Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Plaquenil i karmienie piersią

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niuniasza
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Maj 13, 2015 9:52 am    Temat postu: Plaquenil i karmienie piersią Odpowiedz z cytatem

Witam,

Na toczeń choruję od 2008 roku,od 2 miesięcy jestem mamą, ciążę przeszłam książkowo, jednak 3 dni przed porodem choroba znów dała o sobie znać. Całą ciążę przyjmowałam 5 mg encortonu i 200 mg plaquenilu. Encorton biorę nadal już w dawce 10 mg, ale plaquenil został odstawiony miesiąc przed porodem. Niestety bóle stają się coraz dokuczliwsze. Czy jest wśród was jakaś mama, która podczas karmienia brała plaquenil? Moja reumatolog zabrania mi karmić jeśli chcę wrócić do plaquenilu, wiec ja za wszelką cenę przeciągam, co pewnie nieuniknione. jestem samotną mamą, ja ból jakoś może zniosę, ale boję się, że wezmę syna na ręce i się przewrócę....
Czy możecie mi pomóc, od tygodnia łzy mi same z oczu płyną, chce, żeby mój syn dostał ode mnie co najlepsze, czy nawet minimalną dawką plaquenilu mogę mu zaszkodzić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Maj 13, 2015 10:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak Niuniasza,nie powinnas brac tego leku,sluchaj rad reumatologa...zawsze mozesz przestac karmic i zaczac przyjmowac leki
folka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Maj 13, 2015 11:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kochana, to że nie będziesz już karmić piersią, to nie znaczy, ze nie dasz tego co najlepsze...Maluszek musi mieć mamę w dobrej formie, dla niego musisz dbać również o siebie! Pierwsze dziecko również musiałam (choć niechętnie) przestawić na butelkę po dwóch miesiącach, a od początku był dokarmiany. Będzie dobrze, tylko pomyśl też o sobie Smile
Powrót do góry
nagamaga
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Maj 18, 2015 12:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niuniasza, jak tylko wreszcie miałam diagnozę, to z dnia na dzień odstawiłam synka (8-mscy) i po ostatnim karmieniu, które przepłakałam pomaszerowałam do kuchni po proszki - 200mg Plaquenilu. Tylko dzięki nim wróciły mi siły, energia i ból rąk zmalał. Absolutnie nie żałuję tej decyzji. Uważam, że była jedyną słuszną przede wszystkim z perspektywy moich dzieci i sił, które potrzebuję na co dzień właśnie dla nich. Ja też ból "mogę znieść", ale bez niego jestem szczęśliwszym człowiekiem i ... lepszą mamą Smile

2-miesiące to już nie noworodek. Najtrudniejszy start mu zabezpieczyłaś najlepiej jak mogłaś. Teraz jest mnóstw mieszanek, naprawdę dobrych. Skonsultuj się z pediatrą ewentualnie, żeby wybrać najodpowiedniejsze. Gratuluje synka i powodzenia Smile
Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Maj 19, 2015 9:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja co prawda takiego leku nie brałam ,ale po ciążach miałam rzut choroby
Córy nie karmiłam w ogóle ,nie było takiej opcji żeby lekarz wyraził zgodę .A i mój stan zdrowia był w opłakanym stanie.
Po drugiej ciąży syna karmiłam dwa tygodnie i po prostu mój organizm nie dał rady. Dziś mam zdrowe dzieciaki . Teraz są naprawdę dobre mleka więc nie ma co się zastanawiać dziecku potrzebna zdrowa pełna sił mama.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: