewność. Trzymam opakowanie Biofenacu na czarną godzinę ale ze względuna chorobę wrzodową pożarłam zimą tylko jedno opakowanie (pomogło, nic mnie wtedy nie bolało a od tego czasu boli mniej).
Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 22, 2015 8:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj i powodzenia życzę oby doktor coś zaradził . Powodzenia i cierpliwości życzę!
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 25, 2015 9:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bylas juz na wizycie?
Jakies zmiany?
ania55
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Maj 08, 2015 7:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Byłam na wizycie 2 razy. Faktycznie mam się ana nie przejmować. Mam fibriomialgię ale w dość łagodnej formie. Podobno w zaskakujacy sposób pomaga mi niewielka i krótka dawka leku Sirdalud. Na razie oprocz niego nie mam nic brać. Lekarz stwierdził, ze mam się nie sugerowac tym co wyczytałam w internecie i że jego zdaniem mam duże szanse na wycofanie się ojawów. Mam uprawiać sport (chodzę na zumbę , poszłam na wyraźne życzenie lekarza po przerwie 8 miesięcy i miałam stracha ale jest świetnie) , nie stresować się (ciekawe jak), regularnie spać i odżywiać się (będę się starać). Nie wiem czy tylko mnie tak pocieszał, czy faktycznie nie jest tak źle. Bo w internecie to strach czytać. Już tam nie będę zagladać. No i to tyle. Lekarz sympatyczny, wszystko tłumaczył, wydaje się, że wiedział co mówi.
Pozdrawiam Ania
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: